Raportul Mueller: Trump nu a conspirat cu Rusia, dar a încercat să influenţeze ancheta
Donald Trump a încercat să influenţeze ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile americane. De asemenea, a încercat să forţeze înlăturarea procurorului special Robert Mueller. Sunt două dintre precizările care apar în raportul dat publicităţii în forma sa originală. Totuşi, concluzia este că nu se poate determina concret că Donald Trump a obstrucţionat justiţia și nici că ar fi pus la cale o conspirație cu Rusia.
Donald Trump a deschis Bursa de Valori din New York
Nemulțumiri la USR după decizia Elenei Lasconi de a-i trimite o scrisoare lui Donald Trump
Cum îl descrie Sylvester Stallone pe Donald Trump
Motivul pentru care România vrea ca ridicarea vizelor pentru SUA să fie anunțată înainte ca Trump să-și preia mandatul
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Joe Biden, discurs către națiune după victoria lui Trump
Corespondență Digi24 de la Washington
Alegeri SUA 2024. S-a deschis prima secție de votare
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Acum, democraţii cer audierea în Congres a procurorului special, în timp ce echipa de jurişti a preşedintelui a proclamat o „victorie totală”, pentru că raportul nu a găsit nicio dovadă că Donald Trump şi echipa sa ar fi conspirat cu Rusia în campania prezidenţială.
William Barr, procurorul general al Statelor Unite: „Procurorul special a confirmat că guvernul rus a sponsorizat încercările de a interveni în alegerile prezidenţiale din 2016, dar nu a găsit dovada vreunui complot din partea membrilor echipei Trump sau a vreunui alt american. Raportul prezintă încercările Agenţiei de Cercetare în domeniul Internetului, o companie rusă cu legături strânse la nivelul Guvernului rus, de a semăna vrajbă în rândul votanţilor americani, printr-o campanie de dezinformare în social media. Raportul prezintă eforturile oficialilor militari ruşi de a pătrunde în computerele membrilor Partidului Democrat şi membrilor campaniei lui Hillary Clinton şi de a fura documente şi e-mailuri”.
Reacția lui Donald Trump
Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a reacționat, ca de obicei, mai întâi pe Twitter: „Game Over”, a proclamat el.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 18, 2019
„Am o zi bună...niciun complot, nicio obstrucţionare a justiţiei. Nu a existat şi nu va exista niciodată. Aşa ceva nu ar trebui să i se mai întâmple vreodată vreunui preşedinte”, a comentat ulterior Donald Trump.
Democrații nu se resemnează
Astfel, după 22 de luni de anchetă asupra ingerinţei ruse în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi suspiciunile de înţelegere secretă între echipa republicanului Donald Trump şi Moscova, procurorul special Robert Mueller a ajuns la concluzia că nu a avut loc nicio înţelegere între cei din urmă. În schimb, nu l-a exonerat pe miliardarul republican de obstrucţionarea justiţiei, în raportul său publicat joi. Unele pasaje sunt cenzurate, pentru ar conține informaţii confidenţiale. Asta i-a deranjat cu precădere pe democraţi, care vor să-l audieze pe procurorul special.
„Un lucru este clar”, au afirmat liderii democraţi ai Congresului, Nancy Pelosi şi Chuck Schumer. „Raportul Mueller pare să contrazică concluzia” procurorului general, Bill Barr, potrivit căruia nu există probe pentru a-l pune sub acuzare pe Donald Trump pentru obstrucţionarea justiţiei.
Democraţii i-au solicitat procurorului Mueller să depună mărturie în faţa Camerei Reprezentanţilor cel mai târziu la 23 mai. Bill Barr a declarat că nu se opune.
Principalele concluzii ale raportului Mueller
Raportul procurorului special Robert Mueller se întinde pe 448 de pagini şi este împărţit în două volume, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Oh, Doamne! Este teribil. Este sfârşitul preşedinţiei mele. Sunt terminat!”, reacţionase preşedintele Donald Trump în Biroul Oval, când procurorul general de la vremea respectivă, Jeff Sessions, l-a informat, la 17 mai 2017, că Robert Mueller a fost numit procuror special pentru a se ocupa de amestecul Rusiei în campania prezidențială. Donald Trump „s-a prăbuşit în fotoliu”, precizează raportul procurorului Mueller, bazându-se pe note luate de directorul de cabinet al lui Sessions.
„Toată lumea îmi spune că dacă ai pe cap unul din aceşti procurori speciali, îţi dărâmă preşedinţia. Va lua ani şi ani şi eu nu voi putea face nimic. Este cel mai rău lucru care mi se întâmplă”, ar fi declarat Trump.
Procurorul Mueller conchide însă că nu a existat o înţelegere între membrii echipei lui Trump şi Rusia, în pofida numeroaselor contacte, mai mult sau mai puţin discrete. „Nu există suficiente indicii pentru a acuza membri din echipa de campanie a lui Trump că s-ar fi coordonat cu reprezentanţi ai guvernului rus pentru a influenţa alegerile din 2016”, potrivit raportului.
Asupra acestui punct crucial, procurorul Mueller nu-l exonerează total pe Donald Trump: „Dacă acest raport nu conchide că preşedintele a comis delict, el nici nu-l exonerează”.
Robert Mueller afirmă că „eforturile preşedintelui pentru a influenţa ancheta au eşuat, în mare parte, dar asta rezultă în principal din faptul că persoanele care îl înconjurau pe preşedinte au refuzat să execute ordinele sale şi să dea curs cererilor sale”.
Preşedintele a cerut astfel şefului serviciilor juridice ale Casei Albe să-l destituie pe procurorul special, ceea ce acesta a refuzat. El şi-a sporit presiunile asupra procurorului general şi a martorilor-cheie.
Mueller raportează că serviciul de informaţii militar rus GRU a „vizat pentru prima oară biroul personal al lui Hillary Clinton la circa cinci ore după declaraţia lui Trump” din 27 iulie 2016, în cursul căreia el a invitat Rusia să regăsească mesajele electronice şterse ale rivalei sale democrate în alegeri. Ruşii au reuşit să pirateze şi să difuzeze prin site-uri şi WikiLeaks e-mailuri ale Partidului Democrat, iar apoi ale unui colaborator apropiat al lui Hillary Clinton. Asupra acestui punct, procurorul special nu are nicio îndoială: „Statul rus s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2016 într-un mod amplu şi sistematic”.
Mai întâi, o organizaţie rusă a dus o campanie prin reţelele de socializare care l-a favorizat pe Donald Trump și a denigrat-o pe opozanta sa democrată Hillary Clinton. Pe de altă parte, o agenţie de informaţii rusă a efectuat operaţiuni de piratare informatică împotriva organizaţiilor, angajaţilor şi voluntarilor care lucrau în campania lui Clinton, iar apoi au publicat documentele furate, conform raportului.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News