Live

Surpriză la Washington. Planurile lui Trump de retragere a trupelor SUA din Germania ar putea fi blocate de Congres

Data publicării:
Retragerea trupelor SUA din Germania, anunțată de administrația Trump, ar putea fi blocată de Congres Foto: Guliver/GettyImages

Democrații și republicanii din Congresul SUA au trecut peste rivalitățile politice și încearcă să blocheze pe ultima sută de metri planurile președintelui american în exercițiu, Donald Trump, de a reduce semnificativ prezența trupelor americane staționate în Germania. 

Potrivit planurilor anunțate de administrația Trump, dintre cei circa 36.000 de militari desfăşuraţi în prezent în Germania, aproximativ 6.400 ar fi urmat să fie repatriaţi în SUA, iar alţi 5.600 să fie relocați în alte ţări ale NATO. Donald Trump anunțase această măsură ca o „pedeapsă” pentru politicile prea modeste ale Germaniei în materie de cheltuieli militare.

Congresmenii americani au anunţat joi versiunea finală a bugetului anual pentru apărare (National Defense Authorization Act) și dacă legea va fi aprobată, ar stopa, cel puțin temporar, planificata retragere a trupelor americane din Germania decisă de Donald Trump. Totodată, legea ar îngreuna și retragerea unor efective americane din Afganistan și Coreea de Sud.

Potrivit proiectului, secretarul apărării trebuie să prezinte Congresului o analiză de impact referitoare la reducerea trupelor americane din Germania, iar timp de patru luni de la prezentarea acestei analize, retragerea efectivelor militare americane rămâne blocată, scrie CNN.

O prevedere similară în lege este stipulată și în cazul celor 28.500 de soldați americani din Coreea de Sud, oprind orice reducere de efective timp de trei luni după ce șeful Pentagonului prezintă garanții că sunt întrunite anumite condiții pentru aceasta. În ceea ce privește Afganistanul, administrația trebuie să furnizeze o analiză cuprinzătoare, bazată pe estimările agențiilor de informații, în legătură cu riscurile și impactul reducerii efectivelor din Afganistan.

Proiectul de lege ilustrează o dezaprobare bipartizană a politicii externe practicate de preşedintele republican, care-şi încheie mandatul pe 20 ianuarie.

Departamentul Apărării nu a răspuns deocamdată unei solicitări din partea CNN de a face un comentariu în legătură cu acest demers al Congresului.

În prezent, Pentagonul are o conducere interimară, după ce secretarul Apărării, Mark Esper, a fost demis de președintele Trump imediat după alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Germania, prin vocea ministrului său de externe, Heiko Maas, a salutat vineri demersurile din Congresul american. „Suntem mulţumiţi că pare să fie un acord între democraţi şi republicani la Washington pentru a revizui această decizie”, a declarat şeful diplomaţiei germane, subliniind că, pe cale oficială, Berlinul nu a fost anunțat de reducerea trupelor americane din Germania. El a asigurat însă că soldaţii americani sunt în continuare bineveniţi în Germania. „Prezenţa lor contribuie nu doar la securitatea Germaniei, ci consolidează securitatea întregii Europe”, a spus Maas, citat de Reuters

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Succesul ciudat al Coreei de Nord. După apropierea Rusiei și a Chinei de Phenian, ar putea urma SUA

Bonusurile și salariile managerilor de la Volkswagen vor fi reduse în următorii ani (presă)

Guvernul Germaniei promite o anchetă rapidă a erorilor în prevenirea atentatului de la Magdeburg. Suspectul e acuzat de crimă

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Partenerii noștri