Un expert independent va examina documentele confiscate de la reședința lui Donald Trump. Decizia a fost luată de justiție
O judecătoare a decis, luni, că trebuie numit un expert independent care să examineze documentele confiscate de FBI la începutul lunii august de la reşedinţa din Florida a lui Donald Trump.
Judecătoarea Aileen Cannon - aceeași care în urmă cu câteva zile a decis să fie făcută publică lista documentelor confiscate - a admis cererea fostului preşedinte american de a interzice temporar anchetatorilor să examineze documentele confiscate de la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago. Unele dintre acestea sunt clasate ca „Top Secret”.
În schimb, anchetatorii vor putea continua să treacă în revistă documentele, „în scopul clasificării şi evaluării lor din punctul de vedere al securității naţionale”, potrivit deciziei judecătoarei federale.
Este o victorie pentru republicanul Donald Trump şi o puternică lovitură pentru Departamentul Justiţiei, care s-a opus numirii unei terțe părți, un expert independent, afirmând că acesta ar putea bloca accesul anchetatorilor la documente şi „ar aduce o gravă atingere intereselor guvernamentale, inclusiv în materie de securitate naţională”, comentează AFP, preluată de Agerpres.
Numită chiar de Donald Trump în 2020, judecătoarea Aileen Cannon precizează în decizia emisă că numirea expertului independent va trebui făcută „fără întârziere” și le-a cerut părţilor să vină cu o listă de propuneri, pentru o audiere prevăzută pentru vineri.
FBI a percheziţionat la 8 august reședința de la Mar-a-Lago a lui Donald Trump, confiscând zeci de cutii cu documente confidenţiale pe care republicanul nu le-ar fi predat Arhivelor Naționale, conform procedurii, după ce a părăsit Casa Albă. După această operaţiune inedită pentru un fost şef de stat, Donald Trump a acuzat un act „ilegal şi neconstituţional” şi susține că a fost vizat din motive politice.
FBI a efectuat percheziițiile având suspiciunea că Donald Trump păstrează la Florida documente clasificate în condiţii potenţial nepotrivite. Anchetatorii vor să stabilească dacă Donald Trump că a încălcat o lege americană privind spionajul, care reglementează foarte strict deţinerea de documente confidenţiale. Donald Trump a dat asigurări că aceste documente au fost declasificate, însă, potrivit listei publicate săptămâna trectă, printre documentele confiscate în timpul perchezițiilor 18 aveau etichete „Top Secret”, 53 - „secrete” şi 31 - „confidenţiale”.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News