Live

Analiză CNN | Ce este „războiul asimetric”, cel mai probabil tip de conflict care va izbucni între SUA și Iran

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Peste 50 de oameni au murit și alți peste 200 au fost răniți în Iran. Ei s-au călcat în picioare, în timp ce participau la procesiunea de înmormântare a generalului Qassem Soleimani, ucis în Irak, într-un atac cu dronă comandat de Donald Trump. Între timp toată lumea se întreabă dacă va fi sau nu un război în toată regula între Statele Unite și Iran. O analiză a jurnaliștilor de la CNN arată că ne putem aștepta la așa numitul „război asimetric”, cu lovituri precise, spectaculoase, fără o angajare de amploare a forțelor armate. Un război clasic ar fi prea costisitor, în vieți umane și pierderi materiale.

Liderii de la Teheran repetă în fiecare zi că vor riposta cu forță la asasinarea comandantului Gărzilor Revoluționare, iar cei de la Washington avetizează că vor răspunde cu atacuri de amploare.

Un program avansat de rachete de croazieră, o armată cu experiență... dacă Statele Unite se vor angaja într-o confruntare militară cu Iranul, ea ne poate costa...

Andrew McCabe, fost director adjunct FBI: Un astfel de conflict nu va semăna cu acțiunile noastre din Irak, Afganistan sau din Siria. Acesta ar fi un conflict la un nivel complet diferit, cu un adversar foarte sofisticat, bine pregătit și înarmat.

Un adversar, care mai mult ca sigur va recurge la tactici de gherilă de la început. Analiștii militari susțin că Iranul poate pune la cale atacuri ca acelea de anul trecut, asupra petrolierelor din strâmtoarea Urmuz sau de la instalațiile petroliere saudite. SUA au învinuit Iranul pentru aceste atacuri, Iranul a negat, dar piețele mondiale s-au resimțit oricum puternic, iar atacuri mai ample ar putea provoca șocuri mai puternice. Sau Iranul ar putea apela la numeroșii săi aliați din regiune, pentru lupta sa cu America: milițiile șiite, Hezbollah, Hamas, Houthi, grupări care s-ar putea folosi de contrainformațiile, logistica și armele iranienilor, pentru a lansa atacuri teroriste împotriva aliaților SUA, a ambasadelor și bazelor militare (ale SUA - n.r.), a unor oficiali americani sau chiar a unor simpli cetățeni, în afara dar și pe teritoriul american.

Mark Herling, general în retragere, analist militar: Există o rețea de cetățeni iranieni pe teritoriul american, sub monitorizarea FBI. Dacă ne raportăm la forța de luptă, Iranul nu se poate compara cu SUA, care dispun de mult mai multe nave de război, avioane, elicoptere, tancuri și militari activi.

Ilan Goldenberg, expert în securitate: Iranienii știu că, dacă urcăm pe scara escaladării, capacitățile noastre aeriene și navale le vor distruge pe ale lor. Sunt foarte mulțumiți să plănuiască atacuri la scară mai mică, la un nivel asimetric.

Dar, unde, cum, ce ținte... tot ceea ce știm cu siguranță este că iranienii au promis o ripostă pentru asasinarea acelui comandant de rang înalt.

Majid Takht-Ravanchi, ambasadorul Iranului la ONU: Cu siguranță, va exista o răzbunare, una foarte serioasă. Iranul va acționa când va considera de cuviință.

... iar Casa Albă...

Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA: Vom răspunde cu forță, cu putere, dacă liderii Iranului vor lua o decizie nefericită.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Auzi bătaia asta? Pregătește-te, tu urmezi”. Mărturii ale deținutelor torturate în închisorile din Iran

„Axa Rezistenței” se clatină. Prăbușirea regimului Assad pune în dificultate Iranul, rămas fără singurul aliat regional. Ce opțiuni are

Al Treilea Război Mondial a început deja. Cine beneficiază cel mai mult de pe urma invaziei Rusiei în Ucraina (Politico)

Un bărbat a fost executat pentru agresarea a aproape 60 de femei în Teheran

Partenerii noștri