Live

SUA impun noi sancțiuni Rusiei şi Iranului pe care le acuză de luare de ostatici americani

Data publicării:
Evan Gershkovich, corespondentul The Wall Street Journal, se numără printre americanii despre care SUA spun că Rusia îi ține ostatici. Foto: Profimedia Images

SUA au impus noi sancţiuni împotriva Gardienilor Revoluţiei din Iran şi a serviciului de securitate internă al Rusiei (FSB) pe care le-au acuzat de luare de ostatici americani, printre care și jurnalistul de la Wall Street Journal Evan Gershkovich, care a fost arestat luna trecută în Rusia.

"Arătăm că nu este acceptabilă recurgerea la acest comportament josnic de a folosi fiinţe umane ca pioni, ca monedă de schimb, fără a plăti consecinţele, iar acestea sunt o parte dintre consecințe", a declarat un înalt oficial american sub acoperirea anonimatului, informează Agerpres.

Ambele entităţi au făcut deja obiectul unor sancţiuni din partea Departamentului de Stat şi al Trezoreriei SUA.

Aceste sancţiuni suplimentare au ca scop "tragerea la răspundere a vinovaţilor şi, astfel, prevenirea apariţiei unor noi cazuri de acest tip", a subliniat oficialul.

Serviciile ruse de securitate l-au arestat la sfârşitul lui martie pe Evan Gershkovich, corespondentul cotidianului american Wall Street Journal, pentru "spionaj", în timp ce realiza un reportaj la Ekaterinburg, în Urali.

Kremlinul susţine că acesta a fost reţinut în "flagrant delict" de "spionaj", fără a furniza însă nicio dovadă, cazul fiind clasificat ca secret. El este acuzat că a colectat informaţii despre industria de apărare.

Evan Gershkovich, familia sa, angajatorul şi autorităţile americane resping categoric aceste acuzaţii, pasibile de o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, acuzând Moscova că îl vizează într-un mod total nefondat.

Washingtonul încearcă să obţină eliberarea sa, precum şi pe cea a lui Paul Whelan, un fost militar american arestat în Rusia în 2018 şi condamnat la 16 ani de închisoare pentru "spionaj", în pofida dezminţirilor sale.

Anul trecut, printr-un schimb de prizonieri cu Moscova, Washingtonul a reuşit să obţină eliberarea baschetbalistei americane Brittney Griner, deţinută pentru trafic de droguri în Rusia, la schimb cu traficantul de arme Viktor Bout, încarcerat în SUA.

În Iran, Siamak Namazi, Emad Shargi și Morad Tahbaztrei, persoane cu cetățenie iraniano-americană, sunt deținute în faimoasa închisoare Evin, unde există informații că s-ar practica tortura.

Oficialii americani au adăugat că sancțiunile pot fi ridicate dacă cetățenii americani deținuți în Rusia și Iran vor fi eliberați.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

„Auzi bătaia asta? Pregătește-te, tu urmezi”. Mărturii ale deținutelor torturate în închisorile din Iran

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri