Live

Extraordinara poveste de viață a Robertei McCain. Mama lui John McCain, contracandidatul lui Barack Obama în 2008, a murit la 108 ani

Data actualizării: Data publicării:
1 septembrie 2008. Roberta McCain, mama senatorului John McCain, la Convenția Națională Republicană la care fiul ei va fi nominalizat candidat al partidului la alegerile prezidențiale Foto: Profimedia

Roberta McCain, mama fostului senator John McCain, a murit la 12 octombrie, la venerabila vârstă de 108 ani. Doar unul dintre cei trei copii i-au supraviețuit.

Fiul ei mijlociu, fostul senator John McCain, contracandidatul lui Barack Obama la alegerile prezidențiale din 2008, a murit în urmă cu doi ani, la 81 de ani, din cauza unui cancer cerebral. Anul trecut, Roberta McCain a pierdut-o și pe fiica cea mare, Jean Alexandra Sandy (McCain) Morgan, care a murit la 85 de ani. 

La funeraliile fiului ei din august 2018, Roberta McCain, atunci în vârstă de 106 ani, a fost prezentă la Capitoliu și şi-a alinat nepoata, Meghan McCain, ţinând-o de mână.

31 august 2018. Roberta McCain (dreapta), mama defunctului senator John McCain, își consolează nepoata, Meghan McCain (stânga), în timp ce trupul neînsuflețit al lui John McCain este adus în Capitoliu Foto: Guliver/GettyImages

Dincolo de longevitatea sa remarcabilă, Roberta McCain a fost o personalitate puternică și a avut o poveste de viață extraordinară.

Întrebată la un moment dat de revista „Vogue” cum își explică logevitatea, starea bună de sănătate și neînfricarea ce o caracteriza, Roberta McCain a ridicat din umeri: „Nu fac nimic din ceea ce ar trebui să fac. Nu fac mișcare și azi am mâncat deja jumătate de cutie de popcorn cu caramel. Am avut o viață de vis și a fost vorba numai de noroc, drăguță”, a răspuns ea.

Cu voința și curajul ce au caracterizat-o întreaga viață, n-a pregetat ca la 96 de ani să se implice în campania electorală a fiului ei, senatorul de Arizona John McCain, contracandidatul lui Barack Obama în alegerile prezidențiale din 2008.

Și-a ajutat soțul să urce în ierarhia militară

Roberta McCain a fost moștenitoarea rebelă a unui petrolist american și a fost căsătorită cu unul dintre ofițerii cu rangul cel mai înalt din marina militară americană.

Roberta McCain a fost un centru de gravitație pentru celebra ei familie, care timp de mai bine de jumătate de secol a făcut parte din puterea militară și politică a Statelor Unite. Socrul ei, John S. McCain senior, a fost amiral cu patru stele al US Navy și a comandat forțele din Pacific în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Soțul ei, John S. McCain junior, a fost și el amiral cu patru stele și a condus în 1965 invazia americană în Republica Dominicană, iar în timpul Războiului din Vietnam a comandat forțele americane din Pacific.

Roberta McCain a crescut trei copii, dar casa ei de pe Capitol Hill a fost mereu deschisă congresmenilor influenți. Găzduia cocteiluri și organiza mese, ajutându-și soțul să se ridice în ierarhia militară. Printre prietenii ei s-au numărat omul de stat britanic Louis Mountbatten, milionarul J. Paul Getty și Clare Boothe Luce, scriitoare, politiciană și ambasadoare.

Cum a reacționat când fiul ei a fost luat prizonier de război

În 1967, Roberta și soțul ei erau la Londra și se pregăteau să plece la o petrecere la reședința ambasadorului Iranului. Exact atunci au aflat că fiul lor, John (viitorul senator), pilot în marina SUA, care lupta în Vietnam, a fost doborât la Hanoi.

Soții McCain nu și-au anulat participarea la petrecere și nu au spus nimănui niciun cuvânt.

Peste o săptămână, Roberta McCain îi trimitea o scrisoare președintelui Lyndon B. Johnson. „Ca mamă a unui fiu doborât la Hanoi săptămâna trecută și care acum este prizonier de război, mă întreb dacă știți că atât eu, cât și soțul meu vă sprijinim sută la sută politica față de Vietnam. Să vă binecuvânteze Dumnezeu și să vă țină nezdruncinate curajul și convingerile”, a scris Roberta McCain.

John McCain, viitorul senator și candidat prezidențial, a fost ținut cinci ani și jumătate la izolare și a fost torturat ca prizonier de război în Vietnam, dar Roberta McCain a rămas neclintită, deși în tot acest timp nu a aflat nimic despre starea fizică și psihică a copilului ei. „Când Johnny era în închisoare, femeia asta n-a clipit”, declara pentru „Vogue”, în 2008, Rowena Willis, geamăna identică a Robertei McCain.

Roberta McCain intră în campanie la 96 de ani

Cu toate acestea, Roberta McCain nu a ajuns cu adevărat în luminile rampei până când fiul ei nu s-a decis să candideze pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din anul 2000. A fost o primă încercare, eșuată, de a ajunge la Casa Albă. În cea mai mare parte, Roberta McCain a ignorat campania fiului său, ulterior spunând, cu franchețea care o caracteriza, că nici nu s-a așteptat ca el să fie ales și nici nu îi păsa dacă ar fi fost ales. „Nu credeam că are destui bani, destulă experiență și orice altceva”, a spus Roberta McCain. 

Roberta McCain (dreapta), mama senatorului John McCain (stânga), participă la emisiunea „Meet the Press” în 2007 în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2008 Foto: Guliver/GettyImages

Însă opt ani mai târziu, s-a răzgândit în ceea ce privește perspectivele fiului ei și a fost mult mai implicată pentru ca el să obțină nominalizarea republicană pentru președinție. Era, spre disperarea unora, unul dintre oamenii care spuneau ce gândea. Într-un interviu din 2008, intens mediatizat, ea a declarat că republicanii care nu sunt încântați de viziunea independentă a fiului ei vor trebui „să se țină de nas” și să voteze pentru el.

În lunile care au rămas până la alegerile prezidențiale, staff-ul de campanie a ținut-o departe de reporteri pe Roberta McCain, dar ea a continuat să apară la mitingurile de campanie, atrăgând mulțimile cu părul ei alb, cu tocurile de cinci centimetri și reputația pe care o avea.

Când criticii lui John McCain s-au întrebat dacă nu cumva senatorul este prea bătrân pentru a fi președinte - avea 72 de ani la alegerile din 2008 - John McCain pur și simplu le-a prezentat-o pe mama sa.

Rebela familiei

Roberta Wright s-a născut la 7 februarie 1912 la Muskogee, în Oklahoma, unde tatăl ei, Archibald, a cumpărat vaste terenuri chiar înainte de „boom”-ul petrolier. Îmbogățindu-se repede, s-a retras de tânăr din afaceri și și-a mutat familia în Los Angeles când Roberta avea 12 ani.

Roberta a căpătat de la tatăl ei gustul pentru călătorii. Mergeau săptămâni întregi în execursii cu mașina, parcurgând țara de la Marile Lacuri până la deșertul Mojave.

Când Roberta era în anul întâi la Universitatea Southern California, l-a întâlnit pe Jack McCain, un tânăr ofițer de marină care servea în străinătate pe o navă ce avea ca port-mamă Long Beach. Împotriva voinței mamei ei, care nu era de acord cu această relație, cei doi îndrăgostiți s-au furișat la Tijuana, în Mexic, și acolo s-au căsătorit, deasupra unui bar denumit „La Cezar”. Despre această „fugă” și sfidare a familiei s-a scris în presa vremii. 

„Acum realizez că am fost atât de necoaptă. Îmi trăiam viața - și încă o fac”, a mărturit Roberta în interviul din „Vogue” acordat în 2008.

După 48 de ani de căsnicie, soțul ei a avut un atac de cord când se afla la bordul unui zbor transatlantic ce îl aducea la Washington și a murit. 

În jurul lumii, la volan

După moartea soțului, în 1981, Roberta și sora ei geamănă (care a murit în 2011, la 99 de ani) au petrecut luni de zile în fiecare an călătorind prin lume.

Când nu au putut găsi o agenție de închirieri mașini dispusă să lase un automobil pe mâinile a două femei trecute bine de 80 de ani, au cumpărat o mașină, un Mercedes „Baby Benz”, pe care l-au condus de la Munchen până în Kazahstan și Uzbekistan. „Am vrut să văd Samarkand” (oraș din Uzbekistan), a explicat Roberta McCain.

Și-a ținut mașina în Europa până în 2006, când și-a adus-o acasă, la Washington. Apoi s-a urcat la volan și a străbătut toată țara pentru a-i face cadou automobilul unui strănepot, în San Francisco. Până să ajungă la destinație, a luat o amendă pentru viteză pentru că a condus cu 180 de km/h în Arizona. 

„A fost o fată plină de voință, o fată rebelă”, scria John McCain, senator de Arizona, în memoriile sale din 1999.

Roberta McCain lasă în urmă un fiu, pe Joseph P. McCain, zece nepoți, 11 strănepoți și șapte stră-stră-nepoți. 

(sursa: Washington Post)

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum l-au subestimat toate sondajele de opinie pe Donald Trump și de ce i se întâmplă asta numai lui

Donald Trump a câștigat și în Arizona. Republicanul, învingător în toate statele-cheie

„Știu de ce a pierdut Kamala Harris”. Observațiile unui voluntar din echipa democratei

„Ai fost selectat să fii sclav pe plantație”. Mesaje rasiste primite de afro-americani, la câteva ore după victoria lui Trump

Partenerii noștri