Live

Joe Biden i-a sunat pe Benjamin Netanyahu și Mahmoud Abbas. Ce mesaje le-a transmis, după șase zile de violențe

Data actualizării: Data publicării:
Președintele american Joe Biden Foto: Profimedia

Preşedintele SUA, Joseph Biden, i-a sunat, sâmbătă seară, pe Benjamin Netanyahu, premierul în exerciţiu al Israelului, şi pe Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, în condițiile în care continuă ostilitățile militare dintre armata israeliană şi organizaţii islamiste din Fâşia Gaza.

Președintele Biden i-a spus premierului Netanyahu că SUA consideră în continuare că Israelul are dreptul de a se apăra, dar și-a exprimat îngrijorarea pentru victimele în rândul civililor, înregistrate de ambele părți.

Totodată, șeful Casei Albe i-a cerut șefului guvernului israelian ca jurnaliștii să fie protejați. Apelul vine după ce Israelul a bombardat sâmbătă turnul al-Jalaa din Gaza City, unde aveau birouri agenția americană de presă Associated Press și televiziunea al-Jazeera, relatează BBC.

Prima convorbire cu Abbas, de când Biden este președinte

Pentru prima dată de când este președinte, Joe Biden a vorbit și cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, căruia i-a spus că vrea „să consolideze parteneriatul americano-palestinian”, dar i-a mai spus și că tirurile cu rachete pe care Hamas le lansează asupra teritoriului israelian trebuie să înceteze.

 

Președintele Abbas, care conduce în Cisiordania, are puțină influență în Fâșia Gaza, care este controlată de militanții Hamas. Statele Unite nu discută însă direct cu Hamas, pe care o consideră organizație teroristă. 

Biden le-a mai spus celor doi lideri să rămână în continuare angajați în efortul de a găsi pentru conflictul care durează de decenii o soluție ce poate permite conviețuirea a „două state”.

Cum s-ar putea ajunge la un armistițiu

Guvernului Israelului şi organizaţia islamistă Hamas ar putea ajunge în următoarele zile la un acord de încetare a ostilităților, afirmau surse diplomatice citate vineri de The Times of Israel. Potrivit sursei, negocierile pentru un armistițiu ar fi deja intermediate de Statele Unite şi de Rusia.

Pe de altă parte, sfârșitul ostilităților dintre cele două părți au urmat un model de când Hamas a preluat controlul în Gaza în 2007. Ambele părți au nevoie să poată spune popoarelor lor că au câștigat, arată BBC. De lungul timpului, diverși negociatori străini au intervenit pentru încheierea luptelor sângeroase. Asta încearcă să facă și acum americanii, egiptenii, ONU și alți actori internaționali. 

 

Hamas va dori să spună că este adevăratul apărător al drepturilor palestinienilor, nu doar în Gaza, ci și în Cisiordania, inclusiv în Ierusalim. Israelul va dori să arate că a provocat daune serioase infrastructurii Hamas. Ambele părți se vor strădui să aleagă cuvintele potrivite pentru familiile și copiii care au avut de suferit.

Luptele au început luni și de atunci cel puțin 145 de oameni au murit în Gaza, potrivit oficialilor palestinieni, în timp ce Israelul a anunțat 10 decese, inclusiv doi copii. Israelul susține că a ucis zeci de militanți în Gaza, în timp ce autoritățile palestiniene din domeniul sanitar includ 41 de copii în bilanțul deceselor. Zece membri ai aceleiași familii ar fi fost uciși, sâmbătă, într-un bombardament israelian asupra unei tabere de refugiați aflate la vest de Gaza City.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Cum au încercat consilierii lui Joe Biden să ascundă declinul mintal al președintelui SUA

Rusia anunță că Ucraina a lansat zece rachete occidentale asupra sa. Care a fost ținta atacului

Oamenii momentului în Orientul Mijlociu: rivalii Erdogan și Netanyahu

Partenerii noștri