SUA sancţionează patru ruşi care au legături cu FSB pentru implicare în otrăvirea lui Navalnîi
SUA au impus joi sancţiuni împotriva a patru cetăţeni ruşi pe care îi acuză că au fost implicaţi în otrăvirea, în 2020, a liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, în prezent încarcerat.
Departamentul Trezoreriei din SUA a anunţat într-un comunicat că cei patru vizaţi de sancţiuni au legătură cu Serviciul federal de securitate (FSB) şi susţine că doi dintre ei sunt printre principalii autori ai otrăvirii lui Navalnîi.
„Astăzi îi reamintim lui Vladimir Putin şi regimului său că există consecinţe nu numai pentru purtarea unui război brutal şi neprovocat împotriva Ucrainei, dar şi pentru încălcarea drepturilor omului ale poporului rus”, a anunţat într-un comunicat subsecretarul de stat al Trezoreriei pentru terorism şi informaţii financiare, Brian Nelson, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
„Tentativa de asasinat împotriva lui Aleksei Navalnîi din 2020 reprezintă dispreţul Kremlinului pentru drepturile omului şi vom continua să folosim autorităţile aflate la dispoziţia noastră pentru a-i trage la răspundere pe cei dispuşi să devină călăi în solda Kremlinului”, a adăugat el.
Cine sunt cei 4 sancționați
Sancţiunile de joi au fost introduse în baza unei legi din 2012 care autorizează guvernul SUA să-i sancţioneze pe cei care au legătură cu încălcările grosolane ale drepturilor omului în Rusia, îngheţându-le activele şi interzicându-le intrarea pe teritoriul SUA.
Cei vizaţi de sancţiunile instituite joi sunt agenţii Institutului de criminalistică al FSB Aleksei Aleksandrovici Aleksandrov, Konstantin Kudriavţev şi Ivan Vladimirovici Osipov, precum şi agentul FSB Vladimir Aleksandrovici Paniaev.
Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns unei solicitări de a comenta informaţia trimisă de Reuters.
Navalnîi, încarcerat în Rusia
Navalnîi, cel mai dur critic intern al lui Putin, execută deja sentinţe care totalizează 11 ani şi jumătate de închisoare pentru fraudă şi alte acuzaţii despre care el susţine că sunt false. Mişcarea sa politică a fost scoasă în afara legii şi declarată „extremistă”. Mai devreme în cursul acestei luni, la sentinţa lui Navalnîi s-a adăugat o condamnare la 19 ani de închisoare într-o colonie penitenciară de maximă securitate.
Fost avocat, Navalnîi a devenit o figură cunoscută în urmă cu peste un deceniu după ce a luat în derâdere elita lui Putin şi a formulat acuzaţii de corupţie la scară mare.
Aleksei Navalnîi, care în anii 2010 a scos pe străzi zeci de mii de oameni, a fost reţinut în 2021 după ce a revenit la Moscova din Germania, unde a fost tratat pentru ceea ce medicii occidentali au spus că a fost otrăvirea cu un agent neurotoxic de producţie sovietică.
Kremlinul, care la un moment dat l-a acuzat că lucrează cu Agenţia Centrală de Informaţii a SUA pentru a submina Rusia, a negat orice implicare în ceea ce i s-a întâmplat lui Navalnîi şi neagă că l-ar persecuta pe liderul opoziţiei.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News