Live

Cum a golit Donald Trump conturile suporterilor săi. Donații de mii de dolari multiplicate fără știrea donatorilor

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trumă numără bani. Foto: Profimedia Images

Sufocat de cheltuieli în campania electorală de anul trecut, Donald Trump și echipa lui au apelat la metode mai puțin ortodoxe de a strânge bani de la donatori, scrie CNN, preluând o investigație New York Times. Donatorii au fost păcăliți să dea mult mai mulți bani decât voiau să cotizeze.

Schema la care a apelat Trump a fost descrisă astfel de New York Times: „Confruntându-se cu o criză de bani și fiind clar depășiți de Democrați la cheltuieli de campanie, echipa a început din luna septembrie să seteze donații recurente în mod implicit pentru donatorii online, pentru fiecare săptămână de campanie”.

Contributorii trebuiau să se chinuiască printr-un text lung (disclaimer), scris mărunt, ca să debifeze manual acea căsuță de donație recurentă. 

„Pe măsură ce se apropiau alegerile, echipa lui Trump a făcut acel disclaimer din ce în ce mai opac, arată investigația NYT. A fost introdusă o nouă căsuță bifată automat (by default), cunoscută sub numele de bomba cu bani, care dubla donația unui contributor. În cele din urmă, aceste căsuțe bifate automat au fost acoperite cu text scris cu litere îngroșate”, potrivit CNN.

Și-a donat o jumătate de pensie, i-au luat trei pensii

New York Times relatează cazul unui pensionar din Kansas, Stacy Blatt, care, auzind apelul că Donald Trump are mare nevoie de bani în campanie, a donat online 500 de dolari. Era o sumă mare pentru bătrânul de 63 de ani, bolnav de cancer, cu un venit mai mic de 1.000 de dolari pe lună.

Dar acea sumă, prima donație din viața lui, s-a multiplicat repede. A doua zi i-au fost retrași încă 500 de dolari din cont, apoi încă 500 după o săptămână și tot așa până la mijlocul lui octombrie, fără ca Stacy Blatt să știe - până când conturile sale au fost golite și blocate de bancă. Când n-a mai avut cu ce plăti chiria și utilitățile, a apelat la ajutorul fratelui său, Russell. 

Blatt a descoperit că echipa de campanie a lui Trump i-a retras 3.000 de dolari din conturi în mai puțin de 30 de zile.

„S-a simțit ca și cum ar fi fost victima unei înșelătorii”, a povestit Russell despre fratele său, care a murit de cancer în februarie anul acesta, potrivit NYT.

Un caz similiar, cu pagube și mai mari, este al lui Victor Amelino, un bătrând de 78 de ani din California. În septembrie 2020, el a făcut o donație online pentru Donald Trump, de 990 de dolari. Donația s-a multiplicat de încă șapte ori, ajungând la aproape 8.000 de dolari.

„Sunt pensionar. Nu-mi permit să dau atâția bani”, a spus el, numindu-i pe cei care i-au luat banii „bandiți”.

Aceste lucruri nu ar trebui să mire, scrie CNN. Trump și apropiații lui se gândesc mereu „cum să-i separe pe oameni de banii lor”, notând că Ivanka Trump și soțul ei, Jared Kushner, au raportat venituri între 172 de milioane și 640 de milioane de dolari în perioada în care lucrau la Casa Albă.

Acum Donald Trump se confruntă cu o criză financiară multiplă - are datorii imense, brandul „Trump”, principala sa sursă de venit, a suferit o prăbușire majoră, iar grupul său de firme, The Trump, a avut în 2020 venituri cu 40% mai mici decât în 2019.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preşedintele panamez respinge „orice amestec” chinez şi orice negocieri cu privire la Canalul Panama cu Donald Trump

Detenții familiale, deportări. Ce planuri are noua administrație Trump pentru familiile de imigranți și copiii aflați ilegal în SUA

În următorul mandat al lui Trump va crește semnificativ riscul unei crize internaționale majore, crede un fost consilier de securitate

Donald Trump și-a ales ambasadorul în Panama, pe fondul amenințărilor că SUA vor prelua canalul dintre Pacific și Atlantic

Partenerii noștri