Împrumut de 1.000 de miliarde de dolari
Guvernul Statelor Unite se va împrumuta o mie de miliarde de dolari anul acesta. Este o sumă de aproape două ori mai mare decât cea de anul trecut şi arată cum America se afundă în datorii. Pare totuşi să fie o faţă ascunsă a reformei fiscale, având în vedere că preşedintele american nu a menţionat absolut nimic despre acest lucru în discursul privind Starea Naţiunii de săptămâna trecută. Experţii financiari se aşteaptă ca în viitorul apropiat Statele Unite să se confrunte cu o problemă economică majoră.
Cum îl descrie Sylvester Stallone pe Donald Trump
Motivul pentru care România vrea ca ridicarea vizelor pentru SUA să fie anunțată înainte ca Trump să-și preia mandatul
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Joe Biden, discurs către națiune după victoria lui Trump
Corespondență Digi24 de la Washington
Alegeri SUA 2024. S-a deschis prima secție de votare
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Prima reacție SRI, după alerta de securitate emisă de SUA: „SRI nu are date pentru creșterea nivelului de alertă teroristă”
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
A fost o săptămână nebună de știri care au venit după discursul lui Donald Trump de la Starea Uniunii. Așa că intenția împrumutului gigant a trecut oarecum neobservată. În cifre exacte, Trezoreria Statelor Unite se așteaptă anul acesta să împrumute nu mai puțin de 955 de miliarde de dolari, potrivit unui document publicat miercurea trecută și dat publicității de Washington Post.
Ar fi cea mai mare sumă împrumutată din ultimii șase ani și un pas de uriaș față de cele 519 miliarde de dolari împrumutate anul trecut.
Sunt mai multe variante ale acestei decizii. Trezoreria spune că împrumutul face parte din prognoza bugetară, în timp ce Comisia pentru buget a Congresului a anunţat că încasările vor fi mai scăzute din cauza noii legi fiscale și de aceea ar fi nevoie de acest împrumut.
O altă variantă pentru încurajarea împrumutului este posibilitatea de a cheltui mai mulți bani pentru infrastructură, armată, ajutor în catastrofe și alte programe interne, pentru care deficitul este deja semnificativ. Asta în condițiile în care președintele american se lăuda la bilanțul primului an de mandat că pe termen lung va acorda nu mai puțin de 1.200 de miliarde de dolari pentru a face noi drumuri „strălucitoare”.
Experţii avertizează că deficitul Statelor Unite va atinge o mie de miliarde de dolari până în 2019 și va rămâne acolo pentru o vreme. Donald Trump nu a spus însă nimic despre datoriile cu care se confruntă Statele Unite şi nici măcar despre defictul bugetar actual, dar împrumutul de o mie de miliarde de dolari oferă o imagine foarte clară - va ajunge la 5,4 % din PIB. Omisiunea preşedintelui american în discursul său prin care a avut numai cuvinte de laudă asupra economiei îi face pe analişti să creadă că America se confruntă cu o problemă economică majoră și nu doar pe termen lung, ci chiar acum.
Casa Albă a primit deja o mostră cu privire la cât de problematică ar fi această situație. Investitorii sunt preocupați de toate împrumuturile suplimentare și de probabilitatea unei inflații mai mari, motiv pentru care ratele dobânzilor la obligațiunile guvernamentale americane au atins cel mai înalt nivel din 2014.
Trezoreria lui Trump prognozează împrumuturi de peste o mie de miliarde de dolari atât pentru 2019, cât și pentru 2020. Înainte de preluarea mandatului, Donald Trump s-a descris ca „rege al datoriilor”, ceea ce şi pare să fie, deşi el a făcut campanie pentru reducerea datoriei publice, cea care a depăşit 20.600 de miliarde de dolari. Deocamdată nu pare să existe niciun apetit pentru restrângerea bugetară la Washington, însă piaţa ar putea forţa mâna Congresului mai devreme decât s-ar putea aştepta.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News