Live

Donald Trump dă asigurări că nu dorește o schimbare de regim în Iran

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump explică de ce SUA au luat decizia de a-l elimina pe generalul iranian Qasem Soleimani Foto: captură CNN

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a venit cu explicații, vineri, după ce a ordonat eliminarea, într-un atac cu dronă, a celui mai important general din Iran, Qasem Soleimani. 

Preşedintele american, Donald Trump, a dat asigurări vineri că nu doreşte o „schimbare de regim” la Teheran după eliminarea generalului iranian Qasem Soleimani pe care l-a descris drept „teroristul numărul unu” al planetei. Donald Trump a repetat că a acţionat pentru a opri un război, nu pentru a începe altul și a spus că generalul iranian pregătea atacuri „iminente” contra diplomaţilor şi militarilor americani.

Am un respect profund pentru poporul iranian”, a adăugat șeful Casei Albe. „Nu căutăm o schimbare de regim”, a mai declarat Donald Trump.

Donald Trump a insistat că administrația sa este una iubitoare de pace. „Nu căutăm războiul, nu căutăm să clădim națiuni și nu căutăm o schimbare de regim, dar ca președinte niciodată nu voi ezita să apăr siguranța poporului american”, a spus președintele SUA.

 El a explicat că Soleimani punea la cale atacuri „sinistre”, iar SUA „l-au prins asupra faptului și au terminat cu el”.

„Soleimani a făcut din moartea oamenilor nevinovaţi o pasiune dezgustătoare”, a mai spus Donald Trump înainte de a lansa un avertisment „teroriştilor” care atacă americani: „Vă vom găsi. Vă vom elimina. Îi apărăm întotdeauna pe diplomaţii, pe soldaţii noştri, pe toţi americanii şi pe aliaţii noştri”, a promis preşedintele american, aflat în vacanţă la clubul său Mar-a-Lago din Florida.

 Mașina în care era generalul iranian a fost lovită de o rachetă trasă din dronă în apropierea aeroportului din capitala Irakului, unde militarul era în misiune. Vehiculul s-a transformat într-un morman de fiare, iar victima a putut fi identificată doar după un inel de care nu se despărțea. Qasem Soleimani comanda acțiunile militare ale Iranului în Orientul Mijlociu de douăzeci de ani. Era omul din umbra deciziilor care se luau în zonă, unul dintre ghimpii din coasta americanilor și era foarte popular în Iran. Zeci de mii de localnici au ieșit în stradă și au ars steaguri americane după asasinarea lui. Iranienii au plâns și au promis că nu lasă lucrurile așa.

Un oficial cu rang înalt din Departamentul de Stat, citat de CNN, a declarat vineri că a existat un consens atunci când a fost luată decizia de a acționa împotriva lui Soleimani. „Pot să vă spun că a fost consens în Cabinetul Național de Securitate al președintelui: riscul de a nu face nimic era inacceptabil, date fiind informațiile pe care le aveam și eficiența lui Soleimani. E genul de persoană pe care trebuie să o iei foarte în serios”, a spus oficialul.

Generalul se afla la Bagdad după ce anterior fusese la Damasc.

„Vorbim într-o limbă pe care regimul o înțelege”, a mai spus oficialul.

Președintele Trump rămâne deschis negocierilor cu Iranul, fără precondiții, a declarat vineri și consilierul pentru securitate națională, Robert O'Brien.

Editor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul președinte taiwanez îndeamnă SUA să acorde prioritate ajutorării Ucrainei în detrimentul țării sale: „Noi încă mai avem timp”

Reuters: Don Jr, fiul lui Donald Trump, îşi ajută tatăl să aleagă cel mai controversat cabinet din istoria timpurilor moderne

Donald Trump a anunțat ultima desemnare din guvernul său. Brooke Rollins, aleasă în postul de secretar pentru agricultură

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Partenerii noștri