Live

SUA, pregătite pentru un dialog cu Rusia în ianuarie. Washington: „Există lucruri despre care ruşii ştiu că vor fi inacceptabile”

Data publicării:
Foto: GettyImages

Statele Unite se aşteaptă să înceapă dialogul cu Rusia, în special despre Ucraina, dar şi despre securitatea în Europa, în luna ianuarie. Washingtonul atenţionează Moscova că unele dintre cerinţele sale sunt „inacceptabile”.

Administraţia americană a spus deja că este pregătită să discute solicitările Rusiei la nivel bilateral, dar şi în cadrul Consiliului NATO-Rusia, sau chiar în interiorul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

„Nu va exista o discuţie despre securitatea europeană fără europeni”, a declarat marţi presei secretarul de stat american adjunct pentru Europa, Karen Donfried, potrivit Agerpres.

„Am spus clar că vom face acest lucru împreună cu Alianţa”, a adăugat ea în legătură cu NATO, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin pare să îşi dorească mai degrabă o reuniune bilaterală cu SUA.

„În privinţa dialogului bilateral, vom decide o dată împreună cu Rusia şi credem că aceasta se va întâmpla în ianuarie”, a explicat diplomata.

Ea a subliniat de asemenea că Alianţa Nord-Atlantică ar urma să invite în scurt timp Moscova la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, instanţă de consultări creată în 2002 între cele două blocuri, propunerea fiind până acum respinsă de Rusia.

„Impresia mea este că veţi vedea o mişcare pe toate aceste canale în luna ianuarie”, a precizat Karen Donfried.

Toate opțiunile pe masă

Occidentul acuză Rusia că pregăteşte o nouă invadare a Ucrainei, concentrând zeci de mii de soldaţi la frontiera cu ţara vecină. Ţările occidentale ameninţă Moscova cu sancţiuni „masive” şi fără precedent în caz de agresiune.

Întrebată despre posibilitatea ca aceste sancţiuni să includă cea mai radicală pistă, şi anume deconectarea Rusiei de la SWIFT, verigă esenţială în sistemul financiar mondial, responsabila SUA s-a limitat la a spune doar că nu este exclusă nicio opţiune.

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine, în schimb, că atitudinea rivalilor săi occidentali este ameninţătoare şi cere ca Washingtonul şi NATO să ofere garanţii prin semnarea unor tratate care interzic orice extindere viitoare a Alianţei Nord-Atlantice. Rusia a prezentat săptămâna trecută propuneri în acest sens.

„Suntem pregătiţi să discutăm despre propunerile Rusiei. Există lucruri asupra cărora suntem dispuşi să lucrăm şi despre care considerăm că merită o discuţie”, însă „există alte lucruri în aceste documente despre care ruşii ştiu că vor fi inacceptabile”, a insistat Karen Donfried.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski spune că forţele ruse şi nord-coreene au suferit pierderi grele în luptele din regiunea Kursk

Administrația Biden vrea să trimită Israelului un transport de arme în valoare de 8 miliarde de dolari, înainte de învestirea lui Trump

Zelenski va cere la reuniunea de la Ramstein ajutor pentru consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei

Întreruperile de curent continuă în Transnistria. Rusia neagă că folosește gazul ca armă pentru a constrânge Moldova 

Partenerii noștri