Live

Există o „posibilitate reală” ca Phenianul să testeze o rachetă nucleară în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia

Data publicării:
Există o „posibilitate reală” ca Phenianul să testeze o rachetă nucleară în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia. Foto: Profimedia

Statele Unite consideră că există o „posibilitate reală” ca regimul nord-coreean să efectueze „o altă lansare de rachetă” sau „un test nuclear” în timpul turneului preşedintelui Joe Biden în Asia, conform declaraţiei făcute miercuri de un consilier al Casei Albe, informează AFP.

În ajunul plecării preşedintelui american într-un turneu diplomatic mult aşteptat în regiune, „suntem pregătiţi pentru toate eventualităţile, inclusiv pentru o astfel de provocare în timp ce ne aflăm în Coreea de Sud sau Japonia”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională.

„Ne coordonăm îndeaproape cu aliaţii noştri din Coreea de Sud şi Japonia”, a adăugat el, indicând că a menţionat acest risc în cadrul discuţiei avute miercuri cu omologul său chinez, Yang Jiechi.

„Suntem, evident, pregătiţi să ne adaptăm poziţia militară, dacă este necesar, pentru a garanta că asigurăm apărarea şi descurajarea pentru aliaţii noştri din regiune”, a asigurat consilierul preşedintelui Biden.

Sub impactul sancţiunilor internaţionale, Coreea de Nord a intensificat dramatic testarea rachetelor în acest an, ignorând în acelaşi timp propunerile de negociere ale SUA.

Regimul liderului nord-coreean Kim Jong Un a încetat să efectueze teste cu rachete balistice intercontinentale şi teste nucleare din 2017. Acest moratoriu a fost deja încălcat parţial la sfârşitul lunii martie prin testarea unei rachete intercontinentale.

Regimul de la Phenian a testat arme nucleare de şase ori între 2006 şi 2017.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce îi oferă Putin lui Kim în schimbul soldaților trimiși să lupte în Kursk. „Au fost livrate Coreei de Nord echipamente”

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Kim Jong Un acuză SUA că răscoleşte tensiunile. „Ar putea escalada în cel mai distructiv război termo-nuclear”

Oreșnik, noua armă a Rusiei. Ce date sunt cunoscute despre racheta care poate lovi oriunde în Europa

Partenerii noștri