Live

Cele „7 minute de teroare” cărora sonda NASA trebuie să le facă față. Ce se întâmplă în acest timp

Data publicării:

NASA va încerca să amartizeze sonda InSight, în această seară, la ora 21:00, și speră ca misiunea să fie una de succes de această dată. Proba trimisă de Agenția Spațială pe Marte are la bord mai multe instrumente cu ajutorul cărora ar putea studia structura internă a planetei, scrie BBC News.

LIVE VIDEO cu amartizarea sondei InSight

Semnalul care ar confirma că proba a amartizat cu succes pe suprafața planetei ar trebui să fie primit în jurul orei 21:53, ora României. La fel ca în cazul misiunilor precedente, sonda InSight va trebui să facă față „celor 7 minute de teroare”, timpul necesar pentru ca o probă să intre în atmosfera planetei Marte, la viteză hipersonică, apoi să încetinească și să ajungă cu bine la sol.

„Să ajungi pe Marte este foarte, foarte dificil. Ca exploratori, șansele noastre se situează undeva în jurul a 50%”, a declarat Thomas Zurbuchen, șeful departamentului de știință al NASA.

Ce se întâmplă în timpul celor „7 minute de teroare”

Chiar înainte de a intra în atmosfera planetei Marte, sonda se va elibera de două greutăți de 75 de kilograme, schimbându-și astfel centrul de greutate. „Noi încercăm practic să facem o cărămidă să zboare”, a declarat Allen Chen, liderul operațiunilor de intrare, coborâre și amartizare de la NASA.

Capsula InSight va pătrunde în atmosfera planetei Marte la o viteză de 19.794 km/oră și trebuie să pătrundă la un unghi de exact 12 grade. Un unghi mai mare ar însemna că sonda va lua foc, un unghi mai mic ar însemna ca sonda să fie împinsă înapoi în spațiu.

Sonda va intra în atmosferă cu șase minute și 45 de secunde înainte de amartizare. În această fază, va avea o accelerație de 12 ori mai mare decât gravitația Pământului.

La aproximativ 3 minute și jumătate după ce sonda intră în atmosferă va fi activată parașuta, care va încetini și mai mult sonda. Cincisprezece secunde mai târziu, un explozibil va detona scutul termic, expunând sonda InSight, ascunsă în interior. Zece secunde după ce scutul termic cade, sonda își va extinde picioarele, la fel cum un avion își extinde roțile înainte de a ateriza.

Sonda va mai coborî pen tru încă două minute, atașată de parașută, și protejată de un înveliș conic. Cu 45 de secunde înainte de amartizare, ea va ieși din acest înveliș.

Întreg procesul de amartizare durează în jur de 7 minute. Semnalul radio dintre Marte și Pământ are o întârizere de 8 minute și 7 secunde, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu vor ști încă de la bun început dacă amartizarea a fost una de succes. Inginerii de la NASA numesc acest interval de timp pentru amartizare „cele 7 minute de teroare”, în condițiile în care au existat alte 44 de încercări ratate de a duce cu bine sonde pe Marte.

 

 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

NASA amână din nou întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți blocați în spațiu. De ce misiunea de o săptămână ajunge la nouă luni

Pe cine a ales Donald Trump la conducerea NASA: „În mod inevitabil, va exista o economie spaţială înfloritoare”

„Orașul de sub gheață”: O misiune NASA a dezvăluit o bază militară secretă ascunsă în calota glaciară din Groenlanda

Cele mai detaliate imagini ale suprafeței Soarelui au fost realizate de misiunea spațială Solar Orbiter. La ce ajută informațiile

Partenerii noștri