Live

SUA au oprit finanțarea pentru Căștile Albe, voluntarii care sunt singura șansă a civilor captivi în enclavele rebele din Siria

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

Departamentul de Stat al SUA a sistat, deocamdată, finanțarea pentru Căștile Albe siriene, echipele de voluntari salvatori care își riscă viața zilnic în prima linie a războiului.

 

Aclamați de comunitatea internațională pentru curajul de care dau dovadă pe frontul sirian în ajutorarea civililor și pentru documentarea la „firul ierbii” a bombardamentelor, voluntarii Căștilor Albe au rămas fără o resursă financiară importantă pentru infrastructura operațiunilor de salvare.

Raed Saleh, liderul Căștilor Albe, a declarat pentru CBS News că nu știe de ce au fost stopate contribuțiile americane. Conform Newsweek, aproape o treime din fondurile Căștilor Albe provin din Statele Unite.

Saleh spune că toate întâlnirile pe care le-a avut până acum cu oficiali din cadrul Departamentului de Stat au fost „foarte pozitive”. Mai mult, subliniează Raed Saleh, au existat „și propuneri din partea unor înalți oficiali de extindere pe termen lung a angajamentelor, până în 2020” și că nu a remarcat nici cel mai mic indiciu legat de o posibilă tăiere a finanțării.

Căștile Albe siriene numără aproximativ 3.000 de membri. Toți sunt voluntari. De la începutul războiului din Siria, aceștia au scos civili de sub dărâmături, s-au avântat în bătaia armelor și au documentat atacurile chimice ale regimului lui Bashar al-Assad. 204 voluntari și-au pierdut până în prezent viața pe fronturile siriene, sacrificii personale carea au dus la salvarea a mai mult de 114.000 de vieți, potrivit cifrelor furnizate presei de către Căștile Albe. Curajul acestor voluntari a făcut obiectul unui documentar britanic din 2016, The White Helmets, în regia lui Orlando von Einsiedel, care a câștigat în 2017 un premiu Oscar.

Diferența dintre Căștile Albe și serviciile pentru situații de urgență ale Siriei este aceea că cele din urmă nu intră în zonele controlate de rebeli, care sunt intens bombardate de regimul de la Damasc și de aliații săi (Rusia și Iranul). Atlfel spus, acești voluntari sunt singura șansă a civililor prinși între zidurile enclavelor ținute sub asediu, într-o iminență a măcelului.

Ce înseamnă să îți riști viața ca voluntar în Siria? Nu doar să fugi pe sub o ploi de obuze și prin vapori de gaz sarin, ci și să fii ucis în somn, cum a fost cazul a șapte medici împușcați de bărbați necunsocuți în provincia Idlib (la ora actuală, ultimul mare avanpost rebel din Siria).

„Dacă aceasta este o sistare pe termen lung sau una permanentă, impactul va fi unul dur, deoarece ne va fi afectată capacitatea de a opera rapid pe teren și de a oferi siguranță civililor”, a mai menționat șeful Căștilor Albe.

Un oficial din Departamentul america de Stat a declarat pentru Newsweek că, momentan, programele de asistență pentru Siria sunt „revizuite în mod activ” la „cererea președintelui”, inclusiv „sprijinul acordat de Statele Unite pentru Căștile Albe”.

Oficialul citat de Newsweek a adăugat că voluntarii din Căștile Albe ar trebui să continue operațiunile „ca urmare a donațiilor multilaterale suplimentare”, precizând că „președintele a fost clar când a spus că partenerii și aliații ar trebui să își asume un rol mai important în stabilizarea Siriei”.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Donald Trump amenință că va cere restituirea Canalului Panama. „Această escrocherie se va opri imediat”

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Partenerii noștri