Live

Uraganul Milton a atins ţărmul în Florida. „Furtuna este aici”

Data publicării:
Chiar dacă și-a mai pierdut din putere, urganul Milton rămâne extrem de periculos. Foto: Profimedia

Uraganul Milton, care a fost retrogradat la categoria 3 din 5, a atins ţărmul în Florida, în sud-estul Statelor Unite, a anunţat miercuri Centrul american pentru uragane (NHC).

Uraganul Milton, „extrem de periculos”, a ajuns pe coasta de vest a Floridei, „lângă Siesta Key, în comitatul Sarasota”, a scris agenţia americană în buletinul său de la orele 20.30 (joi, 00.30 GMT), potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Meteorologii se aşteaptă ca Milton să îşi menţină forţa de uragan pe măsură ce traversează peninsula Florida până joi.

Se preconizează că Milton se va „slăbi treptat” pe măsură ce se deplasează spre est, în vestul Atlanticului, şi este probabil să devină o furtună extratropicală la începutul zilei de vineri.

Retrogradat la sfârşitul zilei la categoria 3 (din 5), dar considerat în continuare „major” de NHC, Milton este aşteaptat să fie „unul dintre cele mai distructive uragane care a lovit Florida în mai bine de un secol”, a avertizat miercuri seara Joe Biden.

„Furtuna este aici”

Aducând „vânturi extreme” şi ploi abundente, Milton a provocat „inundaţii rapide” imediat ce a sosit, se arată în buletinul NHC.

„Furtuna este aici. Este timpul ca toată lumea să stea în casă (...) Staţi în casă şi nu circulaţi”, a declarat guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, în cadrul unei conferinţe de presă, chiar înainte de sosirea uraganului.

Milton ar urma să traverseze Florida de la vest la est, potrivit NHC, trecând în special pe lângă oraşul Orlando, unde parcurile tematice Disney World au fost închise la mijlocul zilei. Aeroporturile Tampa şi Sarasota sunt sub alertă.

Tornade au fost observate, de asemenea, în părţile centrale şi sudice ale statului, potrivit Weather Channel.

În zona în care Milton a atins ţărmul, locuitorii s-au adăpostit în amonte, în case sau în centrele prevăzute.

La două săptămâni după trecerea prin aceeaşi zonă a uraganului Helen, care a provocat moartea a cel puţin 236 de persoane în sud-estul Statelor Unite, dintre care cel puţin 15 în Florida, Milton "va fi o furtună mortală şi catastrofală", a avertizat Deanne Criswell, directoarea Agenţiei federale de răspuns la dezastre (Fema).

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Uraganul Milton, precedat de tornade: sudul Floridei a fost măturat miercuri de mai multe vortexuri distrugătoare

Republicana Marjorie Taylor Greene, teorii ale conspirației în așteptarea uraganului Milton: „Ei pot controla vremea”

„Pregătiți-vă de un impact catastrofal”. Florida, sub amenințarea uraganului Milton, care lovește la noapte

Ungaria blochează un ajutor de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina până după alegerile din SUA. „Strategia actuală nu funcţionează”

Partenerii noștri