Live

„Sunt îngrozit că voi fi executat”: Deținuții condamnați la moarte în SUA se tem de întoarcerea lui Trump la Casa Albă

Data publicării:
La finalul primului mandat al lui Trump, au fost executați mai mulți deținuți federali decât în timpul ultimilor 10 președinți la un loc. Foto: Profimedia Images

Dacă Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, este de așteptat ca el să grăbească ritmul execuțiilor în cazul deținuților din sistemul penitenciar federal condamnați la moarte și, în acest fel, va pune în pericol viața unui bărbat de pe Death Row care susține de mult timp că este nevinovat, scrie The Guardian. Activiștii pentru drepturile omului se tem că un al doilea mandat al lui Trump la Casa Albă ar putea fi mai rău decât primul, atunci când au avut loc un număr record de execuții federale.

În timpul mandatului lui Trump au fost executate mai multe persoane (13) încarcerate în sistemul penitenciar federal decât în timpul ultimilor 10 președinți americani la un loc – ultima execuție la nivel federal din SUA înainte de Trump avusese loc în anul 2003.

Printre cei executați s-au numărat și persoane cu dizabilități intelectuale. Condamnații au fost lipsiți de posibilitatea de a prezenta dovezi noi, iar unii dintre ei au fost uciși după ce avocații au spus că metoda de execuție este egală cu „tortura”.

În unele cazuri, execuțiile au avut loc chiar dacă atât victimele, cât și procurorii, s-au arătat împotriva procedurii.

După înfrângerea sa în alegerile din 2020, Trump și-a intensificat retorica pro-pedeapsa cu moartea, care datează încă de la campania sa din 1989 împotriva „celor cinci din Central Park” - un caz celebru din 1989 în care cinci adolescenți au fost condamnați pe nedrept pentru agresarea și violarea unei femei care ieșise la alergat în Central Park. Adevăratul făptaș și-a recunoscut vina abia 12 ani mai târziu. 

Trump vrea plutoane de execuție și execuții televizate

Trump a cerut recent ca toți cei prinși că vând droguri să fie executați și a mai spus că persoanele care divulgă secrete de stat să fie executați pentru trădare.

Rolling Stone a raportat anul trecut că Trump ar fi adus în discuție reinstituirea plutoanelor de execuție și a execuțiilor prin spânzurare, dar și organizarea de execuții în grup și televizate.

Project 2025, planul pentru un al doilea mandat al lui Trump creat de aliații săi politici, cere ca guvernul american „să facă tot posibilul pentru a se ajunge la o finalitate” cu cei 40 de deținuți federali condamnați la moarte.

Mai mult, conform planului, Trump ar trebui să extindă pedeapsa cu moartea și pentru alte infracțiuni în afară de crime.

Donald Trump ar fi adus în discuție reinstituirea plutoanelor de execuție și a execuțiilor prin spânzurare, dar și organizarea de execuții în grup și televizate. Foto: Profimedia Images

„Trump a spus că plănuiește să termine ceea ce a început”, a spus Billie Allen (47 de ani), un deținut condamnat la moarte, într-o conversație recentă dintr-o închisoare federală din Indiana.

Allen a fost condamnat pentru o crimă și un jaf armat din 1997, însă el a susținut mereu că este nevinovat, dar nu mai poate face recurs.

„Sunt îngrozit că voi fi executat – nu doar pentru că o să mor, dar pentru că o să mor pentru ceva ce nu am făcut.”

„A fost o paradă a ororilor”

Execuțiile federale din timpul mandatului lui Trump au avut loc în ultimele sale luni la Casa Albă și au stârnit multe îngrijorări legate de drepturile deținuților condamnați la moarte.

„A fost o mare grabă să omoare, cu multă desconsiderare pentru corectitudine, procedură și simplă decență”, a spus și Ruth Friedman, directoarea unui grup de activiști care luptă pentru drepturile deținuților condamnați la moarte. „A fost o paradă a ororilor.”

Cu toate că mai multe execuții au fost amânate din diverse motive, curtea supremă și curțile de apel au ignorat toate obiecțiile și au continuat procedurile.

Printre cei 13 deținuți federali executați s-au numărat un bărbat de 68 de ani care ar fi suferit de Alzheimer, demență și schizofrenie, un altul care a fost condamnat pentru o crimă în care nu el a fost cel care a tras cu arma și care mereu a susținut că era nevinovat, un bărbat care a suferit o afecțiune asemănătoare cu înecul în timpul execuției sale și prima femeie care a fost executată de guvernul american în ultimii 70 de ani.

„Cele 13 execuții au fost ilegale”, a spus Kelley Henry, apărător public federal. „Nu credeam vreodată că sistemul juridic ar putea fi atât de politizat. Este de neconceput faptul că s-ar putea întâmpla din nou.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Prima postare pe contul oficial al lui Michael Schumacher, după o lungă perioadă de timp. Reacții "în lanț" ale fanilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite au creat un mecanism de monitorizare a sancţiunilor impuse regimului nord-coreean

Elon Musk a devenit un mega-donator al lui Trump. Suma pe care șeful Tesla și X a oferit-o Comitetului pentru acțiune politică America

Sebastian Stan spune că Trump „ar trebui să fie recunoscător” pentru filmul controversat „The Apprentice”, în care joacă

Debut de vot anticipat cu prezență record, în Georgia, unul dintre statele decisive în lupta pentru Casa Albă

Partenerii noștri