Live

Cum câștigă utilizatorii X mii de dolari din dezinformare și imagini create cu ajutorul inteligenței artificiale

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

Unii utilizatori ai platformei X, fosta Twitter,  care distribuie conținut care include dezinformare electorală, imagini generate cu ajutorul inteligenței artificială (AI) și teorii ale conspirației, spun că sunt plătiți cu „mii de dolari” de site-ul de socializare, scrie BBC News.

BBC a identificat rețele de zeci de conturi care își redistribuie conținutul  între ele de mai multe ori pe zi - inclusiv un amestec de materiale adevărate, nefondate, false și falsificate - pentru a-și spori audiența și, prin urmare, veniturile pe site. Câțiva dintre aceștia spun că veniturile din conturile proprii și din alte conturi variază de la câteva sute la mii de dolari.

Aceștia spun, de asemenea, că își coordonează reciproc distribuirea mesajelor pe forumuri și chat-uri de grup. „Este un mod de a încerca să se ajute reciproc”, a declarat un utilizator.

Unele dintre aceste rețele îl susțin pe Donald Trump, altele pe Kamala Harris, iar unele sunt independente. Mai multe dintre aceste profiluri - care spun că nu sunt legate de campanii oficiale - au fost contactate de politicieni americani, inclusiv de candidați la Congres, în căutare de mesaje de susținere.

La 9 octombrie, X și-a modificat regulile astfel încât plățile efectuate către conturile eligibile cu un reach semnificativ să fie calculate în funcție de gradul de implicare din partea utilizatorilor premium - aprecieri, distribuiri și comentarii - mai degrabă decât de numărul de reclame de sub postările lor.

Multe site-uri de socializare permit utilizatorilor să facă bani din postările lor sau să distribuie conținut sponsorizat. Însă acestea au adesea reguli care le permit să de-monetizeze sau să suspende profilurile care postează informații false. X nu are un ghid similar privind dezinformarea.

Deși X are o bază de utilizatori mai mică decât unele site-uri, acesta are un impact semnificativ asupra discursului politic. Se pune întrebarea dacă platforma stimulează utilizatorii să posteze afirmații provocatoare, indiferent dacă sunt adevărate sau nu, într-un moment extrem de sensibil pentru politica americană.

BBC a comparat veniturile aproximative raportate de unii dintre acești utilizatori X cu suma pe care ar fi trebuit să o câștige, pe baza numărului de vizualizări, de urmăritori și de interacțiuni cu alte profiluri, și a constatat că acestea sunt credibile.

Printre mesajele înșelătoare distribuite de unele dintre aceste rețele de profiluri se numără afirmații privind fraudarea alegerilor, care au fost combătute de autorități, și acuzații extrem de nefondate de pedofilie și abuz sexual împotriva candidaților la președinție și vicepreședinție.

Unele mesaje înșelătoare și false care au apărut pe X s-au răspândit și pe alte site-uri de socializare cu o audiență mai mare, precum Facebook și TikTok.

Într-un exemplu, un utilizator X cu puțini urmăritori spune că a creat o imagine falsificată care pretindea că vicepreședinta Kamala Harris lucrase la McDonald's pe când era tânără. Alți utilizatori au lansat apoi afirmații lipsite de dovezi conform cărora Partidul Democrat ar fi manipulat imagini ale candidatului său.

Teoriile conspiraționiste nefondate de pe X, cu privire la tentativa de asasinare a lui Donald Trump din iulie, au fost preluate și pe alte site-uri de socializare.

Platforma de socializare nu a răspuns întrebărilor dacă site-ul îi stimulează pe utilizatori să posteze astfel de mesaje și nici solicitărilor de a-l intervieva pe proprietarul Elon Musk.

„A devenit mult mai ușor să faci bani”

Studioul de creație de conținut al utilizatorului care postează pe contul Freedom Uncut - unde transmite și realizează videoclipuri - este decorat cu luminițe în forma unui steag american. El spune că este independent, dar ar prefera ca Donald Trump să devină președinte  și nu Kamala Harris.

Free - așa cum îi spun prietenii - spune că poate petrece până la 16 ore pe zi în studioul său postând pe X, interacționând cu rețeaua de zeci de creatori de conținut din care face parte și împărtășind imagini generate de AI. El nu își împărtășește numele complet sau identitatea reală deoarece spune că informațiile personale ale familiei sale au fost expuse online, ceea ce a dus la amenințări.

El nu este nici pe departe unul dintre cei mai extremiști utilizatori și a fost de acord să se întâlnească cu jurnalista BBC Marianna Spring pentru a-i explica cum funcționează aceste rețele pe X.

Freedom Uncut, care locuiește în Tampa, Florida,  spune că a avut 11 milioane de vizualizări în ultimele câteva luni, de când a început să posteze în mod regulat despre alegerile din SUA. Unele dintre postările pe care i le-a  arătat jurnalistei BBC sunt evident satirice - Donald Trump arată ca un personaj din Matrix în timp ce respinge gloanțele, sau președintele Joe Biden ca un dictator. Alte imagini realizate cu AI sunt mai puțin fantastice - inclusiv o imagine cu o persoană pe acoperișul casei sale inundate în timp ce pe deasupra trec avioane de luptă, cu comentariul: „Amintiți-vă că politicienilor nu le pasă de voi pe 5 noiembrie”.

Imaginea amintește de afirmația lui Donald Trump potrivit căreia „nu au existat elicoptere, nu au existat salvări” pentru oamenii din Carolina de Nord în urma uraganului Helene. Declarația a fost combătută de Garda Națională din Carolina de Nord, care spune că a salvat sute de oameni în 146 de misiuni de zbor.

Freedom Uncut spune că își vede imaginile ca fiind „artă” care stârnește o conversație. El spune că „nu încearcă să păcălească pe nimeni”, dar că poate „face mult mai mult prin utilizarea inteligenței artificiale”.

De când profilul său a fost monetizat, el spune că poate câștiga „câteva mii” de dolari lunar din X: „Cred că a devenit mult mai ușor pentru oameni să facă bani”.

El adaugă că unii utilizatori pe care îi cunoaște au câștigat sume de cinci cifre și susține că ar putea confirma acest lucru văzând raza de acțiune a postărilor lor: „În acel moment chiar devine o slujbă”.

Free spune că materialele „controversate” sunt cele care tind să obțină cele mai multe vizualizări și compară acest lucru cu presa tradițională „senzaționalistă”.

Deși postează „lucruri provocatoare”, el spune că acestea sunt „de obicei bazate pe o anumită versiune a realității”. Dar sugerează că alte profiluri pe care le vede sunt fericite să împărtășească postări despre care știu că nu sunt adevărate. Acesta, spune el, este un mod ușor de „a face bani”.

Freedom Uncut respinge îngrijorările cu privire la influențarea alegerilor de către afirmațiile false, susținând că guvernul „răspândește mai multă dezinformare decât restul internetului la un loc”.

El afirmă, de asemenea, că este „foarte obișnuit” ca politicienii locali să apeleze la conturi precum al său pe X pentru sprijin. El spune că unii dintre ei au discutat cu el pentru a apărea în transmisiunile sale în direct și i-au vorbit despre crearea și distribuirea de meme-uri, imagini AI și lucrări de artă pentru ei.

Ar putea vreuna dintre aceste postări - înșelătoare sau nu - să aibă un impact tangibil în alegeri pentru președinția SUA?

„Cred că vedeți asta în prezent. Cred că o mare parte din sprijinul pentru Trump provine de aici”, spune el.

În opinia lui Freedom Uncut, există „mai multă încredere în mass-media independentă” - inclusiv în conturile care distribuie imagini generate de AI și dezinformare - decât în „unele companii media tradiționale”.

„Nicio modalitate de a afla adevărul”

La concurență cu conturile pro-Trump descrise de Freedom Uncut sunt profiluri precum Brown Eyed Susan, din Los Angeles,  care are peste 200.000 de urmăritori pe X.

Ea face parte dintr-o rețea de conturi „extremiste” care postează conținut de mai multe ori pe oră în sprijinul candidatei democrate Kamala Harris. Deși își folosește prenumele, ea nu își împărtășește numele de familie din cauza amenințărilor și abuzurilor la care a fost supusă online.

Susan spune că nu a intenționat niciodată să înceapă să câștige bani din postările sale sau să „explodeze” audiența contului său. Uneori postează și redistribuie mai mult de 100 de mesaje pe zi, iar mesajele ei individuale ajung uneori la peste două milioane de utilizatori fiecare.

Ea spune că face bani din postările sale doar pentru că a primit o bifă albastră, care marchează utilizatorii plătiți de pe site și unele conturi importante. „Nu am cerut-o. Nu o pot ascunde și nu o pot returna. Așa că am dat click pe monetizare”, spune ea, estimând că poate face câteva sute de dolari pe lună.

În afară de postările despre politică, unele dintre cele mai virale postări ale sale - care au adunat peste trei milioane de vizualizări - au promovat teorii ale conspirației false și nefondate, sugerând că tentativa de asasinat din iulie a fost înscenată de Donald Trump.

Ea recunoaște că un membru al mulțimii și trăgătorul au fost uciși, dar spune că are întrebări reale cu privire la rănirea lui Donald Trump, la deficiențele de securitate și dacă incidentul a fost investigat în mod corespunzător.

„Nu există nicio cale de a ajunge la adevăr în acest caz. Și dacă vor să spună că este o conspirație, o pot face”, spune ea.

Susan distribuie, de asemenea, meme-uri, dintre care unele folosesc inteligența artificială, care îl vizează pe concurentul republican. Câteva exemple mai convingătoare îl fac să pară mai în vârstă sau bolnav. Ea spune că acestea „ilustrează starea sa actuală”.

Altele îl arată arătând ca un dictator. Ea susține că toate imaginile sale sunt falsuri „evidente”.

Ca și Freedom Uncut, ea spune că politicieni, inclusiv candidați la Congres, au contactat-o pentru sprijin și spune că încearcă să „răspândească cât mai multă conștientizare” pentru ei.

„Vor să fie adevărat”

În urma unei dispute cu privire la faptul dacă Kamala Harris a lucrat cândva la McDonald's, o imagine trucată a ei în uniforma lanțului de fast-food a fost distribuită pe Facebook de susținătorii ei și a devenit virală.

Atunci când unele conturi pro-Trump și-au dat seama că era vorba de o fotografie editată a unei alte femei în uniformă, au fost lansate acuzații nefondate că imaginea provenea chiar de la Partidul Democrat.

Un cont numit „The Infinite Dude” de pe X pare să fi fost primul care a distribuit imaginea cu legenda: „Acest lucru este fals”. Persoana din spatele imaginii mi-a spus că numele său este Blake și că a distribuit-o ca parte a unui experiment. Profilul său nu are nici pe departe la fel de mulți urmăritori ca celelalte conturi.

La cererea jurnalistei BBC de a oferi dovezi privind falsificarea imaginii, Dude a spus că are „fișierele originale și marcajele temporale de creare”, dar nu le-a arătat, deoarece spune că dovezile nu contează cu adevărat.

„Oamenii împărtășesc conținut nu pentru că este real, ci pentru că vor ca el să fie real. Ambele părți fac la fel - doar că aleg povești diferite în care să creadă”, spune el.

Apartenența sa politică rămâne neclară și spune că „nu este vorba despre politică”.

X afirmă online că prioritatea sa este să protejeze și să apere vocea utilizatorului. Site-ul adaugă etichete media manipulate la unele materiale video, audio și imagini generate și modificate de AI. De asemenea, are o funcție numită Community Notes (Note ale comunității), care asigură verificarea faptelor de către utilizatori.

În timpul alegerilor din Regatul Unit, X a luat măsuri cu privire la o rețea de conturi care distribuiau clipuri falsificate pe care BBC le-a investigat. În campania electorală din SUA, însă, jurnalista nu a primit niciun răspuns la întrebări sau la solicitările de a-l intervieva pe Elon Musk.

Editor : Bogdan Enache

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elon Musk a comentat anularea alegerilor din România. Ce spune miliardarul despe decizia CCR de reluare a scrutinului

Miliardarul Elon Musk se implică și în alegerile din Europa. Ce a declarat despre partidul de extremă dreaptă din Germania

Comisia Electorală din UK cere legi mai dure pentru partide, ca răspuns la intenția lui Elon Musk de a finanța partidul lui Farage

Elon Musk valorează acum mai mult decât Jeff Bezos și Mark Zuckerberg la un loc

Partenerii noștri