Live

SUA anunță că au recuperat primele resturi ale balonului chinez doborât şi nu intenţionează să le restituie

Data actualizării: Data publicării:
Distrugerea balonului chinez de către SUA a dus la o criză diplomatică între cele două țări. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au recuperat primele resturi ale presupusului balon de recunoaştere chinez doborât sâmbătă, a declarat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, adăugând că nu se pune problema restiturii lor Chinei.

Echipele desfăşurate în largul coastelor Carolinei de Sud, în sud-estul ţării, "au recuperat nişte resturi de la suprafaţa mării", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA.

"Condiţiile meteo" nu au permis până acum să se efectueze operaţiuni de recuperare subacvatice, a precizat el, adăugând că Statele Unite nu "intenţionează să restituie" Chinei resturile colectate, scrie Agerpres.

În timp ce preşedintele american Joe Biden este criticat de opoziţia republicană pentru că, potrivit acesteia, a durat prea mult să doboare dispozitivul, purtătorul de cuvânt a dat asigurări că această întârziere le-a oferit americanilor "o oportunitate extraordinară de a înţelege mai bine şi de a studia" balonul, aşteptând ca resturile să ofere informaţii suplimentare.

El a dat asigurări că Statele Unite "au luat măsuri pentru a limita capacităţile de colectare (de date) pe care acest balon le-ar fi avut deasupra siturilor noastre militare sensibile".

În cele din urmă, John Kirby a spus că administraţia Biden "a contactat înalţi oficiali din administraţia anterioară şi le-a oferit informaţii" despre survolările baloanelor din China care au avut loc şi în timp ce Donald Trump era preşedinte.

Potrivit Pentagonului, baloane chineze au survolat în trei rânduri, pentru scurte perioade, teritoriul american în timpul preşedinţiei lui Donald Trump şi o dată, tot pentru scurt timp, la începutul mandatului preşedintelui Joe Biden.

Scandalul iscat de balon, despre care Beijingul a insistat că este un dirijabil civil care a intrat accidental în spaţiul aerian american, a tensionat şi mai mult relaţiile şi aşa dificile dintre cele două puteri şi a determinat Washingtonul să anuleze o vizită prevăzută la Beijing a secretarului de stat Antony Blinken.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Partenerii noștri