Live

Ce au în comun Trump și Hitler: Asemănarea care ar putea juca un rol cheie în alegerile prezidențiale din SUA

Data publicării:
Comparațiile dintre fostul președinte american și liderul nazist sunt controversate, dar există și câteva asemănări importante. Colaj foto: Profimedia Images

Cu toate că Trump a avut în trecut declarații în care părea că îl imită pe Hitler, comparațiile dintre fostul președinte american și liderul nazist din secolul al XX-lea rămân controversate, relatează The Guardian. Un cercetător de la Universitatea din Sheffield susține, însă, că a descoperit cea mai importantă asemănare dintre cei doi, care ar putea juca un rol cheie în alegerile prezidențiale din toamnă.

Trump a spus în trecut că Adolf Hitler a făcut „câteva chestii bune”, a copiat stilul dictatorului nazist atunci când i-a numit pe adversarii lui politici „paraziți” și când a spus că imigranții „otrăvesc sângele țării noastre” și a răspuns marșului organizat de adepții teoriei supremației rasei albe din Charlottesville spunând că sunt „oameni foarte buni de ambele părți”.

„Unii dintre criticii lui Trump, inclusiv din campania Biden, susțin că retorica incendiară și comportamentul autoritar al lui Trump justifică comparația”, potrivit Politico. În același timp, apărătorii lui Trump - și chiar unii dintre criticii săi care pun un accent mai mare pe istorie - susțin că argumentele istorice invalidează comparația - „el nu este un fascist adevărat”.

Hank de Berg, profesor de limba germană la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie, scoate în evidență stilul actoricesc pe care ambele personaje l-au adoptat pentru a se conecta cu publicul lor țintă.

După cum a spus comediantul și actorul american George Burns, „cel mai important lucru în actorie este sinceritatea. Dacă poți să reproduci asta, ai reușit”. De Berg a adăugat la acest citat: „Cel mai important lucru în populism este autenticitatea. În momentul în care poți să te prefaci [că ești autentic], ai reușit.”

„Evident că sunt diferențe uriașe”, recunoaște De Berg. „Hitler era un antisemit convins din punct de vedere ideologic care a instigat Al Doilea Război Mondial și a fost responsabil pentru Holocaust, în care au murit 6 milioane de evrei.”

„Dar când am analizat strategiile lor retorice și operațiunile de relații publice am început să văd cât de similari sunt în multe privințe”, a spus De Berg.

„Make Germany/America great again”

În primul rând, potrivit profesorului olandez, Hitler și Trump sunt niște actori care vorbesc foarte vag despre politicile lor - „Make Germany/America great again” - dar știu să atragă atenția folosind glume, insulte și un limbaj extrem.

În acest sens, ei diferă de liderul sovietic Iosif Stalin, care era un orator slab și prefera să lucreze departe de ochii publicului.

„Declarațiile lor extremiste sunt menite foarte clar să provoace o reacție și să îi facă să ajungă în atenția presei. Hitler scrie despre asta în mod deschis în Mein Kampf”, a spus De Berg.

„Majoritatea electoratului lor este nemulțumit de starea actuală a lucrurilor din diverse motive - globalizare, automatizare - așa că vor să schimbe sistemul” a spus profesorul de la Universitatea din Sheffield. „Și iată un candidat anti-sistem care nu este corect din punct de vedere politic, care spune că vom rezolva problemele, care nu vine cu toate aceste 'compromisuri lașe și putrede'”.

Mulți dintre acești votanți sunt gata să găsească țapul ispășitor, „celălalt”. Hitler a dat vina pe evrei pentru înfrângerea Germaniei în Primul Război Mondial; Trump și-a lansat campania în 2015 prin demonizarea imigranților din Mexic și continuă să pună accent pe problema securizării graniței.

„Simplifică lumea. În loc de structuri sociale abstracte și evenimente istorice, ai un grup specific de oameni pe care poți să dai vina pentru toate problemele tale”, a spus De Berg.

Marele minciuni, capcana „maselor uriașe de oameni”

Una dintre cele mai bune observații făcute la începutul mandatului lui Trump de la Casa Albă a venit din partea jurnalistei Salena Zito: „Presa îl tratează în mod literal, dar nu îl ia în serios; susținătorii lui îl iau în serios, dar nu în mod literal.”

Trump a făcut cel puțin 30.000 de declarații false sau înșelătoare în cei patru ani ca președinte, potrivit Washington Post, dar „cea mai mare minciună” a sa a fost afirmația că el ar fi câștigat de fapt alegerile din 2020, și nu Biden.

„Hitler este cel care a venit cu acest concept, scriind în Mein Kampf că 'masele uriașe de oameni... cad pradă mai ușor unei minciuni mari decât uneia mici, întrucât ei înșiși mint despre lucruri mici, dar le-ar fi rușine de minciunile care sunt prea mari'”, a mai spus De Berg.

La fel cum Hitler i-a manipulat pe politicienii germani pentru a prelua conducerea Germaniei, și Trump și-a manipulat colegii din partidul Republican pentru a ajunge, practic, să preia controlul asupra lui, potrivit lui De Berg, care avertizează că nebunia lui Trump nu este întâmplătoare: discursurile haotice și comportamentul ridicol fac parte dintr-o strategie mai calculată decât pare.

„Oamenii trebuie să fie conștienți de cât de incredibil de conștient este Trump de felul în care se comportă, cât este de viclean și șmecher. Oamenii nu trebuie sub nicio formă să îl subestimeze”, a mai spus De Berg.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Prețuri exorbitante și telefoane interzise. Suedezii au publicat imagini din "camera secretă" în care a petrecut Mbappe

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump îl învinuiește pe Volodimir Zelenski pentru declanșarea războiului cu Rusia

Zelenski, mesaj șocant către Trump: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”

Donald Trump s-a autointulat „părintele fertilizării in vitro” la o adunare a femeilor

Moderatorul Bret Baier a fost criticat pentru că a întrerupt-o pe Kamala Harris în timpul interviului de la Fox News

Partenerii noștri