Live

Ambasadorul SUA la UE recunoaşte că a condiţionat un ajutor pentru Ucraina de deschiderea unei anchete asupra lui Biden

Data publicării:
Gordon Sondland. Foto: GettyImages

Ambasadorul american la Uniunea Europeană a recunoscut că a condiţionat un ajutor militar destinat Ucrainei de deschiderea unei anchete asupra unuia dintre rivalii democraţi ai lui Donald Trump, Joe Biden, cu prilejul audierii la care a participat în cadrul anchetei pentru destituirea preşedintelui american, relatează AFP, citată de Agerpres.

Audiat prima dată pe 17 octombrie, ambasadorul la UE Gordon Sondland, multă vreme un aliat apropiat al lui Donald Trump, a revenit luni în Congres pentru a-şi completa mărturia cu câteva adăugiri importante, care dau consistenţă dosarului anchetei care îl vizează pe Donald Trump în Congres.

Sondland a declarat că i-a explicat unui consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că această anvelopă de ajutor militar nu va fi „în niciun caz” deblocată, atâta timp cât Ucraina nu va anunţa public că va declanşa o anchetă asupra afacerilor lui Joe şi Hunter Biden pe teritoriul său.

Îmi aduc aminte acum că am discutat individual cu (Andrei) Iermak pentru a-i spune să reluarea ajutorului american nu se va întâmpla în niciun caz până când Ucraina nu va furniza o declaraţie publică împotriva corupţiei despre care vorbim de numeroase săptămâni”, a precizat el.

Am presupus că suspendarea ajutorului a fost legată de o declaraţie sugerată (de apropiaţi ai lui Trump) împotriva corupţiei” şi care ar menţiona compania care îl avea pe statul de plată pe Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, a declarat el.

Am înţeles la puţin timp după aceea că această declaraţie ar fi trebuit să vină din partea preşedintelui Zelenski însuşi”, a adăugat diplomatul.

Când a fost întrebat de congresmenii din comisiile de anchetă dacă cererea făcută Ucrainei de a-l ancheta pe Biden, şi deci de a implica Kievul în campania prezidenţială americană din 2020 ar putea fi „ilegală”, Gordon Sondland a răspuns: „Nu sunt avocat, dar presupun că da”.

Un om de afaceri care a făcut avere în domeniul hotelier, Gordon Sondland a contribuit la finanţarea campaniei şi a ceremoniei de învestitură a lui Donald Trump, de care a devenit apropiat.

Convinşi că deţin dovezi ale unui „abuz de putere” al preşedintelui prin presiunile exercitate asupra Kievului, democraţii au declanşat pe 24 septembrie această anchetă în Camera Reprezentanţilor, unde deţin majoritatea.

Republicanii deţin însă majoritatea în Senat, care va trebui să dea verdictul asupra suspendării lui Donald Trump după ce Camera Reprezentanţilor va vota pentru punerea lui sub acuzare.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Noua propunere a lui Trump pentru Departamentul Justiției este Pam Bondi, fost procuror general în Florida

Kim Jong Un acuză SUA că răscoleşte tensiunile. „Ar putea escalada în cel mai distructiv război termo-nuclear”

Atacuri ruseşti asupra unor substaţii ale centralelor nucleare. „Riscul unor accidente este incredibil de mare”

Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare

Partenerii noștri