Live

SUA își reînnoiesc comanda militară în Japonia după amenințările Chinei în Indo-Pacific

Data publicării:
Foto: Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, secretarul Apărării Sua Lloyd Austin și omologii lor japonezi, Yoko Kamikawa și Minoru Kihara / Sursa foto: Profimedia Images

Statele Unite au anunțat duminică că își vor reînnoi comanda militară din Japonia pentru a aprofunda coordonarea cu forțele aliate, după discuțiile de securitate de la Tokyo între secretarul de stat al SUA Antony Blinken și secretarul Apărării Lloyd Austin și omologii lor japonezi, Yoko Kamikawa și Minoru Kihara. Cele două țări au etichetat China drept „cea mai mare provocare strategică” cu care se confruntă spațiul Indo-Pacific.

Noul „cartier general al forțelor comune” va facilita o interoperabilitate mai profundă cu forțele armate ale Japoniei și își propune să fie implementat în paralel cu propriile planuri de la Tokyo de a stabili un comandament comun pentru a-și supraveghea forțele până în martie, potrivit unui comunicat emis după discuții, informează Reuters.

Actualizarea la comanda SUA din Japonia este „una dintre cele mai semnificative evoluții din istoria alianței noastre”, a spus Austin reporterilor înainte de începerea discuțiilor.

Revizuirea se numără printre mai multe măsuri luate pentru a aborda ceea ce țările au spus că este un „mediu de securitate în evoluție”, observând diverse amenințări din partea Chinei.

Continuăm să vedem RPC (Republica Populară Chineză) angajându-se într-un comportament coercitiv și încercând să schimbe status quo-ul în Marea Chinei de Est și de Sud, în jurul Taiwanului și în întreaga regiune”, a spus Austin.

Declarația a criticat ceea ce a numit acțiunile maritime „provocatoare” ale Beijingului, exercițiile militare comune cu Rusia și extinderea rapidă a arsenalului său de arme nucleare.

Umbrelă nucleară din SUA

Politica externă a Beijingului urmărește să remodeleze ordinea internațională în propriul beneficiu, în detrimentul altora”, au spus miniștrii în declarația lor.

Un astfel de comportament este o preocupare serioasă pentru Alianță și pentru întreaga comunitate internațională și reprezintă cea mai mare provocare strategică în regiunea Indo-Pacific și nu numai.

Pentru prima dată, miniștrii au discutat și despre „descurajarea extinsă”, un termen folosit pentru a descrie angajamentul SUA de a-și folosi forțele nucleare pentru a descuraja atacurile asupra aliaților.

Acesta este un subiect sensibil în Japonia, care a trasat discursul pentru neproliferarea armelor nucleare și este singura țară care a suferit atacuri cu bombe atomice.

Miniștrii au discutat despre consolidarea descurajării extinse pentru a promova stabilitatea regională și a descuraja izbucnirea conflictului.

Ne aflăm într-un moment critic. Pentru a apăra în detaliu ordinea internațională existentă, trebuie să ne consolidăm în mod continuu alianța și să sporim descurajarea”, a declarat Kamikawa din Japonia reporterilor la începutul discuțiilor.

Japonia oferă o bază pentru ca SUA să-și proiecteze puterea militară în Asia, găzduind 54.000 de soldați americani, sute de avioane americane și singurul grup de atac de portavioane desfășurat de Washington.

Îndemnată de puterea militară în creștere a Chinei și de testele regulate de rachete efectuate de Coreea de Nord cu arme nucleare, Japonia s-a schimbat dramatic în ultimii ani de la decenii de pacifism postbelic. În 2022, a dezvăluit un plan de dublare a cheltuielilor pentru apărare la 2% din produsul intern brut.

Noul comandament american din Japonia va fi condus de un general de trei stele, nu de unul cu grad de patru stele pe care Japonia îl solicitase, a declarat un oficial american într-o ședință de informare înaintea discuțiilor. Declarația emisă apoi nu face referire la acest lucru.

Cooperare cu Coreea de Sud

Aliații și-au exprimat, de asemenea, profunda îngrijorare cu privire la achiziționarea de către Rusia de rachete balistice din Coreea de Nord pentru a-și alimenta războiul din Ucraina și potențialul Moscovei de a transfera arme de distrugere în masă sau tehnologie legată de rachete către Phenian.

Coreea de Nord a promis că își va „distruge total” inamicii în caz de război, a informat duminică presa de stat nord-coreeană KCNA.

Austin și Kihara s-au întâlnit, de asemenea, cu ministrul sud-coreean al apărării, Shin Won-sik, semnând un acord de „instituționalizare” a cooperării trilaterale prin eforturi precum partajarea în timp real a datelor de avertizare nord-coreeană privind rachetele și exerciții militare comune.

Administrația Biden a făcut eforturi pentru o cooperare mai profundă între Tokyo și Seul, ale căror relații tensionate datează de la ocuparea Coreei de către Japonia în 1910-1945.

Acest memorandum întărește cooperarea dintre Japonia, Statele Unite și Coreea de Sud, făcând parteneriatul nostru de neclintit, indiferent de modul în care se va schimba situația internațională”, a declarat Kihara reporterilor după întâlnirea trilaterală.

Washingtonul dorește, de asemenea, să apeleze la industria japoneză pentru a ajuta la reducerea presiunii asupra producătorilor de arme din SUA, extinsă de cererea generată de conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Tokyo și Washington urmăresc diverse colaborări în acest domeniu, inclusiv promovarea eforturilor de co-producție de rachete, precum și construirea rezilienței lanțului de aprovizionare și facilitarea reparațiilor de nave și avioane.

Cu toate acestea, un proiect emblematic - un plan de utilizare a fabricilor japoneze pentru a crește producția de rachete de apărare antiaeriană Patriot - este amânat din cauza lipsei unei componente critice fabricate de Boeing, a scris Reuters luna aceasta.

După ce au părăsit Tokyo, Blinken și Austin vor purta discuții de securitate cu un alt aliat asiatic, Filipine, în timp ce administrația Biden încearcă să contracareze China care e din ce în ce mai amenințătoare.

Blinken s-a întâlnit sâmbătă cu omologul său chinez Wang Yi în Laos și a repetat că Washingtonul și partenerii săi doresc să mențină un „Indo-Pacific liber și deschis”, potrivit unui comunicat american.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reacția Chinei după ce Ucraina a primit undă verde să atace teritoriul rus cu rachete americane

Kim Jong Un i-ar putea trimite 100.000 de soldați lui Putin

„Toarnă gaz pe foc”: Reacția Kremlinului, după ce SUA au aprobat folosirea rachetelor ATACMS de către Kiev pentru a lovi Rusia

Kim Jong Un acuză SUA că au creat un „NATO asiatic” și cere o „extindere nelimitată” a forțelor sale nucleare

Partenerii noștri