Live

Politico: Trump i-a lăsat lui Biden o „bombă cu ceas”: Comerțul cu Uniunea Europeană

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden se confruntă cu opoziție din interiorul SUA în privința anulării taxelor vamale impuse de Donald Trump asupra oțelului european. Foto: Getty Images

Președintele american Joe Biden vrea să încheie războiul comercial cu UE, început de Donald Trump, însă conflictul privind tarifele transatlantice s-ar putea înrăutăți mult mai mult înainte să se amelioreze, potrivit Politico.

Vineri au apărut semne clare că Washington vrea să remedieze tensiunile cu vechii aliați, atunci când a ajuns la un acord cu UE în privința înghețării timp de patru luni a tarifelor vamale pe care le-au impus pentru subvențiile acordate giganților aerospațiali Boeing și Airbus.

Însă este departe sfârșitul conflictului transatlantic. În timp ce disputa Airbus-Boeing este o problemă pe termen lung, problema iminentă a lui Biden este că urmează o nouă tranșă de taxe impuse de UE.

Tarifele impuse de Europa ca răspuns la taxele impuse de Trump pe oțel și aluminiu în 2018 ar urma să se dubleze cel puțin la 1 iunie. Aceste taxe au lovit deja exporturi americane de top precum whiskey, blugi, suc de portocale, tutun, unt de arahide, iahturi și motociclete Harley-Davidson.

Trump a declanșat un război comercial global în martie 2018 prin impunerea tarifelor pe oțel și aluminiu. Foarte controversat, și-a motivat acțiunea de “securitatea națională”. Taxele de 25% sunt încă în vigoare, iar dublarea măsurilor de răspuns ale Europei este o componentă automată a ceea ce Bruxelles-ul a decis în 2018. Contramăsurile UE ar însemna, de exemplu, ca whiskey-ul american, cel mai valoros produs lovit de taxele europene, să suporte un adaos de 50%, de la 25%.

În timp ce atât UE cât și SUA au spus că își doresc să evite acea escaladare a conflictului, încă nu există o ieșire imediată din tensiune, pentru că Biden se confruntă cu presiuni interne din partea producătorilor de oțel, sindicatelor și o parte din partidul său, pentru a menține tarifele pe oțel.

Aceasta provoacă o nemulțumire în rândul producătorilor de whiskey.

“Disputa privind oțelul și aluminiumul afectează în continuare consumatorii de whiskey, muncitorii și companiile de ambele părți ale Atlanticului. Mai mult rău va fi produs dacă taxele se dublează pe 1 iunie”, spune Lawson Whiting, președinte și director executiv la Brown-Forman, compania care produce Jack Daniel’s și alte băuturi alcoolice.

Citește și: Uniunea Europeană propune o nouă alianţă post-Trump cu SUA în faţa provocărilor Chinei (Financial Times)

Dilema lui Biden

Provocarea lui Biden este că înlăturarea tarifelor pe oțel impuse de Trump l-ar expune la acuzații din partea industriei și sindicatelor că este mai slab în privința reglementării comerciale decât republicanii. Un motiv pentru care Biden l-a învins pe Trump în alegerile din noiembrie este că a recâștigat o parte din votanții cu “gulere albastre” care au abandonat candidatul democrat în 2016, anume Hillary Clinton.

În mod similar, în Bruxelles există puțin apetit pentru a opri creșterea tarifelor, doar dacă Biden le înlătură. Oficialii spun că dublarea taxelor de către UE în iunie ar fi “automată” dacă Washingtonul nu elimină pârghiile. Într-adevăr, Bruxelles-ul a adoptat în 2018 regulile care impun tarife pe bunuri americane în valoare de 3,2 miliarde de dolari, ca măsură de răspuns la taxele lui Trump pe oțel și aluminiu. Aceeași lege are o prevedere care automat declanșează taxe suplimentare pe alte bunuri de 2,8 miliarde de dolari la 1 iunie 2021, dacă Washington nu stopează tarifele sale naționale de securitate.

“Trebuie să lucrăm pentru a găsi soluții rapide. Aceasta include ridicarea restricțiilor nejustificate pe oțel și aluminiu din Secțiunea 232 (securitate națională) față de exportatorii europeni”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Într-o un alt moment care arată că dezamorsarea bombei va fi dificilă, noul secretar american pe Comerț, Gina Raimondo, a sugerat joia trecută că ar fi bună menținerea tarifelor lui Trump pe oțel.

Ea a precizat că taxele sunt eficiente și că guvernul va revizui toate aceste politici, urmând să decidă ce “are sens” să mențină.

Nominalizarea lui Biden ca reprezentant al comerțului american, Katherine Tai, a spus săptămâna trecută că, deși înțelege suferința care va veni înspre țara sa în iunie, de asemenea înțelege și nevoia de a menține o industrie americană a oțelului care este puternică.

Tai a spus că va “lucra îndeaproape cu Departamentul de Comerț în privința oricărei analize și implementări a tarifelor Secțiunii 232 pe oțel și aluminiu”, adăugând că ar prefera o abordare bazată pe cooperare cu aliații, pentru a se concentra pe supraproducția de oțel a Chinei.

Industria de oțel e de acord cu tarifele

Industria de oțel a SUA spune că nu există un motiv pentru ca administrația Biden să se teamă de amenințarea UE că va mări taxele, argumentând că măsurile sunt ilegale.

“Nu cred că guvernul SUA poate fi amenințat să schimbe politica sa comercială”, a spus Kevin Dempsey, președintele și director executiv al Institutului American pentru Fier și Oțel.

Din punctul de vedere al industriei de oțel, tarifele au fost foarte eficiente și nu este interesată de un acord care le-ar elimina sau le-ar schimba în favoarea unei cote.

“Problema este că 232 încearcă să se adreseze problemei supraproducției globale, care este în creștere, și nu scade, în ultimii ani. Înlăturarea tarifelor înainte ca noi să rezolvăm problema globală este ca și cum ai pune carul înaintea boilor”, a precizat Dempsey.

Industria americană a oțelului empatizează cu alte sectoare care au fost în calea contramăsurilor europene. Însă, potrivit lui Dempsey, aceasta a fost afectată din cauză că UE a răspuns în mod ilegal la acțiunea de securitate națională inițiată de Trump.

SUA a contestat contramăsurile UE la OMC (Organizația Mondială a Comerțului) iar o decizie mult întârziată este așteptată anul acesta. În mod similar, UE a contestat tarifele lui Trump ca fiind o utilizare neadecvată a excepției de securitate națională dispusă de OMC, pe lângă impunerea contramăsurilor, o decizie în acest caz fiind așteptată tot în 2021.

Citește și: Aluminiul românesc, taxat de administrația Trump

Suferința din cauza tarifelor

Toate acestea înseamnă că producătorii de whiskey se tem de o vară săracă. Doar exporturile lor au reprezentat 15% din totalul suferinței de pe urma tarifelor impuse de UE. Dacă nu se ajunge rapid la un acord pe oțel, vor rata redeschiderea barurilor și restaurantelor din Europa.

“Suntem determinați să jucăm rolul pe deplin în susținerea clienților și partenerilor noștri din Europa să-și revină...și am fi într-o poziție mult mai adecvată dacă am fi eliberați de povara taxelor”, a declarat Whiting.

Pe măsură ce consumatorii revin, în lunile următoare, la parte din obieciurile lor întârziate de consum când economiile încep să se redeschidă, produsele americane aflate pe lista UE de taxe ar putea deveni prea scumpe iar producătorii vor trebui să împartă costul taxelor cu clienții.

“La o rată a tarifelor de 25%, am decis să ne apărăm clienții noștri europeni...oricând e posibil. Toată lumea își poate imagina lucrul ăsta. La o rată de 50%, dintr-o dată acea apărare devine mult mai dificilă”, a mai precizat Whiting.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump amenință că va cere restituirea Canalului Panama. „Această escrocherie se va opri imediat”

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Trump va cere statelor NATO să crească bugetele Apărării la 5%

Partenerii noștri