Live

SUA impun restricții de călătorie politicienilor care au „subminat democrația în Georgia”

Data publicării:
Blinken a spus că legea „va sufoca exercitarea libertăților de asociere și de exprimare, va stigmatiza organizațiile care servesc cetățenii Georgiei și va împiedica organizațiile media independente”. Foto: Shutterstock

Departamentul de Stat al SUA a denunțat, pe 23 mai, legea „agenților străini” a Georgiei și a impus restricții privind vizele celor responsabili de „subminarea democrației” în țară și membrilor familiilor acestora.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a mai spus că lansează o revizuire a relațiilor dintre SUA și Georgia și și-a exprimat speranța că liderii Georgiei vor reconsidera proiectul de lege.

Preocupările cu privire la democrația Georgiei au atins apogeul după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a adoptat legea agenților străini, care impune ca organizațiile care primesc finanțare străină să fie etichetate drept „agenți străini” și reflectă legislația represivă rusă folosită pentru a reprima criticii regimului de la Kremlin.

Legea controversată a declanșat proteste la scară largă în țară, care au escaladat la incidente violente, în timp ce ofițerii de poliție au încercat să înăbușe demonstrațiile cu tunuri de apă și gloanțe de cauciuc.

Blinken a spus că legea „va sufoca exercitarea libertăților de asociere și de exprimare, va stigmatiza organizațiile care servesc cetățenii Georgiei și va împiedica organizațiile media independente” și a acuzat Tbilisi de o „campanie de intimidare și de utilizare a violenței pentru a suprima disidența pașnică”, informează The Kyiv Independent. 

„Ca răspuns la aceste acțiuni, Departamentul de Stat implementează o nouă politică de restricție a vizelor pentru Georgia, care se va aplica persoanelor care sunt responsabile sau complice de subminarea democrației în Georgia, precum și membrilor familiilor acestora”, se arată în comunicat, precizând că aceasta include „persoanele responsabile pentru suprimarea societății civile și a libertății de întrunire pașnică”.

Parlamentul georgian a adoptat legea în lectura sa finală pe 14 mai, dar președintele pro-occidental Salome Zourabichvili a respins-o câteva zile mai târziu. Partidul Visul Georgian are suficiente voturi în parlament pentru a trece peste veto și a anunțat deja că va face acest lucru.

Legislația a provocat critici atât din partea SUA, cât și a UE.

Washingtonul ia în considerare un pachet de stimulente militare, comerciale și de liberalizare a vizelor pentru Georgia în cazul în care inversează tendința de retrocedare democratică și abandonează legea controversată, a informat Politico pe 20 mai, invocând un proiect de lege care urmează să fie introdus în Congres în zilele următoare.

Mai multe țări din UE fac presiuni pentru sancțiuni împotriva Georgiei din cauza proiectului de lege, inclusiv suspendarea regimului de călătorie fără viză. Ca răspuns, unii membri ai Parlamentului European au cerut să suspende candidatura Georgiei la UE.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lasconi spune că un fost ambasador SUA, susținător al lui Ciucă, a încercat să o convingă să se retragă din cursa electorală

Planul lui Trump în Ucraina „deschide calea către un alt război”, avertizează un oficial britanic. „Este foarte îngrijorător”

SUA, îngrijorate de relația tot mai strânsă dintre Kim și Putin. Ce măsuri a luat Washingtonul

„Se simt confortabil când slăbesc Rusia”. Lavrov spune care crede că va fi politica SUA față de Ucraina, sub conducerea lui Trump

Partenerii noștri