Live

Israelul, nevoit să refuze Croația. Cade un contract de jumătate de miliard de dolari pentru F-16

Data publicării:
Udi Adam, înalt oficial în Ministerul Apărării din Israel Foto: Times of Israel

Croația, devenită membră NATO în 2009, trebuie să-și înlocuiască vechile MiG-uri sovietice și a decis în primăvara anului trecut să cumpere de la Israel 12 avioane F-16 îmbunătățite. După ce au perfectat tranzacția - care se ridica la o jumătate de miliard de dolari , Israelul se pregătește să anunțe Zagrebul că înțelegerea cade. Motivul: se împotrivește Washingtonul. 

F-16 Barack Foto: Forțele aeriene israeliene

Israelul şi Croaţia au semnat în martie anul trecut un acord în valoare de o jumătate de miliard de dolari pentru ca Zagrebul să achiziționeze 12 aeronave F16 Barak, o versiune modificată a avioanelor de luptă F-16 produse în SUA. Israelul a modernizat avioanele F16 instalând sisteme electronice şi de radar sofisticate, ceea ce a reprezentat un factor crucial în decizia Croaţiei de a cumpăra aeronavele din Israel şi nu din SUA.

Numai că Washingtonul a anunțat că nu poate aproba vânzarea către o terţă parte a avioanelor sale cu modificările făcute de Israel. Ca urmare, Croaţia a spus că nu este de acord să mai facă tranzacţia în aceste condiţii, adică fără îmbunătățiri, așa ca a dat termen Israelului până la 11 ianuarie 2019 pentru a decide dacă totuşi acordul se menţine, relatează Agerpres.

Luni se știa deja la Zagreb răspunsul Israelului, ce-i drept, neoficial. Presa israeliană, citată de agenția croată Hina, scrie că Israelul nu va putea finaliza acordul semnat cu Croaţia privind furnizarea celor 12 aparate F-16, din cauza restricţiilor impuse de Washington tranzacţiei.

Udi Adam, director general în cadrul Ministerului israelian al Apărării, şi Michel Ben Baruch, şeful SIBAT (Direcţia pentru cooperare internaţională în materie de apărare din acelaşi minister), se vor deplasa miercuri în Croaţia şi vor anunţa Ministerul croat al Apărării că acordul este anulat, a relatat duminică Yedioth Aharonoth. Udi Adam intenţionează să ceară scuze autorităţilor croate pentru faptul că Israelul nu poate duce acordul la bun sfârşit, menţionează Hina.

Cele 12 avioane F-16 pe care le vindea Israelul Croației aveau o vechime de 30 de ani. Chiar dacă le-a îmbunătățit, pentru a face această tranzacție, Croația trebuia să aibă acordul SUA, or Washingtonul susține că nu a fost cerută aprobarea Congresului în acest sens.

Scandalul dintre Croația, Israel și Statele Unite poate părea cu atât mai ciudat, cu cât administrația Trump și Israelul au relații foarte strânse, mai ales în chestiuni de apărare. Vânzarea avioanelor către Croația pare să fie unul dintre puținele elemente de dezacord dintre Israel și SUA. Iar acest dezacord nu a fost rezolvat nici după o întâlnire care a avut loc între secretarul american de stat, Mike Pompeo, și premierul Benjamin Netanyahu, marțea trecută, în Brazilia, la învestirea noului președinte.  Un oficial israelian de rang înalt a declarat pentru Channel 10 că Israelul a primit aproape orice a vrut în timpul întâlnirii cu Pompeo, cu excepția aprobării de a vinde Croației avioanele îmbunătățite. Tot Channel 10 relata în urmă cu ceva vreme că administrația Trump a fost deranjată de faptul că Israelul a inclus sisteme electronice avansate pentru dotarea avioanelor F-16 în efortul de a obține contractul cu croații. Aliații americani consideră că în felul aceasta Israelul ar face profituri incorecte de pe urma tranzacției, în condițiile în care un avion făcut de SUA nu poate fi vândut unei terțe părți fără aprobarea Departamentului de Stat, scrie Times of Israel.

Și România are 12 aparate F-16 cumpărate la mâna a doua de la Portugalia. Forțele Aeriene Române mai au însă nevoie de câteva zeci de avioane pentru apărarea aeriană a țării, care în acest moment este asigurată prin rotație de aviația unor țări membre NATO.

În 2010, Pentagonul a dat undă verde ca România să primească 48 de avioane F16. Costau însă mult mai mult decât statul român își putea permite: 4,5 miliarde de euro. Apoi, numărul avioanelor a scăzut la 24, iar în cele din urmă României i-a fost oferită soluţia de a cumpăra avioane de război aflate deja în uz (F-16).

Citește și: 

Portugalia a confirmat că va mai vinde avioane F-16 către România

România vrea să cumpere încă 36 de avioane multirol. Ce alte dotări se află pe lista de achiziții a Armatei

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un investitor cripto a ascuns cinci comori ce valorează peste 2 milioane de dolari. Ce vor găsi înăuntru cei care descifrează indiciile

Rusia este probabil în spatele otrăvirii fostului președinte ucrainean Iușcenko, arată documente declasificate ale serviciilor SUA

Israelul a ucis cel puţin 120 de persoane în Gaza în ultimele 48 de ore, afirmă surse medicale palestiniene

Adevărul despre fluorul din apă, sare și pasta de dinți: Una dintre cele mai mari realizări din domeniul sănătății sau otravă?

Partenerii noștri