Live

Despăgubire de 80 de milioane de dolari pentru un bărbat care a făcut cancer. Ce a demonstrat acesta în instanță

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Un juriu federal american a acordat miercuri o despăgubire de 80 de milioane de dolari unui bărbat din California care acuză că erbicidul Roundup al grupului Monsanto l-a îmbolnăvit de cancer, într-un caz care potrivit avocaţilor acestuia ar putea contribui la stabilirea rezultatului a sute de procese similare, transmite MarketWatch.

Edwin Hardeman, în vârstă de 70 de ani, a folosit ani de zile erbicidul Roundup pentru combaterea dăunătorilor şi a burienilor la proprietatea sa din zona golfului San Francisco.

Acelaşi juriu a apreciat anterior că Roundup a avut o contribuţie substanţială la limfomul non- Hodgkin al bărbatului.

Grupul Monsanto a afirmat că studiile au stabilit că ingredientul activ al erbicidului Roundup, glifosat, este sigur. Monsanto a anunţat că va face apel.

„Suntem dezamăgiţi de decizia juriului, dar acest verdict nu schimbă greutatea cercetărilor şi a concluziilor autorităţilor de reglementare din toată lumea, din ultimele patru decenii, care au susţinut siguranţa erbicidelor noastre pe bază de glifosat şi a faptului că acestea nu sunt cancerigene”, potrivit unui comunicat al Bayer, care a cumpărat Monsanto anul trecut.

Un alt juriu a atribuit în august anul trecut o despăgubire de 289 de milioane de dolari unui alt bărbat, dar un judecător a redus ulterior suma la 78 de milioane de dolari, iar Monsanto a făcut apel.

Procesul lui Hardeman ar putea fi mai important deoarece judecătorul Vince Chhabria conduce sute de procese legate de Roundup şi a afirmat că acest caz şi alte două pot fi considerate cazuri etalon.

Multe autorităţi de reglementare au respins că ar exista o legătură între cancer şi glifosat. Monsanto a negat cu vehemenţă o astfel de legătură, afirmând că studiile au stabilit că produsul chimic este sigur.

Monsanto a creat glifosatul în anii 1970, iar erbicidul este vândut în prezent în peste 160 de ţări şi utilizat pe scară largă în Statele Unite.

Erbicidul a ajuns în centrul atenţiei în urma unei decizii a Agenţiei Internaţionale pentru Cercetări în Domeniul Cancerului, membră a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care l-a clasificat în 2015 ca fiind „probabil cancerigen pentru oameni”. Au urmat apoi mii de procese împotriva Monsanto, care sunt în desfăşurare la nivel mondial.

Sursa: news.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Laureata Premiului Nobel pentru Pace, Narges Mohammadi, operată de urgență în timpul arestului din Iran. Este suspectă de cancer

Medicii explică de ce nu trebuie să stați pe toaletă mai mult de 10 minute

Numărul deceselor provocate de cancer la nivel mondial se va dubla până în 2050, potrivit unui studiu

Ce se va întâmpla cu dosarele penale ale lui Trump după alegeri

Partenerii noștri