Abolirea Constituției, alianțe cu dictatori și răzbunări personale: Ce a amenințat Trump că va face dacă va reveni la Casa Albă (CNN)
Donald Trump a avertizat pe toată lumea: al doilea său mandat ar fi și mai dezlănțuit și furtunos decât a fost primul. Motivul pentru care Trump este atât de diferit de un candidat obișnuit este faptul că el nu mizează pe optimism și unitate, ci prezintă Statele Unite ca pe un stat eșuat, distopic, plin de orașe copleșite de infractori și decădere urbană și care, pe plan extern, se apropie cu pași repezi spre cel de-al Treilea Război Mondial. Asemănător unui dictator clasic, Trump promite că se va răzbuna pe toți inamicii săi politici și se prezintă ca un lider autoritar care confundă interesele sale personale cu cele naționale, scrie CNN.
Trump și-a asigurat poziția de candidat al partidului Republican la alegerile prezidențiale din noiembrie, unde se va înfrunta din nou cu actualul președinte Joe Biden, după ce ultimul său rival rămas în cursă, Nikki Haley, și-a suspendat miercuri campania electorală.
Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă a pus în alertă întreaga lume care încă se recuperează după schimbările produse în timpul primului său mandat, în special Ucraina, o țară care se luptă pentru supraviețuire.
„Suntem o țară din lumea a treia la granițele noastre și suntem o țară de lumea a treia în privința alegerilor noastre”, a spus Trump în discursul său de victorie după „Super Tuesday” - ziua cu cele mai multe alegeri preliminare pentru nominalizarea candidaților prezidențiali din partea celor două mari partide din SUA.
Pentru Trump, America nu este „orașul strălucitor de pe deal” la care făcea referire Ronald Reagan - este o republică bananieră. „Suntem o națiune în declin, suntem o națiune eșuată”, a spus Trump în timpul unui discurs susținut în ianuarie, adăugând că SUA sunt afectate de o inflație agresivă, pene de curent, orașe infestate de droguri, imigranți infractori scăpați de sub control și aeroporturi murdare și aglomerate.
„Cine sunt acești oameni care ne-ar face asta nouă? Cine sunt acești oameni care ne-ar ruina țara?” a întrebat Trump.
„Suntem o națiune care și-a pierdut încrederea, voința și puterea. Suntem o națiune care și-a pierdut direcția”, a continuat Trump. „2024 este bătălia noastră finală. Vom demola statul profund, îi vom da afară pe cei din guvernul nostru care susțin războaiele, îi vom alunga pe globaliști, îi vom izgoni pe marxiști, pe comuniști și pe fasciști. Vom pune pe fugă presa mincinoasă, vom seca mlaștina... vom fi din nou o țară liberă.”
Trump (77 de ani) îl va avea ca adversar în alegerile din noiembrie pe Biden (81 de ani), un președinte care a avut din multe puncte de vedere un mandat de succes, reușind să adopte mai multe legi decât mulți alți președinți din trecut în timpul primului lor mandat.
Economia este sănătoasă, șomajul este mic și creșterea economică este puternică, iar progresul economic al Statelor Unite este mai rapid în acest moment decât cel al celor mai multe națiuni industrializate.
După ce Trump i-a demoralizat pe aliații Americii în primul său mandat, Biden a revigorat și extins NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina prin care Moscova a ocupat ilegal teritorii din țara vecină – o acțiune pe care Trump pare dispus să o recompenseze.
Platforma politică a lui Trump este una dintre cele mai extreme din istoria modernă a SUA
Pericolul reprezentat de Trump nu este doar unul ipotetic – fostul președinte a spus exact ce are de gând să facă dacă va câștiga un al doilea mandat la Casa Albă, devenind astfel doar al doilea președinte american care câștigă două mandate neconsecutive după Grover Cleveland în 1892.
Trump conduce o campanie electorală cu una dintre cele mai extreme platforme din istoria modernă. El a cerut abolirea Constituției, vrea ca Curtea Supremă să îi permită să conducă țara fără nicio limită și vrea să se folosească de puterea sa prezidențială în interes propriu pentru a se răzbuna pe inamicii lui.
Mulți dintre foștii oficiali ai lui Trump se tem că acesta va încerca să retragă SUA din NATO, să distrugă sistemul internațional format după cel de-al Doilea Război Mondial și să se alieze cu dictatori.
Trump a spus că imigranții ilegali „otrăvesc sângele” țării și promite că aceștia vor fi deportați în masă sau închiși în lagăre de concentrare. I-a imitat pe dictatorii din anii '30 și i-a numit „paraziți” pe adversarii săi.
Un fost președinte care deja a incitat populația la violență pentru a-și îndeplini scopurile i-a avertizat pe suporterii săi că dacă nu va câștiga alegerile din noiembrie, „nu vom mai avea o țară”.
Americanii trebuie să se confrunte acum cu realitatea unor alegeri de care s-au temut de multă vreme. O reeditare a duelului din 2020 între doi candidați cu multe slăbiciuni, dar care ar putea schimba caracterul unei întregi națiuni.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News