Live

Alegeri SUA 2024. Un influencer pro-Trump recunoaște că a primit bani de la un propagandist rus pentru a posta clipuri false

Data publicării:
Foto: Profimedia

Un influencer american spune că a fost plătit cu 100 de dolari de către un propagandist pro-Kremlin pentru a posta un clip fals cu imigranți haitieni care ar vota de mai multe ori la alegerile prezidențiale din SUA. Bărbatul susține că a primit de mai multe ori bani de la propagandist - un agent rus - pentru a face postări pe rețelele sociale în perioada premergătoare alegerilor, potrivit CNN.

Influencerul pro-Trump, cunpscut ca @AlphaFox78 pe platforma X, este un american care locuiește în Massachusetts. El a fost de acord să vorbească cu CNN despre aceste postări, sub protecția anonimatului.

@AlphaFox78, care are un istoric de postări în sprijinul fostului președinte Donald Trump, a fost primul care a postat clipul – între timp dezmințit - care arăta un presupus imigrant haitian susținând că va vota de cel puțin două ori în Georgia pentru vicepreședinta Kamala Harris.

Secretarul de stat al Georgiei a spus că totul în acel clip este fals, de la actori până la cărțile de identitate, și că a fost produs și difuzat de actori de influență ruși.

Persoana din spatele contului, care are peste 650.000 de urmăritori pe X, a spus că a postat clipul fără a verifica afirmațiile făcute în el.

„Nu am nicio idee de unde a venit, eu doar l-am distribuit”, a spus el.

Bărbatul a spus că Simeon Boikov, un propagandist rus cunoscut în mediul online sub numele de „AussieCossack”, i-a oferit 100 de dolari pentru a posta clipul, lucru cu care a fost de acord. O persoană care cunoaște situația a confirmat pentru CNN că Boikov a făcut mai multe plăți către bărbatul din Massachusetts.

Documentele analizate de CNN arată că Boikov este un agent străin înregistrat pentru Rusia în Australia, unde lucrează pentru presa de stat rusă, scriind și postând online în engleză și rusă.

Boikov, căruia i s-a acordat recent cetățenia rusă și care a solicitat azil la consulatul rus din Sydney, a avut mai multe postări care includ dezinformare pro-Kremlin. O investigație anterioară a CNN a constatat că Boikov a jucat un rol în campaniile de dezinformare ale Rusiei, inclusiv în cele care vizează alegerile prezidențiale din SUA din 2024.

Dar rolul lui exact și locul în care se află în ierarhia rețelei de dezinformare rămâne neclar.

Relația de lucru dintre AlphaFox și Boikov dezvăluie încă un mijloc prin care Rusia a încercat să injecteze dezinformare în alegerile prezidențiale americane din 2024. Surse din cadrul serviciilor de informații americane și europene au declarat anterior pentru CNN că rețeaua de dezinformare a Rusiei produce clipuri false de propagandă, care sunt ulterior promovate de incfluenceri americani din rețelele sociale.

AlphaFox spune că a primit bani de la Boikov de cel puțin 10 ori pentru a posta meme și clipuri. „A început cu un meme și părea nevinovat”, a spus el pentru CNN.

Când solicitările lui Boikov au trecut la clipuri legate de alegeri, cum ar fi fake news-ul privind frauda din Georgia, bărbatul nu s-a gândit că ar fi o problemă.
El insistă că nu știa că Boikov a lucrat pentru presa de stat rusă și că nu și-a dat seama în ce s-a băgat. A șters clipul după discuțiile cu CNN, dar acesta făcuse deja peste 2,6 milioane de vizualizări.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prioritate: Donețk. Rușii avansează 9 kilometri pe săptămână în sudul Ucrainei, în ciuda pierderilor mari

Fermele de troli dirijate de Kremlin vor semăna discordie în SUA și după ziua alegerilor prezidențiale (Politico)

Reacția Kremlinului după alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Ce a transmis purtătorul de cuvânt al lui Putin

SUA acuză Kremlinul de dezinformare în statele-cheie pentru prezidenţiale. FBI: „Rusia este amenințarea cea mai activă”

Partenerii noștri