SUA vor acorda Columbiei statutul de aliat major non-NATO
Preşedintele american Joe Biden l-a primit joi la Casa Albă pe omologul său columbian Ivan Duque, pe care l-a informat despre intenţia sa de a desemna ţara sud-americană drept aliat major non-NATO al Statelor Unite, un statut strategic pentru o ţară cheie într-o regiune turbulentă, în contextul în care Washingtonul încearcă să izoleze Rusia, transmite vineri Reuters.
Cei doi preşedinţi au spus că vor lucra pentru semnarea unui acord privitor la migraţia în regiune, la summitul Americilor programat în iunie la Los Angeles.
Columbia găzduieşte 1,9 milioane de migranţi din ţara vecină Venezuela, iar SUA are dificultăţi în a ţine sub control migraţia la graniţa sudică cu Mexic.
SUA le acordă respectivul statut aliaţilor apropiaţi cu care au relaţii strategice, dar nu sunt membri ai NATO. Argentina a primit acest statut în 1998, iar Brazilia în 2019.
„Columbia este pivotul” în emisfera sudică, i-a spus Biden lui Duque. Cele două ţări au relaţii diplomatice de 200 de ani.
Întâlnirea de la Casa Albă a avut loc la câteva zile după ce negocierile secrete dintre oficiali americani de rang înalt şi reprezentanţi ai preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro au aranjat eliberarea a doi cetăţeni americani aflaţi în detenţie în Venezuela. Decizia a provocat surprindere în Columbia, aflată în relaţii tensionate cu ţara vecină.
Întrebat despre contactele dintre americani şi regimul Maduro, Duque a răspuns: „Nu voi începe să pun la îndoială politica Statelor Unite. Noi vom menţine aceeaşi politică externă, condamnând dictatura, numindu-l pe Nicolas Maduro aşa cum este, un criminal care a comis crime împotriva umanităţii, şi vom continua să-i sprijinim pe fraţii noştri din Venezuela”.
Într-un comunicat comun după întrevedere, Biden şi Duque au subliniat angajamentul lor comun de a „sprijini restabilirea democraţiei” în Venezuela.
Vizita delegaţiei americane la Caracas s-a concentrat pe soarta deţinuţilor americani şi pe posibilitatea relaxării sancţiunilor petroliere americane, astfel încât Venezuela să devină o sursă alternativă pentru acoperirea deficitului provocat de interzicerea importurilor energetice din Rusia.
Vizita lui Duque la Washington a avut loc înaintea alegerilor prezidenţiale primare şi legislative de duminică din Columbia. În campanie, mai mulţi candidaţi de stânga au vorbit despre schimbări în politica ce stă la baza relaţiei cu SUA, şi anume lupta împotriva traficului de droguri.
Duque, care îşi va încheia mandatul în august, a fost supus unei presiuni constante din partea fostei administraţii Trump pentru a reduce cultivarea cocăi, din frunzele căreia se extrage cocaina. În comunicatul comun, Biden şi Duque au convenit să colaboreze pentru o abordare mai cuprinzătoare a combaterii narcotraficului, care să includă acces mai bun la servicii de prevenţie, tratament şi reabilitare, dar şi eforturi suplimentare împotriva spălării de bani.
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News