O nouă plângere împotriva lui Donald Trump pentru asaltul de la Capitoliu. Congresman: "Și-a minţit fără încetare susţinătorii"
Un ales democrat din Congresul american a depus vineri plângere împotriva lui Donald Trump pentru că a "incitat un atac asupra Capitoliului" pe 6 ianuarie. Aceasta este a doua plângere care îl vizează pe fostul preşedinte, relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Incapabil să accepte înfrângerea, Donald Trump a purtat un război deschis împotriva transferului paşnic al puterii" către Joe Biden, a scris Eric Swalwell, ales în Camera Reprezentanţilor.
"El şi-a minţit fără încetare susţinătorii afirmând că alegerile le-au fost furate", a adăugat el, "şi în cele din urmă a făcut apel la suporterii săi să vină la Washington" pentru o manifestaţie pe 6 ianuarie.
Într-un lung discurs susţinut în faţa Casei Albe, Donald Trump le-a spus atunci miilor de manifestanţi: "Luptaţi-vă ca nişte diavoli".
În plângerea sa depusă la un tribunal din Washington, Eric Swalwell îi vizează, de asemenea, pe fiul miliardarului, Donald Trump Jr., pe avocatul său, Rudy Giuliani, şi pe alesul republican din Camera Reprezentanţilor, Mo Brooks.
Toţi au luat cuvântul în cadrul aceleiaşi reuniuni.
"Acuzaţii au adunat, inflamat şi încurajat mulţimea agresivă şi, din acest motiv, sunt în întregime responsabili pentru pagubele şi distrugerea care au urmat", a notat el.
Reacție din partea lui Trump: "Un nimeni fără credibilitate"
Un purtător de cuvânt al lui Donald Trump, Jason Miller, a reacţionat printr-un comunicat în Washington Post, calificându-l pe Eric Swalwell drept "un nimeni fără credibilitate".
Un alt ales din Camera Reprezentanţilor, Bennie Thompson, a depus o plângere la jumătatea lunii februarie. Congresmanul democrat şi o organizaţie de apărare a drepturilor civile ale populaţiei de culoare din SUA au formulat o plângere penală împotriva fostului preşedinte Donald Trump, avocatului acestuia, Rudy Giuliani, şi împotriva a două grupuri de extremă-dreapta pentru asaltul din 6 ianuarie asupra Capitoliului. Autorii plângerii au invocat o lege din 1871, menită să protejeze populația de culoare față de abuzurile Ku Klux Klan.
Cinci persoane, printre care şi un poliţist din Poliţia Capitoliului, au murit în acest asalt asupra sediului Congresului în momentul în care aleşii urmau să certifice victoria democratului Joe Biden împotriva lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie.
Acuzat de "incitare la insurecţie" pentru că şi-a chemat susţinătorii să meargă peste Congres, Donald Trump a fost achitat de Senat pe 13 februarie.
El nu a acceptat niciodată rezultatul alegerilor prezidenţiale, afirmând fără niciun fundament că înfrângerea sa a fost provocată de fraude masive, notează AFP.
Deşi a votat pentru achitarea fostului preşedinte în Senat, întrucât considera că acesta nu avea competenţa de a-l judeca după încetarea mandatului, puternicul lider al republicanilor Mitch McConnell a declarat el însuşi atunci că drumul acţiunilor judiciare împotriva lui Trump rămâne încă deschis.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News