Live

SUA și Canada au interceptat bombardiere rusești și chineze care operau împreună în apropiere de Alaska

Data publicării:
NORAD a interceptat bombardiere rusești TU-95 Bear și chineze H-6 în apropiere de Alaska. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD) a interceptat miercuri două bombardiere rusești și două chineze care zburau în apropiere de Alaska. Un oficial american a declarat că este prima dată când cele două țări sunt interceptate în timp ce operează împreună în regiune.

Bombardierele au rămas în spațiul aerian internațional în Zona de Identificare a Apărării Aeriene din Alaska (ADIZ) și „nu au fost privite ca o amenințare”, potrivit unui comunicat al NORAD, informează CNN.

SUA și Canada, care formează împreună NORAD, au interceptat bombardierele rusești TU-95 Bear și chinezești H-6. Aeronavele nu au intrat în spațiul aerian al SUA sau al Canadei, a transmis NORAD.

Este pentru prima dată, de asemenea, când bombardierele H-6, care sunt un derivat al bombardierelor sovietice mai vechi, au intrat în Alaska ADIZ, a spus oficialul apărării.

Interceptarea a fost efectuată de avioane de luptă americane F-16 și F-35, precum și de avioane de luptă canadiene CF-18, potrivit acestuia. Avioanele de sprijin au făcut, de asemenea, parte din interceptare, a spus oficialul.

Zborurile rusești către ADIZ din Alaska nu sunt neobișnuite. În mai, Rusia a zburat cu patru avioane în ADIZ din Alaska, chestiune despre care NORAD a spus la acea vreme că „se produce în mod regulat”.

Dar prezența aeronavelor chinezești este ceva nou. În martie, șeful Comandamentului de Nord al SUA, generalul Gregory Guillot, a declarat că China se îndreaptă mai spre nord în Arctica și că se aștepta să vadă acolo avioane „cât mai curând, probabil anul acesta”.

Ceea ce am văzut este voința și dorința chinezilor de a acționa acolo”, a declarat Guillot la o audiere a Comisiei pentru serviciile armate din Senat. „I-am văzut maritim. I-am văzut sub pretextul unei cercetări tehnice sau științifice, dar credem că este vorba de misiuni multiple, inclusiv militare. Și apoi mă aștept să văd activitate aeriană în partea Arcticii, probabil chiar anul acesta.

„Este o preocupare foarte mare de-a mea”, a mai spus el.

China se consideră un stat „aproape-arctic” și a lucrat intens pentru a-și extinde prezența în nordul îndepărtat, inclusiv prin cooperarea cu Rusia.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

WSJ: Rusia câștigă cel puțin un miliard de dolari din grâul furat de la ucraineni

Putin își mărește iar armata. Câți soldați va avea acum Federația Rusă

Doi oficiali ruşi din domeniul apărării au recunoscut că au luat mită pentru contracte de furnizare pentru armată

Un elev a atacat cu ciocanul trei colegi și o profesoară într-o școală din Rusia

Partenerii noștri