Live

Suedia spune că a făcut progrese în negocierile cu Turcia pentru aderarea la NATO. Ankara anunţă că așteaptă mai mult

Data publicării:
Oscar Stenstrom, negociatorul Suediei pentru aderarea la NATO. Foto: Profimedia Images

Negociatorul suedez Oscar Stenstrom spune că ţara sa şi Finlanda au au făcut paşi concreţi către eliminarea obstacolelor din calea aderării la NATO, în discuţiile cu Turcia, în timp ce Ankara transmite că progrese există, dar nu sunt suficiente, informează Agerpres.

Suedia şi Finlanda şi-au depus oficial candidaturile la NATO anul trecut, însă s-au confruntat cu obiecţii din partea guvernului de la Ankara, care susţine că cele două state nordice permit şederea unor membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, considerat de Turcia şi aliaţii occidentali organizaţie teroristă.

"Un pas mic înainte, discuţiile s-au reluat şi am convenit că vom continua să ne întâlnim şi nu pot spune exact când", a spus Stenstrom, care a apreciat că este "un semn bun" că Turcia a recunoscut progresele.

Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat că măsurile luate la Helsinki şi Stockholm sunt pozitive, dar nu suficiente pentru Ankara.

"Am subliniat încă o dată preocupările şi aşteptările Turciei legate de securitate", a afirmat el, adăugând că "paşii de făcut de către ţări vor de determina evoluţia şi rapiditatea acestei chestiuni".

Turcia a suspendat în ianuarie negocierile cu Suedia şi Finlanda convenite în cadrul unui acord trilateral la care s-a ajuns anul trecut la Madrid în vederea pregătirii procesului de extindere a NATO.

Motivul imediat al suspendării a fost un protest în apropierea ambasadei turce din Stockholm, în cursul căruia un politician de extremă dreaptă a dat foc unui Coran. Partea turcă a susţinut însă de mai multe ori că în special Suedia nu a făcut tot ce promisese.

Stenstrom a susţinut joi că guvernul de la Stockholm şi-a îndeplinit obligaţiile, urmând să trimită parlamentului un nou proiect de lege împotriva terorismului, ca reacţie la temerile Turciei legate de securitate.

Noua reglementare - la care se lucrează din 2017, când un atacator a intrat cu o camionetă în mulţime, în capitala suedeză, şi a omorât astfel cinci oameni - va incrimina "participarea la o organizaţie teroristă".

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul german al Apărării: „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să purtăm un război”

Declarație dură a unei delegații a Congresului SUA la NATO, despre interferența Rusiei în alegerile din România

Trump va cere statelor NATO să crească bugetele Apărării la 5%

Oamenii momentului în Orientul Mijlociu: rivalii Erdogan și Netanyahu

Partenerii noștri