Live

SUA şi Rusia, acuze reciproce pentru tensiunile actuale din lume. Ce învinuiri și-au adus cele două țări la Consiliul de Securitate ONU

Data publicării:
Linda Thomas-Greenfield și Vasili Nebenzia, ambasadorii SUA și Rusiei la ONU, au discutat înainte de ședința Consiliului de Securitate. Foto: Profimedia

Statele Unite şi Rusia au aruncat una asupra celeilalte responsabilitatea pentru tensiunea actuală care domină scena internaţională şi care, potrivit Naţiunilor Unite, a provocat una din situaţiile cele mai periculoase pe care le-a cunoscut lumea în ultimele decenii. SUA acuză Rusia pentru invadarea Ucrainei, în vreme ce Rusia spune că se simte amenințată de extinderea NATO.

Consiliul de Securitate al ONU a organizat luni, la iniţiativa Chinei, o sesiune specială pentru a aborda „Promovarea securităţii comune prin dialog şi cooperare”, dar dezbaterea a fost marcată de acuzaţii şi reproşuri reciproce, îndeosebi între Rusia şi puterile occidentale, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a denunţat încălcarea Chartei Naţiunilor Unite de către Rusia prin invazia ei ilegală şi „neprovocată” în Ucraina, reproşându-i totodată ignorarea încercărilor repetate ale altor ţări de a găsi o soluţie diplomatică la criză.

„Rusia şi-a justificat acţiunile încercând să redefinească concepte fundamentale precum suveranitatea, integritatea teritorială şi indivizibilitatea securităţii. A spus asta declarând că este prerogativa Moscovei să dicteze deciziile politice şi de securitate ale vecinilor ei”, a afirmat Thomas-Greenfield.

Reprezentanta diplomaţiei SUA a menţionat că invazia Rusiei în Ucraina s-a soldat până în prezent cu zeci de mii de morţi, a provocat o criză a refugiaţilor şi a agravat securitatea alimentară în întreaga lume, dar de asemenea a „erodat principiile-cheie care au împiedicat izbucnirea de noi războaie mondiale”.

Rusia: Infrastructura militară NATO, „din ce în ce mai aproape de frontierele noastre”

În acelaşi timp, omologul său rus, Vasili Nebenzia, a atribuit această situaţie exclusiv voinţei „Occidentului” de a-şi „păstra hegemonia”, precum şi ceea ce el a calificat drept promisiuni false din partea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

„NATO a continuat să se extindă inexorabil, aducându-şi infrastructura militară din ce în ce mai aproape de frontierele noastre, inclusiv desfăşurând sisteme de apărare antirachetă şi arme ofensive. Toate acestea au generat o ameninţare reală la adresa securităţii naţionale a ţării noastre”, a subliniat Nebenzia.

Ambasadorul rus la ONU a declarat că războiul actual nu este decât rezultatul acestor politici, afirmând că Ucraina „a fost sacrificată” în această confruntare a SUA şi aliaţilor lor cu Rusia.

Totodată, el a denunţat comportamentul occidental în Asia şi Africa, susţinând că totul face parte dintr-o încercare occidentală de a-şi impune modul de gândire şi modelul politic restului lumii.

„Planul imprudent al SUA referitor la Taiwan se înscrie pe aceeaşi linie. Considerăm această provocare minuţios planificată drept o demonstraţie flagrantă de lipsă de respect pentru suveranitatea altor ţări şi pentru obligaţiile internaţionale ale Statelor Unite”, a insistat diplomatul rus, făcând referire probabil la recenta vizită a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

Antonio Guterres: „Riscul nuclear a atins cel mai înalt nivel din ultimele decenii”

SUA şi Rusia se acuză reciproc şi de slăbirea arhitecturii de neproliferare nucleară şi de creşterea riscului privind un război nuclear.

În acest sens, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat din nou că „riscul nuclear a atins cel mai înalt nivel din ultimele decenii” şi că întregul sistem de securitate colectivă este în pericol.

„Lumea noastră este fracturată de diviziuni geopolitice, conflicte şi instabilitate. De la lovituri de stat militare la conflicte între state, invazii şi războaie care continuă an de an. Divergenţele ce persistă între marile puteri mondiale - care fac parte din acest Consiliu - continuă să limiteze capacitatea noastră de a răspunde în mod colectiv”, a deplâns Guterres, citat de EFE.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Partenerii noștri