Scandalul Trump-Ucraina. Congresul cere documente de la Departamentul de Stat
Preşedinţii comitetelor pentru afaceri externe, informaţii şi supraveghere a activității Executivului din Camera Reprezentanţilor au anunţat vineri că îi cer secretarului de stat american Mike Pompeo, un apropiat al preşedintelui Donald Trump, să le transmită documente referitoare la Ucraina pentru a accelera investigația începută în vederea declanșării unei eventuale proceduri de destituire a preşedintelui SUA, informează agenţiile de presă internaţionale, citate de Agerpres.
„Refuzul de a da curs aceastei citaţii va fi o dovadă de obstrucţionare a anchetei Camerei Reprezentanţilor”, avertizează liderii (democrați) ai celor trei puternice comisii parlamentare. Termenul-limită până la care Mike Pompeo trebuie să furnizeze documentele este 4 octombrie.
Congresmenii solicită în special lista tuturor oficialilor din Departamentul de Stat care au „participat, pregătit sau primit o transcriere” a conversaţiei telefonice din 25 iulie 2019 dintre Donald Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Democraţii îi reproşează preşedintelui american că în această conversaţie telefonică a solicitat ajutor pentru obţinerea de informaţii compromiţătoare despre rivalul său Joe Biden, unul din favoriţii Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Preşedintele Donald Trump a dezminţit că ar fi făcut presiuni asupra omologului ucrainean. El a repetat vineri că dialogul telefonic cu Zelenski a fost „perfect” şi „absolut legal”.
Marţi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a anunţat deschiderea unei anchete a Congresului ce urmăreşte punerea sub acuzare a preşedintelui american, o procedură la care s-a recurs foarte rar în istoria politică a SUA. „Comisiile realizează această anchetă cu celeritate şi în mod coordonat”, au subliniat liderii democraţi în comunicatul de presă în care cer documente de la Departamentul de Stat. Aceștia au convocat, de asemenea, cinci oficiali din cadrul Departamentului de Stat pentru a face depoziţii în perioada 2-10 octombrie. Printre aceşti oficiali se numără fosta ambasadoare a SUA la Kiev, Marie Yovanovitch, precum şi Kurt Volker, trimisul special al SUA pentru Ucraina. Acesta din urmă și-ar fi dat, vineri, demisia, potrivit presei americane.
Inspectorul general al Comunității de informații, audiat cu ușile închise în Congres săptămâna viitoare
Pe de altă parte, Comisia pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor îl va audia, la 4 octombrie, cu uşile închise, pe inspectorul general al Comunităţii de informaţii din SUA, Michael Atkinson, potrivit Reuters.
Această audiere are loc în contextul anchetei legate de raportul unui avertizor de integritate, agent al serviciilor secrete americane, care susţine că preşedintele Donald Trump a abuzat de prerogativele sale când a încercat să solicite autorităţilor ucrainene să se amestece în scrutinul prezidenţial din SUA de anul viitor în propriul beneficiu politic.
Inspectorul general Michael Atkinson, numit în funcţie de Trump, a stabilit că raportul avertizorului este credibil.
Atkinson a fost, de asemenea, îngrijorat de faptul ca Trump s-ar putea expune la „riscuri serioase de securitate naţională şi contrainformaţii” prin presiunile făcute asupra omologului său ucrainean pentru a-l investiga pe aspirantul la funcţia de preşedinte al SUA, Joe Biden, şi pe fiul acestuia, angajat al unei companii ucrainene din domeniul gazelor, conform unui aviz legal al Departamentului de Justiţie american.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News