The Washington Post: Donald Trump, lăudat ca Nicolae Ceauşescu
Donald Trump este lăudat la fel ca Nicolae Ceauşescu. Comparaţia este făcută de jurnaliştii Washington Post şi este justificată prin faptul că glorificarea unui lider de către apropiaţi şi subordonaţi se întâmplă adesea în regimurile totalitare. Tot jurnaliştii americani atrag atenţia că un astfel de comportament este nesincer. O demonstrează cartea publicată săptămâna trecută despre primul an la Casa Albă a lui Donald Trump în care se susţine că oamenii apropiaţi de președintele american îl flatează public, în timp ce îl vorbesc de rău pe la spate.
Cum îl descrie Sylvester Stallone pe Donald Trump
Motivul pentru care România vrea ca ridicarea vizelor pentru SUA să fie anunțată înainte ca Trump să-și preia mandatul
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Joe Biden, discurs către națiune după victoria lui Trump
Corespondență Digi24 de la Washington
Alegeri SUA 2024. S-a deschis prima secție de votare
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Prima reacție SRI, după alerta de securitate emisă de SUA: „SRI nu are date pentru creșterea nivelului de alertă teroristă”
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
În opinia jurnaliştilor de la Washington Post, glorificarea și flatările aduse de elite unui lider se întâlnesc în mod obişnuit şi în exces în regimuri autoritare şi în care în jurul liderului este dezvoltat un cult al personalităţii, iar exemplele pe care le dau sunt dictatorii Nicolae Ceauşescu, generalul Franco sau Mobutu Sese Seko.
„În România, persoane publice l-au numit pe dictatorul Nicolae Ceauşescu: „geniul din Carpaţi”, „sursa luminii noastre”, „comoara înţelepciunii şi carismei”, „marele arhitect”, „astru”, „luceafăr”. În Zair, Mobutu Sese Seko a fost numit un nou „Profet” şi „Mesia”, iar ministrul de Interne a propus plasarea imaginii lui în locul crucifixelor. Laudatorii dictatorului spaniol Francisco Franco l-au comparat cu Iuliu Cezar, Carol cel Mare, Napoleon, Carol al V-lea şi majoritatea regilor din „Epoca de Aur” a Spaniei”, scriu jurnaliştii americani, care subliniază că flatarea excesivă nu denotă sinceritate şi este mai degrabă o formă de a influenţa decizii.
Editorialul Washington Post vine după ce secretarul de stat de la Casa Albă, Stephen Miller, l-a numit pe Trump un „geniu politic”, iar anul trecut, o şedinţă de guvern s-a transformat într-una de ode aduse liderului de la Casa Albă de oficiali în frunte cu vicepreşedintele Mike Pence.
Ei i-au mulţumit atunci lui Donald Trump, în cuvinte măgulitoare, pentru şansa şi binecuvântarea de a le permite să servească administraţia pe care o conduce şi poporul american.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News