Live

Trump își face planuri de răzbunare împotriva republicanilor care l-au trădat în timp ce procesul din Senat se apropie cu pași repezi

Data actualizării: Data publicării:
Fostul președinte al SUA, Donald Tump. Foto: Profimedia Images

Divergențele republicane cu privire la cel de-al doilea proces de destituire a lui Donald Trump s-au conturat mai clar duminică, în timp ce fostul președinte al SUA și-a petrecut primul său weekend după ieșirea din funcție și, cel mai probabil, s-a gândit cum s-ar putea răzbuna pe republicanii care l-au trădat, scrie The Guardian.

Încă digerând înfrângerea electorală prin care a trecut, la patru zile după ce a părăsit Casa Albă, Trump continuă să facă aluzii la crearea unui nou partid politic, o amenințare pe care unii o consideră un truc pentru a-i face pe senatori să se gândească mai bine odată cu demararea procesului său din Senat, în a doua săptămână din februarie.

Trump și-a petrecut weekend-ul la reședința Mar-a-Lago din Florida, împărțindu-și timpul între partidele de golf și discuțiile despre cum să rămână relevant și influent pe scena politică și cum să-i dea la o parte pe republicanii care l-au trădat și au votat punerea sa sub acuzare, a scris The Washington Post reported.

Conform sursei citate, Trump spune că amenințarea cu formarea unui partid Maga (Make America Great Again) sau Patriot, i-ar putea oferi o strategie prin care să-i împiedice pe senatorii republicani să voteze pentru condamnarea lui. O sentință de vinovăție la acuzația de instigare la violență ar putea duce la pierderea oricărei posibilități de a mai ocupa o funcție publică în viitor.

Luni, democrații vor trimite în Senat articolul unic de punere sub acuzare prin care îl acuză pe Trump de „incitare la insurecție” pentru rolul pe care l-a avut în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie, când o mulțime violentă a pătruns în sediul Congresului american, care se pregătea să valideze victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020.

Trimiterea articolului de punere sub acuzare către Senat ar da startul procedurii din camera superioară a Congresului, care este similară unui proces de instanță.

Republicanii anti-Trump 

Printre republicanii care se află în vizorul lui Trump se numără Liz Cheney, guvernatorul Georgiei Brian Kemp, dar și alții care au refuzat să îl susțină în declarațiile lui privind fraudarea alegerilor prezidențiale și care, de asemenea, l-au acuzat de incitare la violență.

Duminică, mai mulți republicani au avut discuții contradictorii privind procesul lui Trump și viitorul partidului. Mitt Romney, senatorul de Utah, este unul dintre cei mai acerbi critici ai lui Trump și este, de altfel, singurul republican care a votat împotriva sa la procesul de anul trecut, când Donald Trump a fost acuzat de „obstrucționarea Congresului” și „abuz de putere”.

Romney a declarat că este constituțional ca Donald Trump să fie pus sub acuzare, chiar dacă nu mai este președinte.

Alături de Romney, se preconizează ca și alți republicani, printre care Lisa Murkowski din Alaska, Susan Collins din Maine și Ben Sasse din Nebraska, să voteze împotriva fostului președinte.

Pentru ca Trump să fie exclus din funcții publice pentru tot restul vieții, este nevoie voturile a 17 republicani, pe lângă cele 50 din partea democraților.

Republicanii pro-Trump

Pe de altă parte, există și republicani care încă sunt de partea fostului președinte. Spre exemplu, Marco Rubio consideră procesul împotriva lui Trump ca fiind „stupid și contraproductiv” și este de părere că, mai degrabă, președintele trebuie iertat pentru a nu agita și mai mult lucrurile.

„Avem deja un foc aprins în țara asta și este ca și cum am lua o canistră de benzină și am turna-o deasupra focului”, a declarat  Rubio pentru Fox News.

Totodată, John Cornyn din Texas îl susține pe Donald Trump și amenință democrații cu răzbunarea.

„Dacă este o idee bună să acuzați și să judecați foști președinți, ce credeți că se va întâmpla cu foștii președinți democrați atunci când republicanii vor obține majoritatea în 2022? Gândiți-vă la asta și haideți să facem ceea ce e mai bine pentru țară”, a scris Cornyn pe Twitter.

Rămâne de văzut care va fi soarta fostului președinte Donald Trump și câți republicani îl vor trăda din nou și vor vota împotriva sa la procesul de destituire care începe din 8 februarie.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Donald Trump amenință că va cere restituirea Canalului Panama. „Această escrocherie se va opri imediat”

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Partenerii noștri