Live

Donald Trump le-ar fi spus rușilor că nu a fost deranjat de intervenția lor în alegerile americane (WP)

Data publicării:
Donald Trump discuță în Biroul Oval cu Serghei Lavrov și ambasadorul Kiskiak (2017) Foto;: Ministerul de Externe al Rusiei

Donald Trump nu a fost deranjat de intervenția Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016, pentru că şi Statele Unite fac același lucru în alte țări. Asta le-ar fi mărturisit chiar șeful Casei Albe unor oficiali de la Moscova, cu care s-a întâlnit acum doi ani în Biroul Oval. Dezvăluirea vine la finalul unei săptămâni în care împotriva lui Donald Trump a fost declanşată ancheta ce ar putea duce la începerea procedurii de destituire.

Informația apare în The Washington Post, care citează oficiali cu rang înalt. Donald Trump le-ar fi spus ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, și fostului ambasador al Moscovei în Statele Unite, Serghei Kisliak, că din punctul său de vedere, ingerința rusă în alegeri nu a reprezentat o problemă prea mare, întrucât şi SUA au făcut acelaşi lucru în alte ţări.

Această declarație i-ar fi determinat pe oficiali de la Casa Albă să restrângă accesul la stenograma acestei întâlniri. Întâlnirea în cauză este aceeaşi în care şeful Casei Albe le-ar fi dezvăluit ruşilor informații confidențiale cu privire la gruparea Stat Islamic.

Accesul la stenograma respectivei întâlniri - care a avut loc în Biroul Oval cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi cu ambasadorul Rusiei la Washington de la acea vreme, Serghei Kisliak - a fost limitat la câţiva oficiali cu scopul de a împiedica ajungerea informaţiilor în public, susține ziarul american, care citează foşti responsabili familiarizaţi cu dosarul.

Casa Albă nu a comentat deocamdată informațiile.

Acces restricționat la stenogramele convorbirilor cu Vladimir Putin și prințul saudit Mohammed bin Salman

Un membru al serviciilor de informaţii americane - care a depus o plângere denunţând declarații făcute de Donald Trump în timpul unei convorbiri cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenki - susține, pe de altă parte, că notele provenind de la alte conversații pe care preşedintele le-a avut cu lideri străini au fost plasate pe un sistem informatic extrem de clasificat, aceasta nefiind practica obişnuită, și crede că mișcarea a fost făcută cu scopul de a proteja mai degrabă informaţii sensibile din punct de vedere politic decât din motive de securitate naţională.

Surse citate de agenţia Associated Press susțin că Președinția a restricţionat accesul în special la stenogramele discuţiilor preşedintelui SUA, Donald Trump, cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, şi cu prinţul saudit Mohammed bin Salman, cel bănuit că ar fi comandat asasinarea, anul trecut, a jurnalistului Jamal Khashoggi, un caz intens mediatizat.

Casa Albă ar fi încercat astfel să evite transmiterea în presă a unor informaţii sensibile.

Lavrov, întâlnire cu Pompeo. Rusia cere să nu fie făcute publice discuțiile dintre Putin și Trump

Pe de altă parte, șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a cerut vineri SUA să nu dea publicităţii stenogramele convorbirilor telefonice dintre Donald Trump şi Vladimir Putin. „În ceea ce priveşte stenogramele convorbirilor telefonice, mama mea, care m-a educat, mi-a spus că nu este bine să citeşti scrisori străine care nu îţi sunt adresate”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă în marja Adunării Generale a ONU la New York. „Este indecent!”, a comentat şeful diplomaţiei ruse. „Pentru ca două persoane alese de naţiunile lor să fie la înălţimea funcţiilor lor sunt necesare modalităţi diplomatice care implică un anumit grad de confidenţialitate”, a argumentat el.

Serghei Lavrov, care a avut vineri o întâlnire bilaterală cu secretarul de stat, Mike Pompeo, i-a criticat atât pe congresmenii americani, cât şi mass-media pentru publicarea transcriptului discuţiei dintre Donald Trump şi președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Să fii atât de vehement ameninţând că vei pune în genunchi un guvern dacă nu va difuza o notă care implică un partener! Ce fel de democraţie este aceasta? Cum puteţi lucra în astfel de condiţii?”, a întrebat retoric ministrul de externe rus.

Donald Trump s-a exprimat adeseori în termeni favorabili despre Vladimir Putin, iar relaţiile şi întâlnirile lor sunt examinate cu atenţie de către mass-media americane, care se întreabă de ce atâta bunăvoinţă din partea primului faţă de al doilea, notează AFP, citată de Agerpres.

Denunțul unui agent CIA cu privire la un apel telefonic din iulie în care Donald Trump i-a cerut preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să-l investigheze pe rivalul său politic, Joe Biden, se află în centrul anchetei lansate de Camera Reprezentanţilor săptămâna aceasta în vederea punerii sub acuzare (impeachment) a preşedintelui american.

Citiți și: Scandalul Trump-Ucraina. Congresul cere documente de la Departamentul de Stat

(surse: Agerpres, Mediafax)

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Partenerii noștri