Live

Joe Biden: Schimbările climatice reprezintă o „ameninţare existenţială”

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden a declarat că SUA încearcă să „stabilească cu precizie” cum a fost doborât avionul lui Evgheni Prigojin. Foto: Profimedia

Schimbările climatice reprezintă o „ameninţare existenţială”, a declarat joi preşedintele american Joe Biden, în contextul în care milioane de americani se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate.

Joe Biden a vorbit despre valul de căldură actual, spunând că „suntem astăzi aici pentru a vorbi despre amenințarea existențială a schimbărilor climatice - și este o amenințare”, relatează BBC.

„Nu cunosc pe nimeni care să creadă sincer că schimbările climatice nu sunt o problemă”, a adăugat președintele american.

Totuși, Biden consideră că abordarea schimbărilor climatice nu este unitară din punct de vedere politic în SUA, deoarece mulți republicani spun că vremea extremă nu este cauzată de aceste modificări.

Biden a precizat că valurile de căldură extremă costă America „un miliard de dolari pe an”.

„Nu cred că mai este posibil, orice ar fi, să se nege impactul schimbării climatice”, a adăugat Biden, în declaraţiile făcute la Casa Albă.

El a precizat că i-a cerut ministrului interimar al muncii, Julie Su, să declare „alertă de caniculă”, astfel ca lucrătorii expuşi, mai ales în agricultură şi construcţii, să poată beneficia de mijloace de protecţie împotriva căldurii, a consemnat Reuters.

Biden a mai anunţat că agenţia pentru păduri a SUA, US Forest Service, va acorda granturi de 1 miliard de dolari pentru a ajuta oraşele să planteze copaci pentru a atenua efectele arşiţei.

Liderul de la Casa Albă a făcut aceste remarci în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a estimat mai devreme joi că lumea nu se mai află în „era încălzirii”, ci a intrat în „era fierberii”, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Era fierberii globale e aici și e doar începutul”. Iulie 2023 este cea mai fierbinte lună din istoria măsurătorilor meteorologice

Luna care se încheie va fi „cu siguranță” cotată drept cea mai fierbinte din istoria măsurătorilor meteorologice, scrie BBC.

Meteorologii spun că în condițiile în care luna iulie a adus unele dintre cele mai calde zile din istorie, este destul de sigur că ea va depăși recordul din anul 2019, în ciuda faptului că mai sunt câteva zile rămase din lună.

Unii experți sunt de părere că luna iulie a acestui an a fost cea mai caldă lună din ultimii 120.000 de ani. Consensul printre cercetători rămâne acela că această încălzire extremă este o consecință a folosirii combustibililor fosili.

Cea mai caldă zi din istoria măsurătorilor s-a înregistrat pe 6 iulie, iar toate cele 23 cele mai calde zile din istorie s-au înregistrat în această lună, conform Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice.

Secretarul general al ONU avertizează că „fierberea globală” a început și că e nevoie de ținte ambițioase de reducere a emisiilor din partea membrilor G20.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin: „În 2021 Biden mi-a propus să fie amânată aderarea Ucrainei la NATO, pentru că nu era pregătită”. Ce i-ar fi răspuns rusul

Vulturul cu cap alb a fost declarat pasărea națională a SUA, după 250 de ani

Cum se adaptează chinezii la era inundațiilor extreme: „Trebuie să fiu pregătit pentru orice. Dacă îmi place locul, voi rămâne”

Biden a comutat pedeapsa a 37 de condamnaţi la moarte. Trump: „Nu are nici un sens”

Partenerii noștri