SUA și Mexic restricționează consumul de apă pentru anul 2023 „pentru a evita un colaps catastrofal al fluviului Colorado”
Unele state americane şi Mexicul vor trebui să îşi reducă consumul de apă în 2023 pentru a evita consecinţele „catastrofale” pentru fluviul Colorado, în condiţiile în care regiunea este afectată de un episod de secetă severă, a anunţat marţi guvernul federal.
După mai bine de două decenii de precipitaţii mai reduse decât de obicei, nivelul acestui fluviu - esenţial pentru Vestul american - este alarmant. Ciclurile de secetă sunt agravate de schimbările climatice provocate de activitatea umană.
În ciuda avertismentelor primite an de an, statele care depind de fluviu nu au reuşit să îşi reducă suficient necesarul de apă, ceea ce a determinat autorităţile federale să impună marţi restricţii.
„Pentru a evita un colaps catastrofal al sistemului fluviului Colorado şi un viitor de incertitudine şi conflict, utilizarea apei din bazin trebuie redusă”, a declarat Tanya Trujillo, un oficial al agenţiei federale de resurse de apă.
Arizona va primi cu 21% mai puţină apă în 2023, Nevada cu 8% mai puţin şi Mexic, unde fluviul Colorado îşi încheie cursul, cu 7% mai puţin. California, cel mai mare utilizator al apei fluviului şi cel mai populat stat din SUA, nu va fi afectat anul viitor.
Arizona și Nevada denunță decizia autorităților federale. „Este inacceptabil”
Oficialii din statele afectate au denunţat decizia, pe care o consideră nedreaptă.
„Este inacceptabil ca Arizona să continue să suporte o parte disproporţionată din povara reducerilor [de apă] în beneficiul altora care nu au contribuit” la efort, au declarat într-un comunicat Tom Buschatzke şi Ted Cooke, doi oficiali ai serviciilor de gestionare a apei în acest stat din sud-vestul Statelor Unite.
Fluviul Colorado izvorăşte din Munţii Stâncoşi şi trece prin statele americane Colorado, Utah, Arizona, Nevada, California, ajungând apoi în nordul Mexicului, unde se varsă în mare.
Fluviul este alimentat în principal de zăpadă care se acumulează în timpul iernii la altitudini mari, înainte de a se topi treptat în lunile mai calde.
Lacul Mead, cel mai mare rezervor din SUA, format de râul Colorado, seacă din cauza condițiilor crunte de secetă care au lovit SUA. Ar putea fi una dintre cele mai grave perioade de secetă din ultimii 1.200 de ani.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News