Live

BBC: O grenadă politică deghizată într-un raport de 345 de pagini încinge spiritele în cursa pentru Casa Albă. Cum poate profita Trump

Data publicării:
Trump şi Biden domină competiţiile în "Super Tuesday" și se îndreaptă spre o revanşă istorică. Colaj foto: Profimedia Images

A fost o grenadă politică deghizată într-un raport de 345 de pagini. Explozibilul era ascuns printre concluziile investigației conduse de procurorul special Robert Hur cu privire la documentele clasificate pe care Joe Biden nu le-a predat după ce a părăsit postul de vicepreședinte la finalul celui de-al doilea mandat al lui Barack Obama, scrie BBC.

Concluzia finală a fost că președintele american nu va fi judecat penal pentru acțiunile sale, cu toate că există dovezi că „a păstrat și dezvăluit în mod voit materiale clasificate... când era un cetățean privat”.

Alte afirmații făcute de Hur, însă, au fost cele care i-au afectat cel mai mult imaginea lui Biden. În seria de motive cu care Hur a justificat de ce a decis să nu îl urmărească în justiție pe președintele american de 81 de ani, procurorul a menționat faptul că Biden ar atrage probabil simpatia juriului care l-ar vedea ca pe un „bătrân bine intenționat cu o memorie proastă”.

Problemele legate de vârsta înaintată a lui Biden și capacitatea sa de a conduce Statele Unite pentru încă patru ani au fost dezbătute de când acesta a ajuns prima oară la Casa Albă. Ultimele dezvăluiri nu vor face decât să alimenteze și mai mult atacurile republicanilor și să îi îngrijoreze și mai mult pe unii democrați care se tem că președintele nu mai face față cerințelor postului pe care îl ocupă.

Sondajele au arătat „iar și iar” faptul că cea mai mare problemă cu care Biden se confruntă în aceste alegeri este faptul că alegătorii cred că „este pur și simplu prea bătrân ca să candideze”, potrivit directorului Institutului de Opinie Publică al Colegiului Muhlenberg, Chris Borick.

Biden a avut o reacție furioasă după publicarea raportului și după afirmațiie procurorului special care a spus că președintele american nu și-a amintit când a murit fiul său, Beau Biden. Foto: Profimedia Images

Nu este de mirare așadar că raportul lui Hur a stârnit reacția furioasă a Casei Albe care a ieșit la contraatac printr-o conferință de presă neașteptată unde Biden a transmis că memoria lui este „bună”. „Știu ce fac, la naiba”, a mai spus președintele american.

Procurorul special care s-a ocupat de cazul Biden a oferit și motive specifice care îi susțin afirmațiile despre memoria lui Biden. În cele două zile de interogări, Biden nu și-a putut aminti mai multe detalii legate de investigație. Mai mult, Hur susține că Biden s-a străduit să își amintească perioada când a fost vicepreședinte și ziua în care fiul său cel mare, Beau Biden, a murit de cancer.

Aceasta a fost afirmația care l-a enervat cel mai mult pe Biden. „Cum naiba îndrăznește el să susțină asta?” a reacționat președintele Statelor Unite în timpul conferinței de presă.

Biden îi încurcă pe președinții Egiptului și Mexicului, Trump confundă Ungaria cu Turcia

Biden a gafat din nou și în timpul acestei conferințe de presă, atunci când, răspunzând unei întrebări legate de războiul din Gaza, el a spus că președintele egiptean Mohamed al-Sisi ar fi președintele Mexicului.

Gafele tot mai dese ale lui Biden din ultimul timp arată cât de dificil îi va fi să își desfășoare campania pentru realegere. Cel mai bun mod de a adresa problemele legate de vârsta lui înaintată este de a demara o campanie electorală viguroasă și de a fi mai prezent în public. Dar fiecare încercare în acest sens vine cu riscul comiterii unor noi gafe care nu fac decât să le dea apă la moară criticilor.

Echipa lui Biden l-a atacat imediat pe Donald Trump, care va fi cel mai probabil candidatul cu care Biden se va confrunta în alegerile din noiembrie, care a făcut la rândul său mai multe gafe.

Donald Trump și Viktor Orban la Casa Albă, pe vremea când fostul președinte al SUA își exercita mandatul. Foto: Profimedia Images

Fostul președinte american a confundat-o pe Nikki Haley, adversara lui din alegerile pentru nominalizarea candidatului din partea partidului Republican, cu fosta președintă a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și a spus despre prim-ministrul maghiar Viktor Orban că ar fi liderului Turciei.

Singura consolare pentru Casa Albă este că această grenadă politică a explodat în februarie, la nouă luni înainte de ziua alegerilor. Îngrijorările legate de vârsta lui Biden sunt deja înrădăcinate în discuțiile legate de cursa pentru Casa Albă, ceea ce înseamnă că acest raport va produce daune, dar nu va fi fatal.

În ziua alegerilor, cetățenii americani vor fi mult mai puțin preocupați de concluziile acestui raport decât de problemele legate de economie sau dreptul la avort.

Scenariul cel mai negru pentru democrați este acesta să fie doar începutul unei avalanșe de exemple care îi vor expune una dintre cele mai mari puncte slabe ale lui Biden.

Timpul se scurge într-o singură direcție, iar vârsta președintele american nu poate să devină decât o îngrijorare din ce în ce mai mare.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Donald Trump amenință că va cere restituirea Canalului Panama. „Această escrocherie se va opri imediat”

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Partenerii noștri