Live

Donald Trump, vizat de „impeachment”. C. Diaconescu: Scena politică americană va fi într-un moment de fierbere foarte semnificativ

Data actualizării: Data publicării:

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a explicat la Digi24 ce înseamnă procedura de impeachment (destituire) declanșată la adresa președintelui american, Donald Trump, și ce consecințe ar putea avea aceasta. Scena politică americană va fi într-un „moment de fierbere foarte semnificativ”, ceea ce este de natură „să consume oxigenul politicii externe americane”, a comentat Cristian Diaconescu.

Lidera democraților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, a anunţat marţi că declanșează prima etapă în vederea unei puneri sub acuzare oficiale a preşedintelui Donald Trump (procedură de impeachment). Donald Trump este suspectat că a făcut presiuni asupra omologului său ucrainean Volodimir Zelenski pentru deschiderea unei anchete care să îl pună în dificultate pe fostul vicepreședinte democrat Joe Biden, cel mai probabil rival al lui Donald Trump la alegerile prezidențiale de anul viitor. Fiul lui Joe Biden a venit la conducerea unei companii energetice din Ucraina în perioada în care tatăl său era mâna dreaptă a lui Barack Obama, iar Donald Trump i-ar fi cerut lui Volodimir Zelenski să decidă o investigație care să arunce îndoieli asupra corectitudinii acestei numiri.

Din punct de vedere procedural, Camera Reprezentanților a stabilit, sub conducerea doamnei Nancy Pelosi, organizarea unui caucus (grup de lucru) format din șase comitete relevante în legătură cu acuzațiile aduse președintelui Trump, care să facă o investigație pe două direcții, semnificative din punct de vedere al respectării Constituției, așa cum spun democrații: una este în legătură cu afirmațiile unui informator, deocamdată fără nume cunoscut, în legătură cu o convorbire telefonică pe care președintele Trump ar fi avut-o cu președintele Zelenski în Ucraina, cerându-i acestuia declanșarea unei urmăriri penale care ar fi urmat să fie folosită din punct de vedere politic în campania electorală împotriva candidatului democrat Joe Biden; și a doua care ține, se pare, de blocarea pe care directorul Comunității de Informații americane ar fi exercitat-o asupra inspectorului general al acestei Comunități, intențiile respectivului fiind să se prezinte în fața Congresului cu informatorul de care era vorba pentru o declarație extinsă, a explicat la Digi24 Cristian Diaconescu.

„Sigur că după ce se face o astfel de anchetă, Camera Reprezentanților stabilește eventual infracțiunile, faptele, care s-ar imputa președintelui, iar Senatul, cu o majoritate de două treimi, ar fi pus în situația de a stabili pedeapsa care s-ar aplica președintelui, în cazul de față fiind vorba de suspendarea din funcție”, a arătat Cristian Diaconescu.

Cât de politizat e un astfel de gest?

Impeachment-ul este un procedeu destul de complicat, care presupune o perioadă foarte lungă de timp, dar sunt elemente care, speculate dintr-o perspectivă politică, într-o formă sau alta, ar putea ajuta candidații în perspectiva alegerilor ce urmează să aibă loc peste aproximativ un an în Statele Unite, deci sunt multe elemente politice din această direcție, a punctat Cristian Diaconescu.

De exemplu, a amintit el, Nancy Pelosi, întrebată de ce nu a declanșat această procedură după raportul Mueller, pare-se că ar fi afirmat, în acel moment, că o astfel de procedură declanșată ar fi pus în pericol candidaturile democraților la alegerile de mid-term în statele în care ar fi câștigat Trump.

„Până la urmă, discutăm despre o țară care un sistem de echilibre, de check-and-balances, bine pus la punct și în care rolul Congresului, inclusiv din punct de vedere al evaluării și eventual al incriminării președintelui este foarte bine stabilit în Constituție”, a subliniat Cristian Diaconescu.

Donald Trump, în mod evident, va spune că este o construcție politică artificială, că se urmărește transmiterea unor știri false care să-i pună în pericol candidatura. A recunoscut public, inclusiv avocatul lui, Giuliani, dialogul cu președintele ucrainean, spunând însă că nu a existat nicio presiune și nu s-a pus problema unui șantaj, a unui sprijin militar contra ancheta privindu-l pe fiul lui Biden. Va fi, deci, un foarte acut conflict politic, dar procedurile, evident, vor continua. Vor apărea probabil o serie de surprize, mai devreme sau mai târziu se va ști și din perspectiva Casei Albe, dar și din perspectiva comunității de informații americane ce a spus respectivul informator. Probabil că se va afla și cine este acesta. Deci, scena politică americană va fi într-un moment de fierbere foarte, foarte semnificativ, a punctat Cristian Diaconescu.

Ce consecințe vor fi pe plan extern?

În general, astfel de anchete, care pun în discuție legitimitatea la cel mai înalt nivel, oriunde s-ar afla o astfel de situație în derulare, consumă oxigenul politicii externe. Într-o astfel de situație, evident forțele politice se concentrează intern, iar sistemul instituțional așteaptă să vadă care este deznodământul, a explicat fostul șef al diplomației.

Pe de altă parte, Statele Unite au și experiența, dar și capacitatea de a rămâne un jucător global, dar cu cât mai repede se rezolvă această problemă, cu atât mai clară este perspectiva pe care și-o asumă americanii la nivel internațional.

„Nu există termene-limită pentru o astfel de procedură, este o dezbatere politico-judiciară foarte complicată, dar, funcție de evoluții, funcție de argumentele care se aduc, dar mai ales de poziționarea republicanilor, care au majoritatea în Senat, ne putem aștepta la evoluții pe termen mediu, deci în orice caz se va depăși sfârșitul acestui an”, a prognozat Cristian Diaconescu.

Redactor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Caricaturista de la Washington Post demisionează după ce i s-a respins o caricatură cu Bezos în genunchi în faţa lui Trump

Ce diferență de avere e între Elon Musk și următorul cel mai bogat om din lume. Averea lui Musk a crescut cu 170 mld. $ într-un an

Trump, supărat că moartea fostului preşedinte Jimmy Carter îi afectează învestirea la Casa Albă. „Niciun american nu poate fi fericit”

Mike Johnson a fost reales președinte al Camerei Reprezentanților, după un vot care a arătat diviziuni între republicanii lui Trump

Partenerii noștri