Live

Cine este omul care a dezvăluit discuția scandaloasă a lui Trump cu Zelenski

Data actualizării: Data publicării:
Casa Alba. Foto: GettyImages

Avertizorul de integritate care a dezvăluit că președintele Donald Trump a cerut ajutor străin pentru a fi reales și căruia Casa Albă ar fi încercat să-i închidă gura este un agent CIA care a fost detașat să lucreze la Casa Albă la un moment dat, potrivit a trei persoane care îi cunosc identitatea, scrie The New York Times.

Între timp, agentul s-a întors la CIA, dar nu se cunosc alte detalii despre el.

Denunțul său, făcut public joi, sugerează că agentul respectiv este analist ca pregătire și că este un bun cunoscător al politicii externe americane față de Europa, demonstrând o înțelegere complexă a politicii ucrainene, dar și o cunoaștere a unor noțiuni de drept, scrie NYT.

Expertiza avertizorului de integritate este de natură să sporească încredere congresmenilor despre temeinicia denunțului său și va contracara afirmațiile că s-ar putea ca el să nu fi înțeles bine ce a aflat despre Donald Trump. Trebuie spus că el nu a ascultat direct convorbirea din iulie dintre Trump și președintele Volodimir Zelenski, convorbire care stă în centrul scandalului declanșat la Washington odată cu demersurile democraților de a începe în Camera Reprezentanților o procedură de punere sub acuzare a președintelui pentru abuz de putere. 

Casa Albă a încercat să restrângă accesul la notele despre discuţia telefonică avută de preşedintele Donald Trump pe 25 iulie cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, a menţionat avertizorul de integritate din cadrul serviciilor secrete americane, în raportul publicat joi de Congresul american.

Ce a scris în denunț angajatul CIA

„În exercitarea funcţiilor mele oficiale, am fost informat de mai mulţi responsabili ai guvernului american că preşedintele SUA s-a folosit de poziţia funcţiei sale pentru a solicita ingerinţa unei ţări străine în alegerile din Statele Unite din anul 2020”, scrie acel membru al serviciilor de informaţii în raportul datat 12 august.

„În zilele următoare apelului telefonic, am aflat de la mai mulţi responsabili americani că înalţi demnitari de la Casa Albă au intervenit pentru a ''închide'' toate arhivele legate de apelul telefonic”, adaugă el.

„Responsabili ai Casei Albe mi-au povestit că au fost ''forţaţi'' de avocaţi ai Casei Albe să retragă transcriptul electronic din sistemul informatic unde astfel de transcripturi sunt arhivate de obicei”, a relatat angajatul serviciilor secrete americane. Apoi „transcriptul a fost descărcat într-un sistem electronic distinct, care de regulă este utilizat pentru a arhiva şi a gestiona informaţii clasificate de o natură deosebit de sensibilă”, explică el în continuare.

„Aceste diferite acţiuni au evidenţiat, în opinia mea, că responsabili de la Casa Albă înţelegeau gravitatea a ceea ce se întâmplase la acel apel”, subliniază avertizorul de integritate. Acest agent al serviciilor secrete americane ţine să adauge că el nu a fost un martor direct al acţiunilor la care face referire, dar că le-a considerat „credibile”, întrucât „în aproape toate cazurile mai mulţi responsabili au evocat fapte care erau pertinente”. Conform aprecierii sale, circa 12 responsabili ai Casei Albe au ascultat de-acum celebra discuţie dintre Trump şi Zelenski.

Ce i-a spus Donald Trump lui Volodimir Zelenski

Casa Albă a publicat miercuri o stenogramă de cinci pagini cu conţinutul acestei convorbiri din 25 iulie, înregistrată atunci de serviciile secrete americane şi urmată de un denunţ intern al unui membru al acestor servicii, presa relatând, în urma acestui denunţ, că Donald Trump i-ar fi făcut o „promisiune neobişnuită” lui Zelenski şi l-a încurajat în privinţa unei investigaţii asupra fiului lui Joe Biden, Hunter Biden.

Acesta din urmă a lucrat începând din 2014 pentru o companie ucraineană din sectorul gazelor, în perioada când tatăl său era vicepreşedinte al SUA în mandatul preşedintelui democrat Barack Obama. Respectiva companie ucraineană a fost ţinta unei anchete conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului de către Joe Biden pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupţiei. Dar Trump sugerează că motivul real al acestei cereri ar fi fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui Joe Biden.

„Există multe discuţii despre fiul lui Biden, că Biden a oprit investigaţia şi mulţi doresc să afle despre aceasta, aşadar dacă aţi putea face ceva cu procurorul general ar fi minunat. Biden s-a lăudat că a oprit investigaţia, deci dacă aţi putea vedea despre ce este vorba ... Pentru mine sună oribil”, i-a spus Trump lui Volodimir Zelenski, conform stenogramei publicate miercuri.

Acesta din urmă i-a răspuns că este „la curent cu această situaţie” şi l-a asigurat că viitorul procuror general ucrainean se va ocupa de această problemă. „Viitorul procuror general va fi 100% omul meu, candidatul meu (...) El sau ea va examina această situaţie, în mod specific compania pe care aţi menţionat-o în acest caz. Ideea investigării acestui caz este să restabilim corectitudinea, aşadar ne vom ocupa de aceasta”, l-a asigurat Zelenski, care i-a cerut lui Trump ca în cazul în care dispune de informaţii suplimentare utile acestei investigaţii să le pună la dispoziţia Ucrainei.

Publicarea de către Congres a raportului scris de avertizorul de integritate survine înaintea începerii unei şedinţe a Comitetului pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor, la care a fost audiat pe acest subiect directorul comunităţii americane de informaţii, Joseph Maguire, menționează Agerpres.

Citiți și: Despre ce este vorba în scandalul convorbirii lui Trump cu președintele Ucrainei?

Donald Trump, vizat de „impeachment”. C. Diaconescu: Scena politică americană va fi într-un moment de fierbere foarte semnificativ

Directorul serviciilor naționale de informații din SUA: Avertizorul de integritate a făcut ce trebuia!

Joseph Maguire, directorul interimar al informaţiilor naţionale din SUA, consideră că denunțul avertizorului de integritate privind conţinutul convorbirii telefonice între preşedintele Donald Trump şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski se referă la chestiuni „fără precedent”, relatează Agerpres, care preia o relatare a agenției germane dpa.

„Cred că avertizorul de integritate acţionează cu bună-credinţă. Cred că avertizorul de integritate a făcut ce trebuia”, a adăugat el, precizând că persoana în cauză a respectat legea „în fiecare pas al procedurii”.

Joseph Maguire a făcut această declarație în cadrul audierii din Congres, în timpul căreia a subliniat complexitatea şi gravitatea acestui caz. În ceea ce priveşte faptul că însuși preşedintele SUA este vizat de acest denunț, el a spus: „Aceasta este diferența față de toate celelalte denunțuri din trecut de care am cunoştinţă”.

El a afirmat că „poate cea mai importantă misiune” a agenţiei sale şi a comunităţii de informaţii este să asigure credibilitatea şi integritatea alegerilor din SUA. „Nimeni, niciunul dintre noi nu este deasupra legii în această ţară”, a spus Maguire la audierea din Comisia pentru serviciile de informaţii a Camerei Reprezentanţilor.

„Cea mai mare provocare nu este neapărat o lovitură cinetică a Rusiei, Chinei, Iranului sau Coreei de Nord. Cred că cea mai mare provocare cu care ne confruntăm este să menţinem integritatea sistemului nostru electoral”, a subliniat Maguire.

El a mai declarat că vede ca o prioritate „protejarea caracterului sacru al alegerilor” la nivel federal, statal şi local și crede că de fapt, „marea bătălie” între marile puteri se dă acum în domeniul cibernetic.

Redator: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reuters: Don Jr, fiul lui Donald Trump, îşi ajută tatăl să aleagă cel mai controversat cabinet din istoria timpurilor moderne

Donald Trump a anunțat ultima desemnare din guvernul său. Brooke Rollins, aleasă în postul de secretar pentru agricultură

„Ucraina nu este poligon de testare”. Zelenski spune că are nevoie de o apărare aeriană mai bună după atacurile cu drone ruseşti

Zelenski vrea „propuneri” de la Trump pentru încheierea războiului cu Rusia: „Avem toate şansele să reuşim anul viitor”

Partenerii noștri