Live

Un drog a fost desemnat ameninţare naţională în SUA. „Este pentru prima dată în istoria naţiunii”

Data actualizării: Data publicării:
Cazurile de supradoză cu drogul „tranq” în Philadelphia au crescut în ultimii ani. Departamentul american de sănătate publică a găsit de curând tranchilizant pentru animale în toate eșantioanele de droguri testate. Foto: Profimedia Images

SUA au anunţat miercuri că desemnează drept „ameninţare emergentă” xilazina, un tranchilizant pentru animale consumat ca drog, în special pentru a putea debloca fonduri în lupta împotriva acestui opioid supranumit „tranq”, care face deja ravagii în ţară.

„Este pentru prima dată în istoria naţiunii noastre când o substanţă este desemnată drept ameninţare emergentă”, a declarat într-o conferinţă de presă dr. Rahul Gupta, directorul biroului responsabil cu lupta împotriva drogurilor la Casa Albă, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Xilazina, autorizată ca sedativ şi analgezic veterinar din 1972 de Agenţia Americană a Medicamentelor (FDA), nu este aprobată în afara utilizării la animale.

La om, consumul său poate încetini respiraţia şi ritmul cardiac la niveluri periculoase şi poate provoca infecţii ce riscă să ducă la amputarea de membre.

Între 2020 şi 2021, detectarea xilazinei de către Agenţia Antidrog din SUA (DEA) a crescut cu aproape 200% în sudul ţării şi cu peste 100% în vest.

Desemnarea sa ca ameninţare emergentă ar trebui să permită folosirea de fonduri cerute de preşedintele Joe Biden de la Congresul american în bugetul său pentru 2024, a explicat Gupta.

„Avem nevoie de sprijinul Congresului”, astfel încât „să nu fim nevoiţi să redirecţionăm banii dedicaţi altor cauze”, a pledat el. „Nu este vorba de o problemă privind statele” democrate sau republicane, ci „este problema Americii”, a declarat el.

Drogul nu are antidot

În interval de trei luni, administraţia trebuie să prezinte Congresului un plan de acţiune, care va viza mai multe domenii.

O prioritate o reprezintă realizarea de mai multe teste pentru a detecta drogul şi analize pentru a înţelege mai bine de unde vine acesta - în special dacă el este deturnat către SUA sau din China -, cu scopul de a lupta mai bine împotriva prezenţei sale tot mai mari pe piaţa ilegală.

Cercetarea medicală reprezintă o altă prioritate.

„Vom aduna experţi naţionali în acest domeniu pentru a ghida practicile şi pentru a identifica abordările cele mai promiţătoare pentru o stabilizare clinică, gestionarea sevrajului şi protocoalele de tratament”, a detaliat Rahul Gupta.

În plus, „avem nevoie de un antidot”, care nu există până în acest moment, a adăugat el.

Naloxonul, antidot care permite resuscitarea unei persoane cu o supradoză legată de un opioid (de exemplu, fentanil), nu este eficient împotriva xilazinei.

Fentanilul şi xilazina, ambele de sinteză, sunt găsite deseori împreună în acelaşi produs, conform DEA.

În februarie, autorităţile sanitare americane au emis o „alertă la import” pentru a controla mai bine livrările de xilazină, astfel încât să existe garanţia că ele sunt destinate în mod eficient utilizării în scopuri veterinare.

Ce este „tranq”

Un nou drog provoacă scene de groază pe străzile orașelor americane, acolo unde o persoană moare din cauza unei supradoze la fiecare cinci minute. Tranchilizantul pentru animale, numit xilazină, a pătruns pe piața drogurilor care se vând la colțul străzii, creând și mai multă dependență, uimind autoritățile și provocând răni atât de severe încât uneori necesită amputarea.

Peste 70.000 de persoane mor deja în fiecare an din cauza opioidului fentanil. Drogul este amestecat acum cu ceva încă și mai letal care le putrezește pielea consumatorilor.

Drogul „tranq”, căruia i se mai spune și „drogul zombie”, reprezintă un amestec de fentanil, opioidul care i-a decimat pe tinerii americani, și un sedativ pentru cai și vaci, numit xilazină. Se vinde pe străzi în schimbul a câțiva dolari pentru o punguță. Traficanții de droguri știu că dacă amestecă xilazina cu fentanilul drogul rezultat devine mai puternic.

„Drogul zombie” provoacă răni care pot necesita amputarea membrelor În afară de starea de semiconștiență pe care o induce drogul, acesta mai provoacă și putrezirea pielii. Răni deschise apar într-o crustă solzoasă de țesut mort, numită escară, iar dacă sunt lăsate netratate pot duce la amputarea membrelor afectate.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Un bătrân de 70 de ani din Timișoara, prins în flagrant după ce a preluat un colet cu 9 kilograme de cannabis primit din Spania

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Partenerii noștri