Live

SUA și China au căzut la pace: Doi canadieni arestați de Beijing pentru spionaj, eliberați în schimbul fostei directoare a Huawei

Data publicării:
Omul de afaceri Michael Spavor (stânga) și fostul diplomat Michael Kovrig au fost eliberați după mai mult de 1.000 de zile de detenție în China, după ce directoarea Huawei a fost eliberată, la rândul său, de autoritățile canadiene, în urma unui acord încheiat cu SUA Foto: Profimedia Images

Canadienii Michael Kovrig şi Michael Spavor, deţinuţi pentru spionaj în China de la sfârşitul anului 2018, au ajuns sâmbătă în Canada, unde au fost întâmpinaţi de premierul Justin Trudeau. Eliberarea lor, după mai mult de 1.000 de zile de detenție în China, a fost posibilă grație unui acord între Washington și Beijing, în urma căruia și fosta directoare a companiei chineze de telecomunicații Huawei, Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei, a fost pusă în libertate de autoritățile canadiene.

Fostul diplomat Michael Kovrig şi omul de afaceri Michael Spavor au fost reţinuţi în decembrie 2018 sub acuzaţia de spionaj, la scurt timp după ce poliţia din Vancouver a arestat-o pe directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou, în baza unui mandat emis de SUA. Acest incident a provocat o criză diplomatică fără precedent în relaţia dintre Ottawa şi Beijing, relatează France-Presse, preluată de Agerpres.

De ce a fost arestată directoarea Huawei

Meng Wanzhou, care s-a aflat în arest la domiciliu în Canada timp de aproape trei ani, a zburat vineri seara spre China, imediat după ce a fost eliberată în baza acordului cu SUA. Cei doi „Michael” deținuți de China au fost, la rândul lor, eliberaţi la scurt timp după ce Meng Wanzhou, şefa Huawei, a plecat spre China.

Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei Technologies, a ajuns la un acord cu procurorii americani, care i-a permis să se întoarcă în China în schimbul recunoașterii unor fapte ilegale. Oficialii canadieni au arestat-o pe Meng, în vârstă de 49 de ani, în Vancouver, în decembrie 2018, la solicitarea oficialilor americani care au cerut extrădarea ei pentru acuzații de fraudă bancară și fraudă electronică. Ea ar fi indus în eroare o bancă în legătură cu relația companiei Huawei cu o filială din Iran.

Meng Wanzhou, directoarea financiară a Hauwei, a citit o declarație de presă înainte de plecarea din Canada Foto: Profimedia Images

Acordul pe care Meng Wanzhou l-a încheiat cu Departamentul de Justiție din SUA a pus capăt celor trei ani de lupte în instanţă şi disensiuni diplomatice între Beijing, Washington şi Ottawa.

Cei doi canadieni eliberați de Beijing au aterizat la Calgary, în vestul ţării. Potrivit imaginilor difuzate de CTV, ei au fost așteptați de premierul Justin Trudeau, care i-a îmbrăţişat pe pistă.

„Diplomația ostaticilor”

„Aceşti doi oameni au trecut timp de peste 1.000 de zile printr-o încercare îngrozitoare. Au dat dovadă de putere, perseverență, rezistenţă și bună-credință și sunt o inspirație pentru noi toţi”, a declarat Justin Trudeau. „Vreau să le mulţumesc aliaţilor şi partenerilor noştri din comunitatea internaţională care au fost în mod ferm solidari cu Canada şi cu aceşti doi canadieni”, a mai spus premierul canadian.

Guvernul minoritar al lui Justin Trudeau a fost reconfirmat în funcție săptămâna aceasta în urma unor alegeri anticipate, un pariu politic pierdut de premierul canadian, care spera să obțină majoritatea în Parlament.

Deşi Beijingul a insistat de-a lungul timpului că nu există o legătură între cele două cazuri, guvernul premierului canadian Justin Trudeau a acuzat China că se angajează într-o „diplomaţie a ostaticilor”.

Meng Wanzhou, îmbrățișată la plecarea din Canada, pe aeroportul din Vancouver, de o persoană de la Ambasada Chinei Foto: Profimedia Images

Justiţia americană a acuzat-o pe numărul doi al gigantului chinez al telecomunicaţiilor că a minţit un membru din conducerea băncii HSBC, în timpul unei întâlniri în Hong Kong, în 2013, despre legăturile dintre grupul chinez şi o filială numită Skycom, care vindea echipamente Iranului.

Conform Departamentului american de Justiţie, Meng Wanzhou a recunoscut, potrivit conţinutului acordului, că la acel moment a făcut declaraţii false şi a ascuns adevărul despre activităţile Huawei în Iran, ţară supusă sancţiunilor americane şi internaţionale.

„Prințesa” Huawei, întâmpinată în China de un grup de susținători

„În ultimii trei ani viaţa mea a fost dată peste cap”, a declarat Meng Wanzhou la plecarea din Canada.

Ea a fost supranumită „prinţesa” Huawei, iar la sosirea în China a fost întâmpinată de un grup de susținători cu pancarte.

Grupuri de oameni au fost organizați să o întâmpine pe Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei, pe aeroportul din Shenzhen Foto: Profimedia Images

Meng Wanzhou, în vârstă de 49 de ani, este fiica fondatorului Huawei. Ea a fost arestată la 1 decembrie 2018 pe aeroportul din Vancouver, la cererea Washingtonului, care intenţiona să o judece în special pentru fraudă bancară. Wanzhou a negat permanent acuzaţiile şi a pledat „nevinovat”, vineri.

Eliberarea sa este rezultatul unui acord spectaculos - făcut public vineri de un tribunal din New York - între Departamentul de Justiţie şi reprezentantul chinez al Huawei. Acest acord prevedea ca Washingtonul să recomande Canadei eliberarea lui Meng şi să renunţe de facto la toate solicitările de extrădare.

Dacă acest acord legal nu va fi contestat sau încălcat până la 1 decembrie 2022 (când se împlinesc patru ani de la arestarea directoarei financiare a Huawei), procesul vor fi abandonat definitiv, potrivit Washingtonului.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reacția lui Donald Trump după atacul din New Orleans: SUA sunt „bătaia de joc a lumii”

Filmul atacului din New Orleans. Ce făcea suspectul cu o zi înainte de masacru. FBI: „A fost sută la sută inspirat de ISIS”

Elon Musk atacă guvernul lui Keir Starmer și cere organizarea de noi alegeri în Regatul Unit

Suspectul atacului din New Orleans plănuia să-și ucidă familia şi să se alăture ISIS. Ce au descoperit anchetatorii

Partenerii noștri