Live

SUA cer Chinei să înceteze acțiunile „periculoase și destabilizatoare” din Marea Chinei de Sud

Data actualizării: Data publicării:
Un vas filipinez aflat într-o misiune de realimentare a fost lovit duminică de o navă a pazei de coastă chineze. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au îndemnat China duminică să pună capăt acţiunilor sale „periculoase şi destabilizatoare” din Marea Chinei de Sud, după o coliziune între un vas filipinez şi o navă a pazei de coastă chineze în apropierea unui recif disputat, notează AFP, preluată de Agerpres.

„Aceste acţiuni reflectă nu numai o nepăsare nesăbuită pentru siguranţa şi vieţile filipinezilor, ci şi pentru dreptul internaţional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat, cerând Chinei să „renunţe la comportamentul său periculos şi destabilizator”.

Un vas filipinez aflat într-o misiune de realimentare a fost lovit duminică de o navă a pazei de coastă chineze, a anunţat paza de coastă filipineză. De asemenea, o navă chineză a „tras cu tunuri cu apă” asupra a trei nave filipineze care participau la misiunea de realimentare, provocând „daune grave motorului” unuia dintre vapoare, a declarat pe reţeaua socială X Jay Tarriela, purtător de cuvânt al pazei de coasă pentru vestul Mării Filipinelor.

China, la rândul ei, a acuzat duminică o navă filipineză că „s-a ciocnit în mod deliberat” cu o navă a pazei de coastă chineze. Duminică dimineaţă, patru nave filipineze „au pătruns ilegal” în apele Insulelor Spratly revendicate de China, a indicat paza de coastă chineză într-un comunicat, adăugând că o navă filipineză „a ignorat multiplele şi severele noastre avertismente”.

Nava filipineză „şi-a schimbat brusc direcţia într-un mod neprofesionist şi periculos, ciocnindu-se în mod deliberat cu nava noastră 21556 a gărzii de coastă care se afla pe o rută normală a forţelor de ordine şi i-a provocat o zgârietură”, a explicat paza de coastă chineză în comunicat.

Manila şi Beijingul au o istorie lungă de dispute maritime în Marea Chinei de Sud pe unde trec în fiecare an mărfuri de miliarde de dolari.

Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, inclusiv apele şi insulele din apropierea coastelor vecinilor săi, şi a ignorat decizia unei instanţe internaţionale din 2016 respingând această afirmaţie fără temei legal.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri