SUA vor să cheltuie 100 de miliarde de dolari pe o rachetă nucleară despre care experții spun că e depășită
SUA intenționează să cheltuie 100 de miliarde de dolari pe dezvoltarea și construirea unui nou model de rachetă nucleară care în realitate e deja depășit, conform unui raport al Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS). Documentul arată că respectiva rachetă intercontinentală balistică cu lansare de la sol (ICBM), deși prezintă mai multe neajunsuri, urmează a fi dezvoltată la presiunea politicienilor și companiilor industriale din statele care ar avea cel mai mult de câștigat din punct de vedere economic de pe urma acestei finanțări, arată The Guardian.
„Devine din ce în ce mai clar că nimeni nu s-a gândit în mod serios la rolul pe care aceste arme din perioada Războiului Rece l-ar mai avea în actualul mediu de securitate”, se arată în raportul FAS.
Noua rachetă nucleară face parte din Inițiativa de Descurajare Strategică a SUA care se bazează pe așa-numita „triadă nucleară”, formată din rachete nucleare lansate de la sol (din silozurile deja existente pe teritoriul SUA), de pe avioanele strategice de bombardament și de pe submarinele nucleare.
Conform FAS, un ONG american specializat în analize și studii strategice, bugetul de 100 de miliarde pentru dezvoltarea unui nou model de rachetă cu bază la sol a fost în așa fel aranjat astfel încât să fie cu puțin mai ieftin decât costul mentenanței și prelungirii resursei rachetelor deja existente, Minuteman III, care urmează să fie astfel înlocuite cu noua variantă.
Conform unei estimări independente, costul înlocuirii rachetelor Minuteman cu un nou model ar fi, în realitate, de două, trei ori mai mare. Astfel, doar costurile de achiziție ar fi de 100 de miliarde de dolari, în timp ce investiția totală, care include proiectarea, construirea, operarea și mentenanța rachetelor s-ar ridica la valoarea de 264 de miliarde de dolari.
O încercare a Congresului SUA de aprobare a unui studiu independent care să evalueze costurile reale ale unui astfel de program a fost blocată în 2019 în urma lobby-ului exercitat de industria de armament.
În septembrie 2020, corporația Northrop Grumman a câșttigat o licitație controversată în valoare de 13,3 miliarde de dolari pentru proiectarea, crearea și dezvoltarea proiectului noii rachete nucleare. Cu un an în urmă, principalul concurent, Boeing, se retrăsese din competiție după ce a acuzat că licitația a fost trucată.
Documentul FAS urmează a fi publicat în contextul în care administrația Biden pregătește primul său buget al apărării care urmează a fi supus aprobării Congresului. Respectivul buget va arăta exact intențiile pe care noua administrație le are în ceea ce privește viitorul rachetelor nucleare cu bază la sol din cadrul Inițiativei de Descurajare Strategică.
Mai au vreo valoare strategică rachetele nucleare cu bază la sol în epoca modernă? Argumente pro și contra
În prezent, pe teritoriul Statelor Unite există 400 de rachete nucleare intercontinentale Minuteman cu baza la sol, răspândite în cinci state: Colorado, Montana, Nebraska, North Dakota și Wyoming.
În cazul unui atac nuclear-surpriză împotriva SUA, președintele american ar avea la dispoziție mai puțin de jumătate de oră pentru a folosi aceste rachete, altfel există riscul ca bazele de lansare să fie și ele distruse.
În acest moment, singura țară din lume care are capacitatea de a a lansa un atac nuclear total împotriva SUA este Rusia.
„Ordinul de lansare a rachetelor ICBM din SUA va fi decizia cu cel mai mare impact din istoria umanității”, se arată în documentul FAS
În privința viitorului rachetelor ICBM cu bază la sol există în SUA două tabere distincte. Cei din „tabăra scepticilor” susțin că, în loc să fie înlocuite, aceste rachete trebuie complet retrase din serviciu, tocmai din cauza vulnerabilității acestora în cazul unui atac nuclear total.
Astfel, SUA ar trebui, în schimb, să se bazeze doar pe bombardierele strategice și pe submarinele care pot lansa rachete nucleare, practic, celelalte „două membre ale Triadei nucleare”.
Suporterii rachetelor cu bază la sol susțin că, din contră, submarinele nucleare nu reprezintă soluția ideală.
„Nu te poți baza mereu pe ideea că vom deține mereu superioritatea navală”, a declarat Tim Morrison, fost consilier la Casa Albă în mandatul lui Donald Trump. „Adversarii noștri știu cât preț punem pe aceste submarine și vor face tot posibilul să le vâneze. Nu înțeleg de ce se dorește să punem ouăle într-un singur coș și să tăiem cel mai ieftină și eficient picior al acestei triade nucleare”.
În schimb, raportul FAS consideră că e puțin probabil ca submarinele nucleare, care dețin în prezent 55% din întregul arsenal nuclear al SUA, să nu mai conteze și că ele vor continua să fie o forță pentru cel puțin câteva decenii de acum încolo.
Editor : Mihnea Lazăr
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News