Asaltul de la Capitoliu. Departamentul Justiției investighează acuzații grave: revoltă, conspirație și posibile legături cu terorismul
Departamentul Justiției din SUA și FBI au creat un grup de acțiune care verifică acuzații de revoltă și conspirație împotriva participanților la asaltul clădirii Congresului SUA de săptămâna trecută și investighează orice posibilă legătură cu instigatori interni sau străini, spun oficialii americani citați de Washinton Post.
Ancheta, una dintre cele mai ample întreprinse vreodată de Departamentul Justiței, include aspecte de contraterorism și de contraspionaj și a dus la acuzații împotriva a peste 70 de persoane și la identificarea 170 de suspecți până în prezent, a spus procurorul general al SUA în exercițiu, Michael R. Sherwin.
Numărul arestărilor ar putea crește „exponențial”, a adăugat el.
Acuzațiile de până acum au fost doar începutul
Sherwin și Steven D’Antuono, șeful biroului FBI din Washington, au spus că acuzațiile formulate până acum sunt doar începutul și că autoritățile americaane investighează, inclusiv jefuirea birourilor unor congresmeni și furtul unor dispozitive digitale, atacurile împotriva forțelor de ordone și furt de informații legate de securitate și apărare națională, alături de încălcarea restricțiilor și acte de violență.
„Gama de capete de acuzare este uluitoare”, a spus Sherwin.
Vorbind despre înregistrări video și relatări ale martorilor care nu au fost făcute publice, procurorul general a adăugat: „Oamenii vor fi șocați de ceea ce s-a întâmplat în Congresul SUA. Nici o resursă a FBI sau a biroului Procurorului general al SUA nu va fi neglijată pentru a stabili dacă a existat comandă și control, cum a funcționat și cum au fost executate aceste activități”.
Arsenalul unui participant la revoltă
Poliția Capitoliului și cea a Washington DC au fost prinse pe picior greșit în această revoltă. Forțele de ordine au fost atacate cu gaze lacrimogene, iar poliția a găsit la mai mulți isurgenți dispozitive distructive și arme semiautomate.
Asaltul asupra Congresului SUA de către susținătorii președintelui în exercițiu Donald Trump a avut loc în 6 ianuarie, în timpul procedurii de validare a victoriei lui Joe Biden. Cinci persoane au murit în timpul revoltei, inclusiv un polițist.
Potrivit legislației federale a SUA, conspirația pentru răsturnarea autorității guvernului SUA sau opunerea prin forță sunt pedepsite cu până la 20 de ani de închisoare.
Cu câteva ore înainte de conferința susținută de procurorul general și șeful FBI din Washington, un bărbat din Alabama a fost pus sub acuzare pentru că ar fi adus 11 cocktailuri Molotov și cinci arme încărcate la Capitoliu.
Lonnie L. Coffman, a fost acuzat de 16 încălcări ale regimului armelor de foc din D.C. și federale. De asemenea, el deținea o arbaletă, mai multe machete și un pistol de asomare și dispozitive de gaze.
Potrivit FBI, faptul că a venit cu atât de multe arme sugerează că „intenționa să le împrumute și altor persoane” .
Procurorii spun că avea asupra lui mai multe hârtii scrise de mână, inclusiv un citat al lui Abraham Lincoln, în care acesta se opunea sclaviei: „Noi, oamenii, suntem stăpânii de drept ai Congresului și ai tribunalelor, nu pentru a răsturna Constituția, ci pentru a răsturna bărbații care pervertesc Constituția”.
Procurorii au spus că aceste notițe „ridică un semnal de alarmă în contextul revoltelor din 6 ianuarie și a încălcării a procesului democratic al țări”. Ei au adăugat că au mai găsit notițe care conțineau presupuse date de contact pentru „Moderatorul conservator de talk show Mark Levin”, „Shaun [sic] Hannity” și „senatorul Ted Cruz”.
FBI a precizat din nou, marți, că oferă o recompensă de 50.000 de dolari pentru informații referitoare la două bombe artizanale, despre care procurorul generall Sherwin a spus că sunt „dispozitive reale”.
Alte acuzații făcute publice marți sunt legate de Aaron Mostofsky, în vârstă de 34 de ani, fiul unui judecător din Brooklyn care a fost fotografiat în interiorul Capitolului purtând blănuri, o vestă antiglonț a Poliției Capitolului SUA și un scut antirevoltă.
Mostofsky este acuzat de intrarea într-un perimetru restricționat, conduită violentă la Capitoliu și furt de bunuri guvernamentale care depășesc 1.000 de dolari, o infracțiune care are o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare.
Aaron Mostofsky declara pentru New York Post, într-o înregistrare video de la Capitoliu: „Am fost înșelați. Nu cred că 75 de milioane de oameni au votat pentru Trump - cred că a fost aproape de 85 de milioane. Cred că anumite state care au fost roșii (culoarea republicanilor, n.r.) mult timp au devenit albastre (culoarea democraților, n.r.) și au fost furate, ca New York”.
6 capete de acuzare are și Jacob Chansley, cunoscut ca Jake Angeli, omul care a devenit imaginea violențelor de la Capitoliu. El riscă 20 de ani de închisoare.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News