Live

FBI dezvăluie războiul psihologic secret al lui Putin în Europa. Cuvântul „fals”, la baza tuturor operațiunilor

Data publicării:
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru

Autoritățile din Statele Unite au pus sub acuzare, miercuri, doi cetățeni ruși, și au confiscat peste 30 de domenii de internet legate de o campanie de influențare a alegerilor americane pentru funcția de președinte, relatează POLITICO.

Dar multitudinea de informații depuse în instanță de FBI a dezvăluit o altă „bombă”: o operațiune rusă masivă de manipulare a politicienilor, oamenilor de afaceri, jurnaliștilor și a altor persoane cu influență din Germania, Franța, Italia și Marea Britanie.

Scopul campaniei Kremlinului în Europa a fost să dezbine, să discrediteze America și să submineze sprijinul pentru Ucraina.

Documentele au fost obținute de FBI și depuse în instanță. Dosarul de 277 de pagini detaliază planurile Rusiei de a câștiga inimile și mințile europenilor.

Într-un memoriu al agenției „Social Design Agency” din Rusia, interceptat de FBi, este descris un plan de influențare a alegătorilor americani prin postări și comentarii pe rețelele sociale, care să evite filtrele.

Agenția acționează la ordinele șefului de cabinet al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit FBI.

Documentul rus spune că scopul campaniei este „să provoace reacții raționale (cum ar fi „de ce trebuie NOI să ajutăm Ucraina?”) și emoționale (cum ar fi „Americanii sunt atât de ticăloși!”). ”

Operațiunile psihologice se bazează pe așa-numitele domenii-fantomă pentru a răspândi articole false și conținut făcut să pară că provine de la instituțiile media occidentale.

Domeniile includeau falsuri după știri ale Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Welt, FAZ, Süddeutsche Zeitung, Delfi și alte publicații, și erau plătite cu criptomonede precum bitcoin, potrivit FBI.

Echipa rusă de operațiuni psihologice a identificat Germania ca o țintă deosebit de vulnerabilă.

„Germanii sunt mai dependenți decât francezii”, se arată într-unul dintre documentele rusești, probabil că se referă la dependența economică a Germaniei de gazul și exporturile rusești.

„În primul rând, trebuie să discredităm SUA, Marea Britanie și NATO și, în al doilea rând, să îi convingem pe germani să se opună „politicii ineficiente a sancțiunilor” impuse Rusiei, se arată într-o notă internă rusă, aflată în posesia FBI.

Un alt document al „Social Design Agency” pomenește de o operațiune numită „Incitarea la conflicte internaționale”, care vizează în special Franța și Germania.

Obiectivul său: „Să escaladeze tensiunile interne... pentru a promova interesele Federației Ruse”, precum și „să influențeze conflictele din viața reală și să creeze artificial situații de conflict” prin articole false și știri publicate de influenceri pe rețelele sociale.

Documentul arată că scopul era „destabilizarea societății” în Franța și Germania prin „răspândirea unor narațiuni false suplimentare”; „videoclipuri false, documente și înregistrări ale conversațiilor telefonice”; „comentarii pe rețelele sociale”; și „citate false” postate de influenceri.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski anunță că planul victoriei Ucrainei este pregătit. Ce urmează

Alertă de radiații la granița NATO-Rusia. Ce spune CNCAN despre cesiul radioactiv detectat de Norvegia

Contraofensiva rusă pentru recuperarea teritoriilor din regiunea Kursk a fost oprită, susține Ucraina

VIDEO Salarii mici și ore nesfârșite de lucru în condiții extreme. Cum arată o zi din viața muncitorilor de la ferme în Germania

Partenerii noștri