Acuzații de sclavie. SUA sancționează furnizori chinezi ai Apple, Google și Amazon pentru exploatarea uigurilor
Casa Albă a sancționat 11 companii chineze, inclusiv furnizori ai Apple, Google, HP și Microsoft, pentru presupuse abuzuri ale drepturilor omului asupra unor etnici musulmani uiguri din China. Lista menționează companii care lucrează cu branduri importante de modă și giganți ai tehnologiei precum Amazon, potrivit unui raport al Institutului Australian de Politici Strategice (ASPI), citat de The Telegraph.
Companiile au interdicție de la a cumpăra tehnologie sau produse americane. Huawei, care a fost plasat pe listă anul trecut, pentru „activități considerate contrare intereselor de securitate națională sau de politică externă ale Statelor Unite” nu mai poate folosi licența sistemului de operare Android, dezvoltat de Google, pentru dispozitivele sale, ca urmare a sancțiunilor.
Departamentul de Comerț al Statelor Unite a declarat că noile companii adăugate pe listă au fost complice cu „represiunea, detenția arbitrară în masă, munca forțată, colectarea involuntară de date biometrice și analize genetice care vizau grupuri minoritare musulmane".
Una dintre companii, O-Film, a furnizat piese pentru iPhone 8 și iPhone X, iar Tim Cook a vizitat fabrica în 2017, potrivit raportului ASPI. O altă companie, numită Heifei Bitland Information Technologies, produce computere și telefoane și se descrie drept un partener al Google.
Producătorul chinez, care fabrică tehnologie de recunoaștere facială și a amprementelor, a fost susținut de Fundația Bill și Melinda Gates în 2013, potrivit Pitchbook.
Reprezentanții organizației de caritate nu au răspuns la solicitarea The Telegraph pentru un punct de vedere. Nici Apple, Amazon, Google, Microsoft sau HP nu au răspuns.
Două dintre cele 11 companii au fost acuzate că forțează uigurii să-și împartă ADN-ul.
„Beijingul promovează în mod activ practica reprobabilă a muncii forțate și a schemelor abuzive de colectare și analiză a ADN-ului, pentru a-și reprima cetățenii. Această acțiune va asigura că bunurile și tehnologiile noastre nu sunt utilizate în ofensiva josnică a Partidului Comunist Chinez împotriva populațiilor minoritare musulmane vulnerabile”, a declarat secretarul pentru Comerț, Wilbur Ross.
Activiști pentru drepturile civile spun că grupul etnic a fost mult timp supus unui tratament inuman în lagăre de supraveghere și reeducare, și avertizează că oamenii din Occident ar putea beneficia de pe urma exploatării lor. Este posibil ca oamenii să poarte, fără să știe, măști fabricate folosind munca lor forțată, arată un raport emis în această săptămână.
Compania producătoare de camere de supraveghere Sheffield Pyronix a fost implicată într-un scandal al drepturilor omului, când a apărut informația că este deținută de Hikvision, companie acuzată de construirea sistemelor de supraveghere, folosite în cazul uigurilor care se roagă. Hikvision a declarat că investighează acuzațiile.
Adăugarea câtorva companii chineze pe lista de entități interzise sunt cele mai recente probleme care afectează relațiile diplomatice deja nesigure între SUA și China.
China a avertizat că va lua măsuri de retorsiune împotriva senatorilor republicani Marco Rubio și Ted Cruz și a congresmanului Chris Smith, din cauza interdicțiilor de obținere a vizei americane și înghețarea activelor a mai multor oficiali chinezi, inclusiv șeful Partidului Comunist din regiunea Xinjiang, Chen Quanguo.
Comunitatea uigură din regiunea Xinjiang, din China, este vizată de o politică agresivă de control al populației și sterilizare forțată în cadrul „unei strategii mai vaste de dominaţie etno-rasială” a guvernului de la Beijing, arată un raport al Fundaţiei Jamestown, cu sediul la Washington.
Redactor: Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News