Live

La final de mandat, Donald Trump intenţionează să-l graţieze pe fostul său consilier de securitate naţională Michael Flynn

Data publicării:
Michael Flynn. Foto: Getty Images / Drew Angerer

Preşedintele în exercițiu Donald Trump intenţionează să-l graţieze pe fostul său consilier în probleme de securitate naţională, Michael Flynn, scrie Agerpres, preluând AFP, care citează mass-media americane. Fostul general de armată Flynn a pledat vinovat în 2017 pentru că a minţit FBI cu privire la contactele sale cu ambasadorul Rusiei la Washington. El a fost consilierul lui Trump doar câteva săptămni, până a izbucnit scandalul întâlnirii cu diplomatul rus. 

The New York Times şi Axios citează surse anonime potrivit cărora Donald Trump ar avea intenţia de a-l include pe Michael Flynn într-o serie de graţieri acordate în ultimele zile ale mandatului său la Casa Albă.

Discuţiile secrete dintre Michael Flynn şi ambasadorul Rusiei la Washington în decembrie 2016, înainte de învestirea lui Donald Trump, au fost punctul central al anchetei desfăşurate ulterior de procurorul special Robert Mueller asupra suspiciunilor privind existenţa unei înţelegeri secrete între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia.

După mai mult de doi ani de anchetă, echipa lui Robert Mueller nu a găsit dovezi privind existenţa unei asemenea înţelegeri secrete.

Scandalul Michael Flynn

Michael Flynn a fost constrâns să demisioneze la numai 22 de zile după ce a devenit consilierul lui Trump în probleme de securitate naţională.

Însă preşedintele Trump a afirmat întotdeauna că ancheta a fost "o vânătoare de vrăjitoare" politică şi că Flynn, fost general de armată şi fost şef al Agenţiei de Informaţii a Apărării (DIA), este un om de bine.

După ce a participat la campania lui Trump, Flynn a avut discuţii confidenţiale cu ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kisliak, în decembrie 2016. Devenit consilier pentru securitate naţională, el a fost interogat pe 24 ianuarie 2017 de poliţia federală, însă a ascuns aceste contacte. El a trebuit să demisioneze rapid şi pentru că l-a minţit pe vicepreşedintele Mike Pence.

În 2017, Michael Flynn a acceptat să pledeze vinovat de sperjur şi să coopereze în ancheta asupra suspiciunilor privind o înţelegere secretă cu Rusia.

Schimbare de strategie

Anul trecut, ameninţat cu o pedeapsă de şase luni de închisoare, el şi-a schimbat avocaţii şi strategia de apărare. El a cerut de atunci anularea procedurii, declarându-se victima unei manipulări.

În mod excepţional, Ministerul american al Justiţiei şi-a retras plângerea împotriva lui Flynn în luna mai, estimând că ancheta împotriva fostului general nu are bază legitimă şi că declaraţiile lui, "chiar dacă ar fi false, nu au importanţă". Astfel, ministerul i-a oferit o victorie politică lui Trump, care a reiterat că Michael Flynn este nevinovat.

Însă un judecător federal a cerut o revizuire judiciară a dosarului.

O graţiere acordată de Trump ar scoate această afacere de sub competenţa tribunalelor.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Donald Trump amenință că va cere restituirea Canalului Panama. „Această escrocherie se va opri imediat”

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Partenerii noștri